Reprezentacije

Hrvatska u Ligu B

Engleska preokretom
svladala Vatrene,
osigurala završni
turnir

18.11.2018.
Engleska preokretom svladala Vatrene, osigurala završni turnir
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija zaključila je 2018. godinu porazom na Wembleyju. Iako su Vatreni vodili pogotkom Kramarića, Englezi su došli do pobjede i osvojili prvo mjesto u skupini.

ENGLESKA - HRVATSKA 2:1 (0:0)
Liga nacija, Liga A, Skupina 4
Stadion Wembley, London.

Sudac: T. Sidiropoulos (Grčka)

Strijelci: 0:1 - Kramarić (57'), 1:1 - Lingard (78'), 2:1 - Kane (85')

Žuti kartoni: Barkley (26'), Brozović (67'), Jedvaj (67'), Lovren (89')

Engleska: Pickford, Chilwell, Stones, Gomez, Walker, Delph (73' Lingard), Dier, Barkley (63' Alli), Sterling, Rashford (73' Sancho), Kane. Izbornik: G. Southgate.

Hrvatska: Kalinić, Jedvaj, Vida, Lovren, Vrsaljko (26' Milić), Brozović, Modrić, Perišić, Vlašić (79' Rog), Rebić (46' Brekalo), Kramarić. Izbornik: Z. Dalić.

U završnom nastupu u premijernom izdanju Lige nacija, izabranici Zlatka Dalića gostovali su kod Engleske te u borbenoj utakmici ipak ostali praznih ruku. Domaćin je slavio pobjedu vrijednu plasmana na završni turnir. 

Hrvatska je prva došla do šanse - Rebić je poslije engleske pogreške pucao preko vrata - no potom je Engleska uspostavila inicijativu i prijetila hrvatskim vratima. Vratar Kalinić prvo je obranio Sterlingu u situaciji "jedan-na-jedan", a potom je Kane loše reagirao nečuvan na drugoj vratnici.

Kalinić i Jedvaj sačuvali su hrvatsku mrežu u 16. minuti, a udarac je kasnije okušao i Chilwell, no hrvatski je vratar bio na mjestu. Pri kraju poluvremena pokušao je i Barkley, a Vatreni su na odmor morali i bez ozlijeđenog Vrsaljka: njega je u 26. minuti zamijenio Milić.

Engleska je i u nastavku imala više od igre, ali Hrvatska je povela. Igrala se 57. minuta kada je Kramarić uspio pucati iz srca kaznenog prostora, a lopta je odsjela iza Pickfordovih leđa.

Vatreni su potom imali još dva obećavajuća protunapada, no Engleska je uspjela poravnati u 78. minuti. Lingard, koji je ušao s klupe, gurnuo je loptu preko crte nakon pokušaja Kanea. Uslijedila je velika prilika za Hrvatsku, kada je Vida pucao glavom, ali Gordi Albion naposljetku je stigao do preokreta: pet minuta prije kraja Chilwell ubacuje iz prekida, a Kane nogom u padu ispisuje 2:1 na semaforu.

Hrvatska je tako ostala na posljednjoj, trećoj poziciji Skupine 4 u elitnom razredu Lige nacija te će u sljedećem izdanju, za dvije godine, nastupati u Ligi B.

Nastup na ovosezonskom završnom turniru Lige nacija, koji će u lipnju 2019. godine biti odigran u Portugalu, osigurali su domaćin Portugal i Engleska, a za preostala dva mjesta bore se Francuska i Nizozemska, odnosno Švicarska i Belgija. 

Liga nacija, Skupina A4:
1. Engleska 7
2. Španjolska 6
3. Hrvatska 4

18.11.2018., Wembley, London. Gledatelja: 78221
Suci: Rasos Sidiropoulos (GRE), Polychronis Kostaras (GRE), Lazaros Dimitriadis (GRE)
Četvrti sudac: Damianos Efthimidis (GRE)
Engleska
2
Hrvatska
1
1Jordan Pickford12Lovre Kalinić
2Kyle Walker9Andrej Kramarić
57'
3James Benjamin Chilwell10Luka Modrić
4Eric Jeremy Edgar Dier2Šime Vrsaljko
26'
5Joseph Gomez6Dejan Lovren
89'
6John Stones18Ante Rebić
46'
7Ross Barkley
26'
64'
16Tin Jedvaj
67'
8Fabian Delph
73'
4Ivan Perišić
9Harry Edward Kane
85'
21Domagoj Vida
10Raheem Sterling11Marcelo Brozović
67'
11Marcus Rashford
73'
8Nikola Vlašić
79'
Pričuvni igrači
13Jack Butland1Dominik Livaković
21Alex McCarthy23Karlo Letica
12Alexander-Arnold Trent14Filip Bradarić
14Jesse LIngard
78'
73'
5Matej Mitrović
15Lewis Dunk15Mario Pašalić
16Michael Keane20Marko Pjaca
17Jadon Sancho
73'
3Antonio Milić
26'
18Luke Shaw19Milan Badelj
19Harry Winks17Marko Rog
79'
20Bamidele Alli
64'
7Josip Brekalo
46'
22Ruben Ira Loftus-Cheek13Duje Ćaleta-Car
23Callum Wilson22Josip Pivarić
Treneri
Gareth SouthgateZlatko Dalić

Vatreni će povijesnu 2018. godinu zaključiti na povijesnom stadionu, londonskom Wembleyju, u borbi za završni turnir Lige nacija.

Engleska - Hrvatska
Liga nacija, Skupina A4.
18. studenoga 2018., 15:00 CET
Stadion Wembley, London.

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju igra svoju posljednju utakmicu u godini koja će zauvijek ostati zlatnim slovima zapisana u povijesti hrvatskog nogometa, ali i cjelokupnog sporta.

Nakon osvajanja svjetskog srebra u Rusiji - što je uključivalo i polufinalnu pobjedu nad Englezima u produžetku - Vatreni na završetku grupne faze Lige nacija gostuju upravo u Engleskoj, na legendarnom Wembleyju, a zahvaljujući dramatičnoj pobjedi nad Španjolskom u četvrtak još su uvijek u igri za prvo mjesto.

Pobjednik ogleda Engleske i Hrvatske, naime, sa sedam će bodova zasjesti na vrh skupine i osigurati plasman na premijerni završni turnir Lige nacija koji će biti održan u Portugalu, a u slučaju neriješenog ishoda prva će ostati zasad vodeća Španjolska.

"Nitko nije favorit kod Engleske na Wembleyju, a oni imaju mladu i poletnu momčad. Oni su favoriti, ali budemo li igrali na najvišoj razini, mislim da imamo šanse", sažeo je Ivan Perišić dan uoči utakmice.

Zbog lakše ozljede zadnje lože, izbornik Zlatko Dalić ne može računati na dokapetana Ivana Rakitića, a svoju poziciju na lijevom beku trebao bi zadržati junak dana protiv Španjolske, dvostruki strijelac Tin Jedvaj.

"Na Wembleyju ima puno prostora i moramo pronaći rješenja za sjajne engleske igrače. Neće nam biti lako, ali najjača nam je strana čvrst, kompaktan i agresivan blok te budemo li isti kao protiv Španjolske, ne bojim se niti jednog suparnika", najavio je izbornik.

U prvom međusobnom ogledu u Ligi nacija, u listopadu u Rijeci, Hrvatska i Engleska odigrale su 0:0 te remi s pogocima Vatrenima jamči barem ostanak u elitnoj skupini novog Uefinog natjecanja. Sveukupno, u devet dosadašnjih utakmica, Engleska ima četiri pobjede, Hrvatska tri, a dva su susreta završila bez pobjednika.

Utakmicu na Wembleyju sudit će grčki sudac Tasos Sidiropoulos, a početak je zakazan u 14:00 sati po lokalnom, odnosno 15:00 po hrvatskom vremenu.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll