HNL.hr > Komentari

Mlade nade

Robert Mudražija:
"Kad Osijek počne
pobjeđivati i tzv.
male, dolazi na sam
vrh!"

12.09.2017.
Robert Mudražija: "Kad Osijek počne pobjeđivati i tzv. male, dolazi na sam vrh!"
foto: nk-osijek.hr
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Njemu baš ne pristaje taj nadnaslov: jest mlad, ali nije nada. Više nije s obzirom na to da je Robert Mudražija dokazani profesionalac neupitne budućnosti. Drukčije se ne može opisati nogometaša koji je u Osijek došao onako, valjda pojačati konkurenciju, a onda se u roku „odmah“ preinačio u standardnog člana udarnog sastava tako zapaženog na stranim i domaćim terenima.

Brzo je odgovorio na SMS, možda i zbog poznanstva iz Zagrebella i Kranjčevićeve. Te napomenuo da ima 15 slobodnih minuta, do ručka. Super. Pa, kako mu je u Gradskom vrtu i gradu na Dravi?
- Odlično. Klub je primjeran po svemu, suigrači sjajni. Imam stan i puno novih poznanika, prijatelja. Na utakmice često dođu moji iz Zagreba, tata Christian i mama Sanja, trebaju im dva i pol sata. Brat Marin ne stigne jer u Trećoj HNL-Zapad igra za HAŠK i već je zabio tri-četiri gola.

Robert je Bijelo-plavima pristupio iznenada, neočekivano, po kojem scenariju?
- Surađujem s agencijom Gorana Vlaovića, Borisa Živkovića i Marija Stanića. Oni su sve vodili i sredili.

Mudražija (20) je veći dio obuke obavio u Dinamovoj školi Hitrec-Kacian:
- Od osme ili devete godine da kraja kadetskog staža. Isto godište je i Ante Ćorić, ali on je došao kasnije, nakon boravka u Hrvatskom dragovoljcu i Zagrebu pa Austriji. Cijelo vrijeme tamo je, naravno, bio Filip Benković-Ben.

Zašto je otišao RM?
- Osjetio sam da ne kotiram osobito.

Tko je bio trener?
- Promijenilo ih se mnogo. Na kraju nas je vježbao Six.

Siniša Oreščanin, aktualni šef Hajduka II koji nastupa u Drugoj HNL. U međuvremenu je Mudražija četiri sezone proveo u Zagrebu, ujesen 2014. priključen seniorima pa ubrzo, 29. studenoga, na praznom Poljudu zabio Bilima za 2:0, prethodno ih je načeo Filip Krovinović. Treneri su bili Igor Tudor odnosno Željko Kopić i Dražen Medić, neposredni akteri Lovre Kalinić, Filip Bradarić, Sven Tino Sušić, Nikola Vlašić, Anton Maglica…, na kontra strani i Dominik Livaković, Dino Bevab, Denis Kolinger, Gabrijel Boban…
- Ispali smo 2016. i ja sam u finišu prijelaznog roka potpisao za Liefering, ispostavu Red Bull Salzburga u tamošnjem drugom razredu. Bilo mi je bitno raditi i napredovati. Nekoliko treninga odradio sam i s Red Bullom, zajedno s Dujom Ćaleta-Carom. Prošlo je 10 mjeseci u kojima se, ne znam zašto, nisam nametnuo tako da me nije zadovoljavalo 10-15 zadnjih minuta. Veselio sam se kad su zastupnici počeli kontakte s Osječanima.

Riješeno po brzom postupku i Robert je dobio četvero godišnji ugovor. Toga dana fotografirao se s još dvojicom novaka, Petrom Bočkajem i Erosom Grezdom, i sa sportskim direktorom Alenom Petrovićem.
- Na pripremama u Sloveniji, na Pohorju, trudio sam se kao i uvijek, ali na prijateljskim provjerama redovito bih bio u drugoj postavi. To se uskoro promijenilo.

I te kako. Dosad je od 16 službenih utakmica sudjelovao na 12. Starter kojemu se vjeruje.
- Do dvoboja sa Santa Colomom nisu zgotovljeni „papiri“, protiv Austrije na našem stadionu nisam smio zbog žutih kartona, a Dinamo sam preskočio jer me zatezalo u preponama.

Ljuti se što se Osijek s autsajderima ne ponaša kao i s velikanima:
- Pobijedili smo Rijeku 1:0, Hajduk 2:1, s Dinamom je završilo 1:1 poslije našeg vodstva. Međutim, podbacili smo doma s Rudešom (1:1), u Puli (1:1), a u Vinkovcima čak uspjeli izgubiti (1:2)!

Da je bilo bolje, bili bi još bliže vrhu. Žele naslov prvaka?
- Svakako, nemamo što odgađati. Borimo se s Dinamom, Rijekom i Hajdukom.

Komentar suparnika?
- Zagrepčani su se odvojili makar ne izgledaju bajno. Dobivaju i na autoritet – ipak je Dinamo Dinamo. Riječani su opet opasni, drže ono svoje, igra im je kvalitetna. I Splićani su dobri, poletni, ambiciozni. U tom krugu četvorice svatko može svladati svakoga, ovisi o danu. Važno je da se prestanemo mučiti i počnemo dobivati tzv. male.

Naprimjer Slaven Belupo ove subote u Koprivnici?
- Normalno. Iako nije mali – on je srednji.

Osijekovi aduti?
- Momčad koja za svako mjesto ima po dvojicu podjednakih. Stožer koji je raznovrstan i jedinstven. Uprava koja osigurava sve za uredan život i natjecanje. Publika koja stvara vatrenu atmosferu.

Izrazito cijeni Zorana Zekića:
- Vidi se da je šef bio igrač reprezentativnog formata. Izvrstan je stručnjak, posložio nas je za čistu peticu. Izvrstan je i psiholog; kad se radi - radimo s najmanje 100 posto kapaciteta, kad se zeza – zezamo se kao na velikom odmoru. Sviđa mi se što stalno komunicira sa svima.

Mudražija i Benedik Mioč, tandem defenzivnih veznih?
- Sve štima. U vezi su i Dmytro Lopa, Andrej Lukić, Domagoj Pušić, Nikola Jambor, Haris Hajradinović. Kome ne ide, uskače drugi.

Što najviše pamti iz euro-storije?
- Ambijent s 32.000 gledatelja u Eindhovenu. No ni 16.000 u uzvratu nije nimalo zaostajalo.

Podsjećamo, Robert je u Nizozemskoj izborio kazneni udarac, kojeg je realizirao kapetan Borna Barišić. Peče li neuspjeh s posljednje stepenice do Europske lige?
- Peče strašno. Odlučivale su sitnice, sekunde i milimetri. Najviše se plašim ovog četvrtka, kad će se igrati širom kontinenta, a mi ćemo tužno govoriti „Kakva šteta, mogli smo i morali biti u tom društvu…“

Krivo mu je i što su Zagrebaši završili među trećeligašima, o njima ponekad priča s Gabrijelom Bobanom kome čestita na sve zapaženijim partijama pod istim bojama. Nije mu krivo što ga izbornik selekcije „do 21“ Nenad Gračan nije poveo u Moldaviju:
- Bio sam na listi pričuva. Nadam se da ću kandidirati za susrete s Bjelorusijom, Češkom, Grčkom. Trebao sam na reviju u Austriju, spriječila me lakša ozljeda.

Bio je reprezentativac U-19 kod Ferde Milina, putovao u Katar i Kinu. Nema dvojbe da zaslužuje pozornost, sigurno će jednog dana najaviti kandidaturu i za Vatrene. Jer sumnje nema: Robert Mudražija oduševljava izdržljivošću i uvjerljivošću, požrtvovan je i discipliniran, neugodan raspali li desnicom. Tehnički potkovan, taktički izvanredan, trkački stvarno neumoran. Kompletan i moderan.
- S kim se ovdje najviše družim? S Mateom Baraćem i Nikolom Jamborom.

Zanimljivo, trolist Purgera, Dalmatinca i Podravca. Odakle su, zapravo, Mudražije?
- Iz okolice Šibenika i Skradina.

Pitali smo uglavnom za sve, ne i za djevojku. Više nije bilo vremena budući da se skupilo 14 minuta i 50 sekundi i juha je čekala.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...