Reprezentacije

"Nula" u Pireju

Vatreni osigurali
svoje mjesto na
Svjetskom prvenstvu!

12.11.2017.
Vatreni osigurali svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu!
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras je utakmicom bez pogodaka u Pireju potvrdila vizu za svoje deseto veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

GRČKA - HRVATSKA 0:0 (0:0)
Doigravanje za SP 2018., uzvratna utakmica.
Stadion Georgios Karaiskakis, Pirej.

Sudac: B. Kuipers (Nizozemska)

Strijelci: -

Žuti kartoni: Tachtsidis (24')

Hrvatska: Subašić, Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko, Brozović, Rakitić, Perišić (od 85' Rebić), Modrić (od 90+1' Mitrović), Mandžukić, N. Kalinić (od 78' Kramarić). Izbornik: Z. Dalić.

Grčka: Karnezis, Retsos, Manolas, Papastathopoulos, Torosidis, Tziolis, Tachtsidis, Zeca, Bakasetas (od 59' Gianniotas), Christodoulopoulos (od 59' Fortounis), Mitroglou (od 78' Pelkas). Izbornik: M. Skibbe.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon velikih 4:1 na Maksimiru u četvrtak, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je neriješenih 0:0 na gostovanju kod Grčke te ostvarila željeni cilj, plasman među svjetsku elitu.

Hrvatska će tako idućeg ljeta zaigrati na svojoj petoj svjetskoj smotri - ukupno desetom velikom natjecanju - nakon osvajanja brončane medalje u Francuskoj '98 te sudjelovanja u grupnoj fazi natjecanja u Japanu i Južnoj Koreji '02, Njemačkoj '06 te Brazilu '14. Propušten je tek plasman u Južnoafričku Republiku '10.

Susret u Pireju očekivano je ponudio čvrstu, borbenu igru sa znatno manje prilika za pogodak nego u Zagrebu. Papastathopoulos je pucao tik pored vratnice u 17. minuti, uzvratili su Rakitić i Perišić udarcima s ruba šesnaesterca, a Subašić je dobrom intervencijom zaustavio grčki napad pet minuta prije odmora.

No, najbolji je potez "iz rukava" izvukao Perišić u 42. minuti, kada je silovitim udarcem s dvadesetak metara uzdrmao vratnicu.

foto: Drago Sopta/HNS

Drugo je poluvrijeme otvoreno s nešto više uzbuđenja pred oba gola, a najopasniji je bio prizemni udarac Mitrogloua iz 58. minute, koji je završio malo pored gola.

Grčka je naposljetku prvi udarac u okvir gola uputila preko Tachtsidisa tri minute prije kraja dvoboja, Kramarić je potom ciljao suprotne rašlje, ali hrvatski prolaz na Svjetsko prvenstvo nije došao pod znak pitanja.

U predvečernjim je satima plasman na svjetsku smotru osigurala i reprezentacija Švicarske, koja je još jednom utakmicom bez pogodaka sačuvala prednost 1:0 stečenu na gostovanju kod Sjeverne Irske. U preostalim susretima europskog doigravanja sastaju se još Italija i Švedska u ponedjeljak te Republika Irska i Danska u utorak.

Ždrijeb grupne faze Svjetskog prvenstva na rasporedu je 1. prosinca u Moskvi, a 32 reprezentacije bit će smještene u osam skupina po četiri momčadi.

 

12.11.2017., Georgios Karaiskakis, Piraeus. Gledatelja: 18667
Suci: Bjorn Kuipers (NED), Sander van Roekel (NED), Erwin Zeinstra (NED)
Četvrti sudac: Danny Makkelie (NED)
Grčka
0
Hrvatska
0
1Orestis-Spyridon Karnezis23Danijel Subašić
4Konstantinos Manolas7Ivan Rakitić
6Alexandros Tziolis10Luka Modrić
90'+1'
7Lazaros Christodoulopoulos
59'
2Šime Vrsaljko
8Jose Carlos Goncalves Rodrigues6Dejan Lovren
11Konstantinos Mitroglou
78'
4Ivan Perišić
86'
14Anastasios Bakasetas
59'
3Ivan Strinić
15Vasileios Torosidis17Mario Mandžukić
16Panagiotis Retsos21Domagoj Vida
17Panagiotis Tachtsidis
24'
11Marcelo Brozović
19Sokratis Papastathopoulos16Nikola Kalinić
78'
Pričuvni igrači
12Stefanos Kapino12Lovre Kalinić
13Ioannis Anestis1Dominik Livaković
10Konstantinos Fortounis
59'
18Filip Bradarić
18Ioannis Gionniotas
59'
9Andrej Kramarić
78'
20Dimitrios Pelkas
78'
5Matej Mitrović
90'+1'
2Ioannis Maniatis14Ante Rebić
86'
3Georgios Tzavellas20Mario Pašalić
5Kyriakos Papadopoulos22Josip Pivarić
9Dimitrios Diamantakos8Nikola Vlašić
21Konstantinos Stafylidis15Marko Rog
22Andreas Samaris19Marin Leovac
23Marios Oikonomou13Zoran Nižić
Treneri
Michael-Heinz SkibbeZlatko Dalić

Vatreni u nedjelju navečer u Pireju odlučuju o svom plasmanu na Svjetsko prvenstvo, a iz Zagreba su donijeli prednost 4:1.

Grčka - Hrvatska
Dodatne kvalifikacije za SP 2018.
12. studenoga 2017., 20:45
Stadion Georgios Karaiskakis, Pirej.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon deset kvalifikacijskih utakmica u Skupini I te prve utakmice doigravanja protiv Grčke na Maksimiru, hrvatska nogometna reprezentacija došla je na posljednju stepenicu do Svjetskog prvenstva u Rusiji idućeg ljeta.

Izabranici Zlatka Dalića uzvratni će dvoboj s Grcima odigrati na poznatom pirejskom stadionu Georgios Karaiskakis, gdje domaćini gostima priređuju "vruću" dobrodošlicu, no dokapetan Ivan Rakitić ističe kako to neće omesti namjere Vatrenih.

"Svi koji poznaju nogomet znaju da nas čeka pakao, pritisak publike je ogroman. Lijepo je što smo pobijedili 4:1 u prvoj utakmici, no to nam neće ništa značiti. Moramo zaigrati kao da tek počinje prva utakmica i moramo ići na pobjedu. Grčka će biti posebno motivirana, želi se iskupiti i dokazati da ono nije bilo njihovo pravo lice", rekao je.

Hrvatskoj bi na raspolaganju mogao biti i oporavljenik Mario Mandžukić, dok se Grcima vraća najbolji branič Kostas Manolas, koji je odradio suspenziju, a u sastavu će ponovno biti i kapetan Vasilis Torosidis. Ozlijeđenog Milana Badelja neće biti niti u uzvratu.

Nakon maksimirske pobjede, Hrvatska je izjednačila svoj ukupan skor s Grcima na dvije pobjede, tri remija i dva poraza, uz pozitivnu gol-razliku 10:9, a vrijedi podsjetiti i kako je Hrvatska 1997. godine u Grčkoj već izborila jednu izrazito vrijednu kvalifikacijsku pobjedu (1:0 u Solunu, pogotkom Davora Šukera). U doigravanjima za Svjetsko prvenstvo, osim toga, niti jedna momčad još nije uspjela nadoknaditi tri pogotka zaostatka iz prve utakmice.

foto: Drago Sopta/HNS

No, Vatreni će biti u potpunosti koncentrirani na pirejskih 90 minuta.

"Euforija vodi u krivom smjeru. Moramo ostati staloženi i ostvariti cilj po koji smo došli. Bude li netko razmišljao drugačije, neće biti dobro. No, igrači su svjesni toga, znaju koji im je posao. Moramo biti pažljivi, ništa još nije gotovo. Nama je ova utakmica kao ona u Ukrajini, kvalifikacijska, i tako se moramo postaviti i dokazati kvalitetu. Odlučuje se o plasmanu na SP i nitko nema pravo na ispriku", najavio je izbornik Dalić.

U Pireju će suditi nizozemska sudačka trojka na čelu s Bjornom Kuipersom, a prva odluka u europskom doigravanju za SP past će već od 18:00 sati, kada se sastaju Švicarska i Sjeverna Irska.

Mjesto na Svjetskom prvenstvu već je osiguralo 26 momčadi: Rusija, Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Njemačka, Engleska, Španjolska, Nigerija, Kostarika, Poljska, Egipat, Island, Srbija, Portugal, Francuska, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Panama, Senegal, Maroko i Tunis.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll