HNS

Uvedena mogućnost
nastupa B momčadi u
3. HNL

05.07.2013.
Uvedena mogućnost nastupa B momčadi u 3. HNL
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Nekoliko važnih odluka donio je danas Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza na svojoj 24. sjednici.

Zbog zdravstvenih poteškoća predsjednik HNS-a Davor Šuker nije mogao nazočiti sjednici koja bi obilježila godinu dana njegovog rada na čelu Saveza, no i bez njega je 14 prisutnih članova IO-a pod vodstvom izvršnog predsjednika Damira Vrbanovića postiglo slaganje oko važnih točaka dnevnog reda.

Nakon što su izbornik Igor Štimac i direktor reprezentacija Zorislav Srebrić podnijeli izvještaj o prethodnim nastupima hrvatske A selekcije, koji je u potpunosti usvojen od strane članova IO-a, prešlo se na razgovor o sustavu natjecanja u sezoni 2014./15.

Izvršni odbor donio je odluku kako će Prva liga ostati pri brojci od 10 klubova, a sustav popunjavanja ostat će isti - jedna momčad direktno će ispasti, a devetoplasirana će igrati dodatne kvalifikacije s doprvakom 2. HNL.

Druga liga ostat će jedinstvena i brojit će 12 klubova, a tri treće lige brojat će do 18 klubova.

Izvršni predsjednik Damir Vrbanović je na konferenciji za medije naglasio važnost još jedne odluke:

"Uveli smo po prvi puta mogućnost igranja tzv. B momčadi profesionalnih klubova koji bi zavisno o svojim resursima imali mogućnost prijaviti momčad u odgovarajuću treću ligu. Mogu napredovati do druge lige, ne mogu jasno u prvu, a ako bi se momčadi našle u istom stupnju natjecanja, B momčad ne bi mogla nastupati."

Klubovi će moći prijaviti B momčad do 20. srpnja, a oni koji će eventualno htjeti prijaviti takvu momčad u budućnosti, moći će se priključiti od županijskih natjecanja.

Izvršni odbor je zbog rokova Fife morao donijeti odluku o domaćinstvu utakmice s Belgijom protiv koje će se igrati na Maksimiru:

"Igra se u Zagrebu, to je jedino moguće rješenje. Zbog velikog interesa to je utakmica visokog rizika, a to automatski znači koje sve uvjete stadion mora zadovoljavati što trenutno ima samo Maksimir. To ne prejudicira odluke u budućnosti, čim se stvore uvjeti u Splitu, Osijeku i drugim gradovima."

Na dnevnom redu Izvršnog odbora tema su bile i liste delegata i sudaca:

"Usvojene su liste delegata i sudaca 1. i 2. HNL. Sudačka komisija najavila je rigorozne kriterije, smanjivanje broja sudaca i delegata čime će oformiti jednu užu listu koja će garantirati kvalitetu. Mogu s ponosom istaknuti kako još niti na jednoj sjednici od prošle godine nismo imali prekrajanja lista, niti se sudjelovalo ili utjecalo na odluke Sudačke komisije."

Izvršni predsjednik Vrbanović prenio je stav Izvršnog odbora o nastupu U-20 reprezentacije na SP-u u Turskoj gdje je Hrvatska ispala u osmini finala:

"Zauzet je stav da to nije nikakva tragedija. Žao nam je jer smo poslije utakmice bili svjesni da je Hrvatska uvjetno rečeno bolja od Čilea, iako rezultat to nije pokazao. Iz te perspektive je loš rezultat, no to nije tragedija. Ova reprezentacija uz 2-3 igrača koji nisu mogli igrati je apsolutno potencijal za budućnost. Radi se o velikom broju igrača koji će ići u U-21 selekciju koja ima potencijal za odličan rezultat."

Nastavno na to, postavilo se pitanje hoće li u budućnosti HNS više inzistirati na puštanju igrača od strane klubova na takve akcije:

"Više nema nikakvog kompromisa. Secirali smo izostanke, odgovori koje smo dobili i iz stručne i iz medicinske perspektive jest da se u ovom trenutku igralo s najboljima, stjecajem okolnosti nismo mogli računati na nekoliko onih koji bi bili u početnom sastavu. Interes reprezentacije će biti ispred interesa klubova, to nije nikad ni bilo upitno. Reprezentacija je maksimalni prioritet, kult reprezentacije ne smije biti doveden u pitanje sebičnim interesima klubova."

Izvršni odbor donio je i niz tehničkih odluka poput promjena u pravilnicima Saveza radi nastupa drugih momčadi profesionalnih klubova, kao i radi pristupanja Europskoj uniji. Tako se igrači državljani EU odnosno EEA neće tretirati kao strani državljani što znači da se na njih ne odnosi ograničenje broja stranaca u momčadi.

Usvojene su propozicije natjecanja MAXtv Prve lige kao i druge odluke potrebne za natjecanje. Marijan Kustić, predsjednik NS Ličko-senjske županije, novi je član Natjecateljske komisije.

Još vijesti