Reprezentacije

Dva pogotka Tina Jedvaja

Vatreni u
dramatičnom okršaju
pobijedili
Španjolsku!

15.11.2018.
Vatreni u dramatičnom okršaju pobijedili Španjolsku!
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je zacrtani cilj i svladala Španjolsku kako bi ostala u igri za osvajanje svoje skupine u Ligi nacija, a izrazito uzbudljiv dvoboj pred punim Maksimirom okrunio je Tin Jedvaj pobjedničkim pogotkom u sudačkoj nadoknadi.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:2 (0:0)
Liga nacija, Liga A, Skupina 4.
Stadion Maksimir, Zagreb.

Sudac: A. Kulbakov (Bjelorusija)

Strijelci: 1:0 - Kramarić (54'), 1:1 - Ceballos (56'), 2:1 - Jedvaj (69'), 2:2 - Ramos (78' - 11m), 3:2 - Jedvaj (90+3')

Žuti kartoni: Rebić (70'), Perišić (88'), Busquets (88'), Ceballos (90+1')

Hrvatska: Kalinić, Jedvaj, Vida, Lovren, Vrsaljko, Brozović, Rakitić (68' Vlašić), Perišić, Modrić, Rebić (73' Brekalo), Kramarić (89' Pjaca). Izbornik: Z. Dalić.

Španjolska: De Gea, Alba, Martinez, Ramos, S. Roberto, Ceballos, Busquets, Niguez (74' Suso), Isco, Rodrigo (60' Asensio), Aspas (63' Morata). Izbornik: L. Enrique.

foto: Drago Sopta/HNS

U svom trećem nastupu u Ligi nacija Vatreni su upisali prve pogotke i prvu pobjedu te će u nedjelju na Wembleyju odlučivati o plasmanu na završni turnir prvog izdanja novoosnovanog Uefinog natjecanja.

Španjolska je u Zagreb doputovala sa sjećanjem na visokih 6:0 u Elcheu, no Hrvatska je dobro započela te u uvodnim minutama propustila realizirati dvije velike prigode (Perišić, Kramarić). Gosti su potom uspostavili ravnotežu, čak i preuzeli inicijativu, no osim udarca Isca u samoj završnici prvog dijela nije bilo većih uzbuđenja.

MANDŽUKIĆ - SUBAŠIĆ - ĆORLUKA

Uoči početka utakmice sa Španjolskom, prigodni su darovi uručeni Mariju Mandžukiću, Danijelu Subašiću i Vedranu Ćorluki, osvajačima svjetskog srebra koji su se oprostili od reprezentativnog dresa. Ovacijama su ih pozdravili i hrvatski navijači na prepunom Maksimiru - susret je pratilo 33.018 gledatelja.

foto: Drago Sopta/HNS

Drugo je poluvrijeme sve to nadoknadilo. Već u 54. minuti pogriješila je španjolska obrana, Perišić je glavom proigrao Kramarića, a hrvatski napadač mirno svladao De Geu u bliži kut za 1:0.

Međutim, samo su dvije minute trebale Španjolskoj za izjednačenje. Isco je u srcu kaznenog prostora uposlio Ceballosa te je semafor pokazao 1:1, ali Hrvatska je od 69. minute opet vodila.

foto: Drago Sopta/HNS

Tada je Modrić ubacio, a Jedvaj ostao nečuvan na drugoj vratnici i glavom zatresao mrežu za 2:1, no niti to hrvatsko vodstvo nije dugo trajalo. Igrala se 78. minuta kada je Vrsaljku suđeno igranje rukom u šesnaestercu, a Ramos je bez problema pogodio s bijele točke za 2:2.

Koliko je sadržajan bio nastavak dvoboja govori i podatak da je u međuvremenu Aspas pogodio prečku, Rebić propustio priliku jedan-na-jedan protiv španjolskog vratara, Vrsaljko "čistio" s gol-crte, a priliku su s klupe dobili i Vlašić i Brekalo. Ipak, za vrhunac morala se čekati treća minuta sudačke nadoknade.

foto: Drago Sopta/HNS

U trenucima kada su obje momčadi razmišljale samo o pobjedi, Brekalo se izborio za prostor za udarac, De Gea je obranio, a odbijenu loptu Jedvaj pretvara u veliku hrvatsku pobjedu (3:2) te Dalićeva ekspedicija može krenuti u odlučujući okršaj u Londonu.

Liga nacija, Skupina A4:
1. Španjolska 6 (4)
2. Engleska 4 (3)
3. Hrvatska 4 (3)

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

15.11.2018., Stadion Maksimir, Zagreb. Gledatelja: 33018
Suci: ALeksei Kulbakov (BLR), Dmitri Zhuk (BLR), Oleg Maslyanko (BLR)
Četvrti sudac: Yury Khomchenko (BLR)
Hrvatska
3
Španjolska
2
12Lovre Kalinić1David Quintana De Gea
9Andrej Kramarić
54'
89'
4Inigo Berridi Martinez
7Ivan Rakitić
67'
5Sergio Burgos Busquets
88'
10Luka Modrić6Saul Niguez Esclapez
74'
2Šime Vrsaljko8Daniel Ceballo Fernandez
56'
90'+11'
6Dejan Lovren9Rodrigo Moreno Machado
61'
18Ante Rebić
70'
73'
15Sergio Garcia Ramos
78'
16Tin Jedvaj
69'
90'+3'
17Iago Juncal Asaps
64'
4Ivan Perišić
88'
18JOrdi Ramos Alba
21Domagoj Vida20Sergi Roberto Carnicer
11Marcelo Brozović22Roman Francisco Alarcon Suarez
Pričuvni igrači
1Dominik Livaković13Arrizabalaga Revuelta Kepa
23Karlo Letica23Pau Lopez
14Filip Bradarić2Diego Llorente
8Mateo Kovačić3Jose Luis Gaya Pena
5Matej Mitrović7Alvaro Borja Martin Morata
64'
15Mario Pašalić10Marco WSillemsen Asensio
61'
20Marko Pjaca
89'
11Jesus Joaquin Fernandez Saenz De la Torre
74'
3Antonio Milić12Mario Hermoso Canseco
19Milan Badelj14Cesar Tanco Azpilicueta
13Nikola Vlašić
67'
16Rodrigo Henandez Cascante
17Marko Rog19Jonatan Otto Castro
22Josip Brekalo
73'
21Pablo Fornals
Treneri
Zlatko DalićLuis Enrique Martinez

U svom trećem nastupu u Ligi nacija, Hrvatska ponovno igra protiv Španjolske - u natjecateljskoj utakmici pred punim stadionom svojih navijača.

Hrvatska - Španjolska
Liga nacija, Skupina A4
15. studenoga 2018., 20:45
Stadion Maksimir, Zagreb

Četiri mjeseca nakon finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, aktualni svjetski doprvaci istrčat će na pred rasprodane maksimirske tribine i odmjeriti snage sa Španjolcima te tražiti pobjedu koja ih ostavlja u igri za prvo mjesto u svojoj skupini Lige nacija.

Španjolska je u hrvatskom debiju u novom Uefinom natjecanju zadala Vatrenima neugodan udarac - najteži poraz u povijesti, 6:0 -  no izbornik Zlatko Dalić i njegovi nogometaši složni su da se u Zagrebu neće tražiti osveta, već isključivo tri vrijedna boda.

"Ta bi nam pobjeda mnogo značila, za status nositelja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a potom nam se otvara i mogućnost za osvajanje skupine u Ligi nacija", sažeo je.

Hrvatska će nastupiti bez nedovoljno oporavljenog Josipa Pivarića, a poziciju lijevog braniča preuzet će Tin Jedvaj ili Antonio Milić. Na vratima će stajati Lovre Kalinić.

U dosadašnjim susretima sa Španjolskom, Hrvatska je upisala dvije velike pobjede - prijateljsku iz 1994. godine u Valenciji (2:0) te prije dvije godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj (2:1). Furija ima četiri pobjede na svom kontu, a jedan je ogled - jedini dosadašnji na hrvatskom tlu - završen bez pobjednika. Bilo je to 2000. godine u Splitu (0:0).

"Ovo je novi susret, nakon dugo vremena pred našim punim stadionom i trebamo biti strpljivi, mudri i ne srljati. Trebamo svih 90 minuta igrati svoju igru, dati maksimum, a publika će nas nositi. Vjerujem da ćemo odigrati veliku utakmicu i ostvariti dobar rezultat", poručio je kapetan Vatrenih Luka Modrić.

Španjolska na najnovijoj Fifinoj ljestvici zauzima deveto mjesto, na Svjetskom je prvenstvu ispala u osmini finala od domaćina Rusije, a kormilo je potom preuzeo Luis Enrique. Gostima pobjeda osigurava plasman na završni turnir Lige nacija.

Pravdu će na Maksimiru dijeliti bjeloruski sudac Aleksej Kulbakov, a Hrvatsku samo tri dana poslije čeka završni ispit u Ligi nacija - gostovanje kod Engleske na Wembleyju.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll