Reprezentacija > Muška > A

Podrška s tribina

Olić: “Siguran sam
da će nas navijači
nositi do pobjede u
Osijeku”

09.10.2021.
Olić: “Siguran sam da će nas navijači nositi do pobjede u Osijeku”
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je u Osijek iz Cipra u ranim subotnjim jutarnjim satima. Umor je nedvojbeno ostavio traga, ali sve je bilo lakše poslije uvjerljive pobjede koja donosi još veći vjetar u leđa pred skorašnji dvoboj sa Slovačkom.

 

Izbornikov pomoćnik Ivica Olić sa zadovoljstvom je analizirao uspješno ciparsko gostovanje.

“To su utakmice u kojima možeš jako puno izgubiti, a jako malo dobiti. Trebalo je odraditi tu utakmicu jer i ona nosi tri boda. Znali smo da će Ciprani pružati otpor dokle god budu imali aktivan rezultat. Dokle god je bilo tako, bacali su se na glavu, naravno, u njihovim mogućnostima. Bazirali su se na obranu, pokušali igrati na kontre i tako nas eventualno malo poljuljati. Međutim, poslije utakmice smo pogledali sve naše prilike i možemo konstatirati da Cipar može biti sretan što je završilo samo 3:0 u našu korist”, kaže Ivica Olić, koji se vrlo pozitivno izrazio po pitanju debitantskog nastupa za A reprezentaciju Bayernovog igrača Josipa Stanišića.

“Hrvatska je uvijek imala igrače iz dijaspore koji su se vrlo brzo uklopili u momčad i poslije igrali važne uloge u reprezentaciji. Moramo biti zahvalni Bayernu i treneru Nagelsmannu što je Josip iskočio u prvi plan nakon što je godinama bio blizu prve momčadi. Ozljedom Pavarda dobio je priliku u vrlo jakoj konkurenciji, vrlo brzo se nametnuo i odigrao nekoliko jako dobrih utakmica. Kritike na račun Stanišićevih igara su bile sjajne i nismo se puno dvoumili kad se ukazala prilika. Kad je Josip odlučio igrati za Hrvatsku, bilo je pitanje vremena kad će zaigrati. Ozljedom Juranovića upao je u prvih jedanaest, imao nekoliko pogrešaka na početku, ali kasnije se oslobodio i odigrao vrlo dobru utakmicu, kao, uostalom, i cijela momčad, što mu je uvelike pomoglo”.

Olić je prokomentirao poziv izbornika Zlatka Dalića mladom U-21 reprezentativcu, Luki Sučiću.

“Luka je, baš kao i Josip, početkom ove sezone u svom klubu bio starter, ne samo u prvenstvu, nego i u Ligi prvaka. Dugo je pod našim radarom, već smo tijekom prošlog okupljanja razmišljali o njemu, ali u veznom redu je konkurencija u reprezentaciji najveća i nije lako biti unutra. Gledao sam prvo poluvrijeme jučerašnje utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Norveške, a i dobio informacije poslije utakmice. Sučić je odigrao sjajno, bio je jedan od najboljih na terenu, ali priključio nam se i zbog prijašnjih igara. Bit će sjajan igrač, samo neka ga zaobiđu ozljede”.

Iako su Vatreni na Cipru promašili puno prilika, Olić kao bivši napadač nije toliko kritičan.

“Bilo je puno promašaja i napadača i veznih igrača, i puno lijepih prilika, ali zadovoljan sam. Ako usporedimo utakmicu protiv Cipra na Rujevici i ovu u Larnaci, razlika je jako velika. Da smo zabili i pet, šest, sedam golova, ne bi bilo nerealno. Stvarali smo prilike, bili kreativni. U redu, možda nisam najzadovoljniji realizacijom, ali jesam napadačkim dijelom igre”.

Hrvatska se okreće dvoboju sa Slovacima, koji su porazom od Rusije izgubili ambiciju za plasman na prvu ili drugu poziciju.

“Slovačka poslije poraza u Rusiji sigurno neće biti motivirana. Vjerujem da će slovački izbornik dati priliku igračima iz drugog plana s obzirom na to da su im šanse gotovo nikakve. Ne kažem da će biti opuštanja, to zna nekad biti i opasno jer se radi o reprezentaciji koja ima kvalitetu. Mi definitivno moramo biti maksimalno koncentrirani kao u ove zadnje četiri utakmice i uzeti tri boda. Vidimo da i Rusija također uzima bodove i može se dogoditi da zadnja utakmica odlučuje o izravnom putniku na Svjetsko prvenstvo. U ovom trenutku ipak je najbitnija naša utakmica protiv Slovačke, vraćamo se u Osijek, čujemo da prodaja ulaznica ide sjajno, ali nisam u to niti sumnjao. Ovaj dio Hrvatske uvijek je dobro punio stadione i rado dolazio gledati reprezentaciju, ne dvojim da će tako biti i u ponedjeljak. Nema opuštanja, idemo po tri boda uz pravu publiku i puni stadion. Siguran sam da će nas navijači nositi do pobjede”.

Vatreni će protiv Slovačke igrati bez Matea Kovačića, koji preskače utakmicu zbog akumuliranih žutih kartona.

“Šteta jer je Kovačić u sjajnoj formi i u klubu, i u reprezentaciji, i važan je dio ove momčadi. Uostalom, on bi nedostajao svakoj momčadi. S druge strane, imamo veliku kvalitetu na toj poziciji tko god ga bude zamijenio. Izbornik je već davao priliku i drugim igračima i to se pokazalo kao jako dobro. Nije lako odigrati dvije ili tri ovakve utakmice u sedam dana”.

Olić je na kraju otkrio prioritete kad su u pitanju planovi vezani uz njegovu trenersku karijeru.

“Jedino što me u ovom trenutku zanima jest da se Hrvatska kvalificira na Svjetsko prvenstvo u Katar. Odlazak u CSKA, klub gdje sam bio četiri godine, nije bio planiran. To je klub za koji me vežu emocije pa sam osjećao moralnu dužnost pomoći mu koliko god sam mogao. Sad sam koncentriran isključivo na reprezentaciju, na ovaj kvalifikacijski ciklus i na cilj koji ćemo, nadam se, vrlo brzo dohvatiti. Za moju trenersku karijeru ima vremena, poslije Katara ću razmišljati što i kako dalje”, zaključio je Olić.

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti