Grassroots

Integracija izbjeglica

Uspješno provođenje
projekta Novi susjedi

09.01.2023.
Uspješno provođenje projekta Novi susjedi
foto: Centar za kulturu dijaloga
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Nakon što su Hrvatski nogometni savez i Centar za kulturu dijaloga potpisali ugovor o suradnji te donaciji financijskih sredstava za projekt “Novi susjedi“, koji za cilj ima integraciju izbjeglica u Hrvatskoj kroz nogometne aktivnosti i kojeg financijski podržava UEFA, isti je u proteklom razdoblju zaživio u praksi.

 

Partnerska organizacija na projektu Centar za kulturu dijaloga s istim je sredinom prosinca upoznala javnost na online panelu Faith and Football koji su organizirale prijateljske inicijative iz Velike Britanije i SAD-a: Global Campus i Religion and Inclusive Societies Programs, u partnerstvu s UN Office of the High Commissioner on Human Rights te University for Peace i Religions for Peace.

Bio je to jedan u seriji panela povodom 75. obljetnice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Gosti panela su bili rabin Alexander Goldberg, dekan katedre za religijski život i vjerovanja na Sveučilištu Surrey, dr. Thiago Alves Pinto, direktor studija o religiji i teologiji Sveučilišta Oxford i Nejra Kadić Meškić, izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga.  

Voditeljica projekta ispred Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić predstavila je pozitivni i obećavajući primjer iz prakse - suradnju HNS-a i Centra za kulturu dijaloga na pospješivanju integracijskih procesa i to kroz nogomet koji promiče vrednote poštene igre, ravnopravnosti i jednakosti u kontekstu rase, podrijetla, nacionalnosti, etniciteta, religije… Panel je održan neposredno poslije pobjede Hrvatske nad Brazilom na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Rasprava na panelu razvijala se u smjeru prepoznavanja potencijala nogometa u borbi protiv rasizma, antisemitizma, islamofobije te bilo kakvih predrasuda i diskriminacije te identificiranjem načina kako tu važnu ulogu koju nogomet ima, uključujući i pažnju koju ima od širokih masa, iskoristiti za unapređenje društvene odgovornosti u kontekstu integracije stranaca i azilanata, sprečavanja diskriminacije i vrijeđanja, međusobnog razumijevanja, prihvaćanja i zajedničkog života. 

U okviru projekta dvadesetak izbjeglica i migranata redovito igra rekreativni nogomet svake subote u Zagrebu. Riječ je o neformalnoj nogometnoj momčadi Novi susjedi, u kojoj igra i Znyar K. o kojem je HRT napravio dokumentarni film Offside - inside, a čije aktivno treniranje i opremu je podržao projekt Novi susjedi - integracija kroz nogomet. Izbjeglice su aktivno pratile Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru i bodrile hrvatsku reprezentaciju.

Jednako tako, počeli su se provoditi tečajevi hrvatskog jezika kao još jedan segment pružanja adekvatnije skrbi i pomoći izbjeglicama u integraciji u hrvatsko društvo. Poznavanje lokalnog jezika društva države primateljice je polazna i uvjetna točka uspješne integracije. Azilanti u Sisku su prepoznati kao posebno ranjiva skupina u ovom kontekstu jer je riječ o visoko obrazovanim osobama podrijetlom iz Afganistana koji već godinu dana žive u Sisku, a za sve to vrijeme nisu imali organizirane tečajeve hrvatskog jezika. Stoga je u okviru projekta organizirana provedba tečaja hrvatskog jezika za osam osoba s područja grada Siska i jedne osobe iz Velike Gorice. Tečaj se provodi u Sisku tri do četiri puta tjedno. Pokretanje tečaja hrvatskog jezika planirano je početkom 2023. i u Rijeci s obzirom na to da u Rijeci također žive azilanti podrijetlom iz Afganistana za koje također nije bio organiziran tečaj hrvatskog jezika.

Grupa od petero aktivista i volontera, pod supervizijom voditeljice projekta Novi susjedi - integracija kroz nogomet, svake subote u terminu od 12.30 do 15 sati u prostorijama Centra za kulturu dijaloga pomaže sedmero djece izbjeglica u svladavanju školskog gradiva kroz rješavanje domaćih zadataka, davanja instrukcija iz matematike, zemljopisa, fizike te kroz učenje hrvatskog jezika. Ista grupa aktivista tijekom 2023. namjerava nedjeljom pružati istu vrstu pomoći djeci u Sisku. 

Također, starija djeca bila su uključena i u druženje s drugim srednjoškolcima iz Zagreba na temu očuvanja okoliša kroz projekciju dokumentarnog filma prilagođenog mladima The last generation u kinu Cineplexx City Center one East.

 

foto: Centar za kulturu dijaloga

foto: Centar za kulturu dijaloga

Još vijesti