100 godina ponosa

Proslava stogodišnjice

Hrvatski nogometni savez osnovan je 13. lipnja 1912. godine, a proslava 100. godišnjice osnutka završena je Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Proslava stogodišnjice
foto: Arhiva HNS

Hrvatski nogometni savez, osnovan 13. lipnja 1912. godine, proslavio je 2012. godine 100 godina svog djelovanja.

Završna svečanost proslave održana je 4. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, kojoj su prisustvovali brojni uglednici iz hrvatskog i svjetskog nogometa, uključujući i hrvatskog premijera Zorana Milanovića te vodeće ljude Fife i Uefe.

 

"Hrvatski nogometni savez dinamičan je, poletan i živahan stogodišnjak. Neka imena poznatih hrvatskih igrača još uvijek odjekuju nogometnim svijetom, a nogomet je u Hrvatskoj prethodio osnivanju državnih institucija te je čuvar nacionalnog identiteta i igra središnju ulogu u utemeljenju vanjskog imidža države", istaknuo je Michel Platini, predsjednik Europske nogometne federacije.

 

Okupljenima se obratio i Davor Šuker, koji je nekoliko mjeseci ranije naslijedio Vlatka Markovića na čelu Hrvatskog nogometnog saveza.

 

"Nogomet okuplja ljude bez obzira o spolu, rasi, religiji ili političkom stavu. FIFA stoga ima više zemalja članica od Ujedinjenih naroda, a nogomet traži da budemo odgovorni. Hrvatski kockasti dres simbol je našeg zajedništva i prepoznatljiv je u cijelom svijetu. Premda to nije lagan put, hrvatski se nogomet uz podršku Fife i Uefe mora približiti europskim standardima", naglasio je Šuker.

 

Svečanosti je nazočio i prvi čovjek svjetskog nogometa, predsjednik Svjetske nogometne federacije, Joseph Blatter.

 

"Hrvatskom nogometu želim sretan rođendan i čast mi je biti ovdje. Divim se Hrvatskom nogometnom savezu i slavnim hrvatskih igračima kroz povijest. Usadite nogometne vrijednosti discipline, poštovanja i fair-playa u društvo te uživajte u nogometu i životu", poručio je.

 

Tijekom proslave prikazan je i film koji je obuhvatio razdoblje od 1885. godine i prvog dolaska nogometne lopte u Hrvatsku, u Županju, do danas.

 

Proslavi u Hrvatskom narodnom kazalištu prethodio je i sastanak predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića, sa Seppom Blatterom i izaslanstvom Fife. Poslije proslave okupljeni su se uputili i na večeru.

 

Stoti rođendan Hrvatskog nogometnog saveza službeno je obilježen i samog 13. lipnja, tijekom Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, na kojemu je nastupila i Hrvatska. Tada su se predstavnici saveza te reprezentativci prisjetili datuma na koji je Milovan Zoričić izabran za predsjednika sekcije za nogomet u sklopu Hrvatskog sportskog saveza.

 

Dio proslave stogodišnjice HNS-a bila je i prijateljska utakmica s reprezentacijom Švicarske na splitskom Poljudu, odigrana 14. kolovoza.