Grassroots

Uspješna organizacija

U Rovinju održano
18. izdanje projekta
Special Power League

24.04.2023.
U Rovinju održano 18. izdanje projekta Special Power League
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U Rovinju je održano 18. izdanje projekta Special Power League, sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, koji je pokrenula udruga "Akademija zdravog življenja", a uspješno se provodi već šestu godinu s ciljem socijalnog uključivanja djece s poteškoćama u razvoju kroz sport.

 

Još jedno prekrasno izdanje projekta održano je na nogometnim terenima u Rovinju uz nastup rekordnog broja ekipa iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i poseban gost, ekipa Barcelone. 

Sudionici SPL-a bili su članovi sljedećih udruga i institucija: Sportska udruga Veliko srce iz Koprivnice, Udruga Latice, Udruga za autizam Pogled Nedelišće, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Bili tići - sportska udruga za osobe s Downovim sindromom iz Splita, Udruga Sindrom Down 21 Rijeka, Udruga Sindrom Down 21 Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice, Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark“ Osijek te partnerske organizacije iz Španjolske, Njemačke i Sjeverne Makedonije.

Inkluzivni program počeo je prijateljskim susretom Istre 1961 i Barcelone na stadionu Aldo Drosina, a pritom je dobrodošlicu španjolskim gostima zaželjela je Ivana Sokolov, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule. Poslije odigranog susreta gosti iz Barcelone imali su priliku posjetiti kulturne znamenitosti Pule, među kojima i čuveni pulski Amfiteatar.

foto: Arhiva HNS
 

Uslijedio je pravi nogometni spektakl na terenima SRC-a Valbruna u Rovinju. Ove je godine u okviru SPL-a prvi put održan ''European Special Power Cup'' za djecu s teškoćama u razvoju te okupio preko 200 sudionika iz 13 nacionalnih i međunarodnih klubova koji su igrali nogomet i proveli vrijeme u zabavi i druženju na nogometnim terenima. 

Kad je u pitanju 18. izdanje sportskog susreta, prekretnica projekta Special Power League, prvi put su sudionici i klubovi podijeljeni u dvije kategorije: natjecateljsku i nenatjecateljsku. Natjecatelji su izvrsno prezentirali svoje znanje i nogometne vještine te promovirali pozitivne vrijednosti sporta (jednakost, prijateljstvo i fair play). Na SPL turniru sudjelovali su Istra 1961 SPT, Sloga Čakovec SPT, Slaven Belupo SPT, Dinamo SPT, Stubica SPT, Hajduk SPT, Rijeka SPT, Osijek SPT, GOŠK Dubrovnik SPT, Barcelona, München 1860, Tim Makedonija FK Karposhovo.

foto: Arhiva HNS

Po završetku sportskog susreta održana je svečana dodjela pehara, medalja i prigodnih poklona. Svečanu dodjelu nagrada upriličila je voditeljica odjela različitosti, jednakosti i uključenosti Barcelone Maite Laporta Estruch, koja je u društvu tajnika udruge, Darija Jagića, sudionicima projekta dodijelila pehare, medalje i nagrade. 

Za kraj susreta u znak suradnje Udruge Akademija zdravog življenja i Barcelone, Maite Laporta Estruch uručila je udruzi dres Barcelone. 

Projekt su podržali Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, Zaklada Mateo Kovačić te brojni partneri među kojima Istarska županija, TZ Pula, TZ Poreč, Sportska zajednica grada Pule, Grad Pula, Grad Rovinj, HBOR, odnosno tvrtke Maistra, Valbruna sport, Decathlon, Ford, Bauerfeind, Konoba Veruda, Vinarija Matošević i ATI. 

Još vijesti