Reprezentacije

Prvi kvalifikacijski poraz

Vatreni vodili,
Mađari slavili u
Budimpešti

24.03.2019.
Vatreni vodili, Mađari slavili u Budimpešti
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Izabranici Zlatka Dalića morali su u nedjelju priznati prvi poraz u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Europsko prvenstvo 2020. godine. Uspješniji su pred svojim navijačima bili Mađari.

MAĐARSKA - HRVATSKA 2:1 (1:1)
Kvalifikacije za EP, Skupina E.
Groupama Arena, Budimpešta.

Sudac: W. Collum (Škotska)

Strijelci: 0:1 - Rebić (13'), 1:1 - Szalai (34'), 2:1 - Patkai (76')

Žuti kartoni: Dzsudszak (63'), Lovren (82')

Mađarska: Gulacsi, Kadar, Orban, Barath, Lovrencsics, Patkai, A. Nagy, D. Nagy (40' Varga), Szoboszlai (65' Kalmar), Dzsudzsak (85' Bese), Szalai. Izbornik: M. Rossi.

Hrvatska: Kalinić, Barišić (30' Leovac), Vida, Lovren, Jedvaj (77' Petković), Brozović, Modrić, Perišić, Rakitić, Rebić (67' Brekalo), Kramarić. Izbornik: Z. Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoj drugi susret na kvalifikacijskom putu prema europskoj smotri, a u Budimpešti nije uspjela doći do bodova, unatoč ranom vodstvu.

Dalić je u početnoj postavi ponovno mogao računati na Lovrena, Jedvaja, Brozovića i Rebića, a upravo je napadač Eintrachta u 13. minuti okončao akciju Modrića i Kramarića za vodstvo svjetskih doprvaka.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon pola sata igre, zbog ozljede je igru morao napustiti Barišić, a samo nekoliko puta poslije mađarski je kapetan Dzsudzsak uposlio Szalaija, koji iskosa matira Kalinića za izjednačenje.

Hrvatska je u nastavku pokušavala kombinirati kako bi otvorila prigodu za pogodak, no mreža se naposljetku zatresla na drugoj strani. Igrala se 76. minuta kada je Patkai na drugoj vratnici reagirao u gužvi i ispisao na semaforu konačnih 2:1.

foto: Drago Sopta/HNS

U drugoj nedjeljnoj utakmici u Skupini E Wales je na domaćem terenu svladao Slovačku 1:0, a u svom sljedećem susretu Hrvatska dočekuje upravo Wales, 8. lipnja u Osijeku.

Kvalifikacije za EP, Skupina E:
1. Slovačka 3 (2)
2. Wales 3 (1)
3. Mađarska 3 (2)
4. Hrvatska 3 (2)
5. Azerbajdžan 0 (1)

24.03.2019., , Budimpešta
Suci: William Collum (SCO), David McGeachie (SCO), Stewart Graeme (SCO)
Četvrti sudac: Bobby Madden (SCO)
Mađarska
2
Hrvatska
1
1Peter Gulacsi12Lovre Kalinić
2Botond Barath9Andrej Kramarić
4Tamas Kadar7Ivan Rakitić
6Willi Orban10Luka Modrić
7Balazs Dzsudzsak
63'
85'
18Ante Rebić
13'
67'
8Adam Nagy4Ivan Perišić
9Adam Szalai
34'
21Domagoj Vida
14Gergo Lovrencsics11Marcelo Brozović
16Mate Patkai
76'
3Borna Barišić
30'
18Dominik Nagy
40'
16Tin Jedvaj
77'
20Dominik Szoboszlai
65'
6Dejan Lovren
82'
Pričuvni igrači
12Denes Dibusz1Dominik Livaković
22Adam Kovacsik23Simon Sluga
3Mihaly Korhut14Filip Bradarić
5Paulo Vinicius8Mateo Kovačić
10Istvan Kovacs5Duje Ćaleta-Car
11Krisztian Nemeth15Mario Pašalić
13Zsolt Kalmar
65'
19Milan Badelj
15Daniel Gazdag13Nikola Vlašić
17Roland Varga
40'
20Bruno Petković
77'
19Norbert Balogh17Marko Rog
21Barnabas Bese
85'
22Marin Leovac
30'
23Filip Holender2Josip Brekalo
67'
Treneri
Marco RossiZlatko Dalić

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije dan uoči kvalifikacijskog gostovanja u Mađarskoj.

Hrvatska spremna za izazov 

"Očekujemo tešku i zahtjevnu, agresivnog i motiviranog suparnika koji će htjeti popraviti dojam iz svoje prve utakmice. No, mi se želimo kvalitetno postaviti i ostvariti dobar rezultat. Nema kalkuliranja, spremni smo i nećemo mijenjati način igre. Znamo odgovoriti na sve što nas čeka. U sastavu će biti promjena s obzirom da se vraćaju Lovren, Brozović i Rebić. Kramarić je spreman i igrat će - u ovakvim situacijama svi stisnu zube. Jedvaj se oporavio i također je u kadru"

Mađarski biti ili ne biti 

"Poraz im nije dobro legao na početku kvalifikacija, ovo im je 'biti li ne biti'. Nisu bili puno lošiji od Slovačke, imali su svoje prigode, i njihov nas poraz ne smije zavarati ni opustiti. Ostanu li opet bez bodova, gotovo bi se oprostili od mogućeg plasmana na EP i moraju pokazati publici borbenost, želju i htijenje protiv svjetskog doprvaka. Zato moramo ostati strpljivi, mirni, tražiti svoju šansu i ne odgovarati na moguće provokacije"

Mađarske vrline

"Glavna su im snaga igrači iz Bundeslige. Jako poštujem kapetana Dzsudzsaka, a mnoge lopte im idu na napadača Szalaija. Nisu nimalo lagan suparnik i trebat će uložiti znatno više energije nego protiv Azerbajdžana kako bismo dobili tu utakmicu"

Maksimum u svakoj utakmici

"Skupina je puna zamki, nezgodnih utakmica, s čak četiri sudionika drugog kruga Europskog prvenstva. Moramo u svakoj utakmici dati maksimum, postaviti se kao favoriti bez podcijenjivanja suparnika. Nema 'lako ćemo' niti protiv Azerbajdžana, kao što smo vidjeli"

Hrvatski pritisak

"Kod Hrvatske uvijek postoji pritisak, jedan poraz nas baca u depresiju i cijela je nacija nezadovoljna. Iako nas je samo četiri milijuna, uvijek moramo biti najbolji, najljepši i svjetski prvaci u svemu. To je tako kod nas"

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll