Reprezentacija > Muška > U-17

Šuker izrazio
podršku kadetima

02.05.2013.
Šuker izrazio podršku kadetima
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Posljednjeg dana priprema u Sv. Martinu na Muri, hrvatsku U-17 selekciju posjetio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Delegacija HNS-a na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom, a u kojoj su bili i gospoda Srebrić, Novoselac, Križarić i Kljaić, došla je ohrabriti i pozdraviti hrvatske kadete uoči odlaska u Slovačku na Europsko prvenstvo.

 

Izbornik Ivan Gudelj i stručni stožer odradili su s reprezentacijom kratke, ali kvalitetne pripreme tijekom kojih su izbrušeni taktički detalji za Europsko prvenstvo, ponajviše za prvu utakmicu s Italijom koja Hrvatsku čeka u nedjelju. Uz Italiju, u skupini s Hrvatskom su Rusija i Ukrajina - prve dvije reprezentacije plasirat će se u polufinale, dok će trećeplasirani izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo, što se nameće kao osnovni cilj hrvatskih kadeta.

Po dolasku u Sv. Martin na Muri, izaslanstvo HNS-a održalo je sastanak s igračima kojima će posebno korisna ostati poruka Davora Šukera, najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva u Francuskoj, ali i osvajača zlatne medalje na SP-u mladih selekcija u Čileu 1987. godine. Predsjednik HNS-a upravo je podsjećanjem na Čile započeo svoje obraćanje kadetima:

"Uvijek ću se sjećati Čilea i natjecanja na kojima sam nastupao kao mlad igrač, bez obzira na sve kasnije dane u Realu, Arsenalu ili drugim klubovima. Morate biti ponosni na ovakve trenutke i promicati hrvatsku državu, s ponosom nositi dres selekcije koja je četvrta na svijetu."

Počevši od kapetana Josipa Bašića, kadeti su se predstaviti Šukeru koji im je poslao snažnu poruku:

"Garantiram vam da ćete se sjećati ovih dana, ovih druženja, ovih priprema, nakon što završite igračku karijeru. Bit ću u nedjelju s vama protiv Italije u Slovačkoj, ovo Europsko prvenstvo važno je i za HNS i za hrvatski nogomet. Svi smo ponosni na vas, ovo je veliko natjecanje i za vas pojedinačno, ali i za hrvatski nogomet."

Izbornik Gudelj izvijestio je predstavnike HNS-a kako su pripreme prošle perfektno, bez ikakvih problema s povredama, što ga čak malo i brine jer sve "ide predobro", a istaknuo je i kvalitetne uvjete i mir koji je reprezentacija imala u Sv. Martinu na Muri. Šuker je mladićima dao i konkretne savjete za psihičku pripremu uoči natjecanja:

"Siguran sam da će za neke od vas jednoga dana biti mjesta i u A selekciji. Igrajte utakmicu po utakmicu, nemojte se opterećivati da morate biti prvi ili drugi. Nitko 1998. nije mislio da ćemo mi biti treći, ali važno je da u svaku utakmicu uđete s pravim razmišljanjem da svakoga možete pobijediti. Slušajte savjete izbornika, uđite na utakmice na pravi način, dajte svoj maksimum i pokažite raskošan talent, nitko vam onda ništa ne možete zamjeriti."

Predsjednik Šuker nije zaboravio ni podsjetiti Bašića, Roguljića, Halilovića i društvo tko ih vodi: "Imate za kormilom pravu osobu, Gudelj je u svoje vrijeme bio najveći borac i zna cijeniti tu kvalitetu. Opustite se, igrajte jedan za drugoga, i onaj na klupi mora biti spreman u svakom trenutku pomoći suigračima. Želim vam svu sreću u Slovačkoj!"

I direktor reprezentacija Zorislav Srebrić poslao je poruke ohrabrenja U-17 selekciji: "Nadam se da ćete slijediti put vašeg predsjednika koji je kroz 69 nastupa i 45 golova promicao Hrvatsku diljem svijeta. Slijedite tri glavna aksioma: 1) Možete, a ne morate, 2) Nikad se nemojte umoriti u pomaganju domovini i 3) Uvijek pomažite hrvatskom nogometu."

Martin Novoselac poručio im je da ne skrivaju svoj talent: "Struka je rano dobro pogodila da se radi o vrhunskoj generaciji. Vi ste izuzetno talentirani i imate potencijal napraviti veliki rezultat, možete u Slovačkoj puno i visoko, a ja vam to od srca želim."

Izbornik Gudelj se, inače, odlučio kako su s konačnog popisa otpali oni koji su posljednji pozvani, Bojan Knežević iz Dinama te Ante Blažević iz Hajduka, pa u Slovačku putuje dobro poznata i testirana momčad:

Marko Marić (Rapid Beč), Marko Stolnik (Dinamo), Petar Mamić (Dinamo), Ivan Šunjić (Dinamo), Duje Ćaleta-Car (Šibenik), Franjo Prce (Hajduk), Josip Bašić (Hajduk), Ante Roguljić (Adriatic Split), Fran Brodić (Dinamo), Alen Halilović (Dinamo), Frane Vojković (Hajduk), Ivo Grbić (Hajduk), Hrvoje Džijan (Dinamo), Anton Krešić (Zagreb), Lukas Čuljak (Bayern), Ivan Fiolić (Dinamo), Karlo Lulić (Osijek), Robert Murić (Dinamo).

Uz njih će u Slovačku osim izbornika Gudelja putovati i Ivan Bedi kao vođa delegacije, treneri Dražen Madunović i Josip Omrčen-Čeko, Marijan Mrmić kao trener vratara, Dr. Želimir Orkić, fizioterapeut Dubravko Magić i tajnik reprezentacije Slaven Savić.

Europsko prvenstvo selekcija do 17 godina, skupina B:
5. svibnja:
Rusija - Ukrajina 14.30 (Zlate Moravce)
Hrvatska - Italija 17.30 (Nitra)
8. svibnja:
Rusija - Hrvatska 14.00 (Zlate Moravce)
Ukrajina - Italija 18.00 (Nitra)
11. svibnja:
Ukrajina - Hrvatska 19.30 (Zlate Moravce)
Italija - Rusija 19.30 (Nitra)

Još vijesti