Reprezentacije

Pobjeda na otvaranju EP-a

Izvrsni Vatreni:
Sjajan gol Modrića
slomio Tursku

12.06.2016.
Izvrsni Vatreni: Sjajan gol Modrića slomio Tursku
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska je na željeni način, pobjedom nad Turskom, otvorila Europsko prvenstvo u Francuskoj, a čovjek odluke bio je Luka Modrić.

TURSKA - HRVATSKA 0:1 (0:1)
Europsko prvenstvo 2016., Skupina D.
Park prinčeva, Pariz.

Sudac: J. Eriksson (Švedska)

Strijelci: 0:1 - Modrić (41')

Žuti kartoni: Tosun (31'), Balta (48'), Strinić (80'), Sen (90+1')

Turska: Babacan, Erkin, Topal, Balta, Gonul, Tufan, Inan, Ozyakup (od 46' Sen), Turan (od 65' Yilmaz), Calhanoglu, Tosun (od 69' Mor). Izbornik: F. Terim.

Hrvatska: Subašić, Strinić, Vida, Ćorluka, Srna, Badelj, Modrić, Brozović, Rakitić (od 89' Schildenfeld), Perišić (od 87' Kramarić), Mandžukić (od 90+3' Pjaca). Izbornik: A. Čačić.

Nogometna reprezentacija Hrvatske odlično je odradila svoj prvi dvoboj na europskoj smotri u Francuskoj. Svladala je Tursku 1:0, a pobjeda je mogla biti i znatno uvjerljivija.

foto: Drago Sopta/HNS

Vatreni su već na samom početku u zaprijetili akcijom Srne, Rakitića i Perišića, a potom su Brozović glavom i Badelj nogom pokušali zaprijetiti. No, Turci su uzvratili opasnim pokušajem Tufana koji je Subašić zaustavio na samoj gol-crti.

foto: Drago Sopta/HNS

Da se na poluvrijeme ipak ne ode s početnih 0:0 pobrinuo se Luka Modrić: na izbačenu je loptu iz turskog kaznenog prostora natrčao na 25 metara i sjajnim je udarcem poslao u mrežu za oduševljenje na hrvatskom dijelu tribina, ali i diljem domovine.

foto: Drago Sopta/HNS

U nastavku izabranici Ante Čačića nisu stali - naprotiv.

Srna je iz slobodnog udarca pogodio gredu, potom imao sjajnu prigodu na odbijenu loptu, a zatim je Brozović izvrsno ciljao rašlje te zamalo zakasnio na ubacivanje rastrčanog Perišića. Perišić je nakon toga i sam glavom zatresao gredu, a Brozovićev je udarac glavom ispod prečke izbacio Babacan.

foto: Drago Sopta/HNS

U završnim je minutama Hrvatska uz tri zamjene, veliku upornost ozlijeđenog Ćorluke, čvrsti blok te maksimalni angažman svih igrača sačuvala svoje vodstvo i s tri boda očekuje drugo kolo i dvoboj s Česima u Saint Etienneu, u petak, 17. lipnja.

foto: Drago Sopta/HNS

12.06.2016., Parc de Princes, Paris. Gledatelja: 43842
Suci: Jonas Eriksson (SWE), Mathias Klasenius (SWE), Daniel Warnmark (SWE)
Četvrti sudac: William Collum (SCO)
Turska
0
Hrvatska
1
1BABACAN Volkan23Danijel Subašić
3BALTA Hakan Kadir
48'
7Ivan Rakitić
90'
6CALHANOGLU Hakan10Luka Modrić
41'
7GONUL Gokhan5Vedran Ćorluka
8INAN Selcuk4Ivan Perišić
87'
9TOSUN Cenk
31'
69'
19Milan Badelj
10TURAN Arda
65'
3Ivan Strinić
80'
14OZYAKUP Oguzhan
46'
17Mario Mandžukić
90'+3'
15TOPAL Mehmet11Darijo Srna
16TUFAN Ozan21Domagoj Vida
18ERKIN Caner14Marcelo Brozović
Pričuvni igrači
12KIVRAK Onur Recep12Lovre Kalinić
23TEKIN Harun1Ivan Vargić
17YILMAZ Burak
65'
18Ante Ćorić
20SEN Volkan
90'+1'
46'
9Andrej Kramarić
87'
21MOR Emre
69'
8Mateo Kovačić
2KAYA Semih2Šime Vrsaljko
4CALIK Ahmet Yilmaz6Tin Jedvaj
5SAHIN Nuri20Marko Pjaca
90'+3'
11SAHAN Olcay16Nikola Kalinić
13KOYBASI Ismail13Gordon Schildenfeld
90'
19MALLI Yunus15Marko Rog
22OZBAYRAKLI Sener
Treneri
Fatih TerimAnte Čačić

Hrvatska u nedjelju započinje još jedan nastup na velikom natjecanju: europsku smotru u Francuskoj otvorit će pariškim dvobojem s Turcima.

Turska - Hrvatska
Europsko prvenstvo 2016., Skupina D
12. lipnja 2016., 15:00
Park prinčeva, Pariz.

Stigao je i taj dan: Vatreni izlaze na teren Parka prinčeva u svojoj prvoj utakmici na Europskom prvenstvu 2016. godine, a s druge će im strane stajati dobar poznanik, Turska.

Po osamostaljenju, Hrvatska je Turskom već igrala na otvaranju europske smotre u Engleskoj prije gotovo točno 20 godina, a tada je slavila 1:0 pogotkom Vlaovića. Potom u dvije prijateljske utakmice nije bilo pobjednika (1:1, 2:2), a u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2008. godine Turska je u dramatičnoj završnici prošla na jedanaesterce.

Hrvatska je uspješnija bila u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine, svladavši Turke u Istanbulu 3:0 i odigravši 0:0 u uzvratu. Zanimljivo, s Turskom će se Vatreni sresti i u kvalifikacijskoj skupini za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

"I Hrvatska i Turska osjećaju naboj igranja za svoju zemlju, ali nogomet se igra na travnjaku. Turci su kompaktni, odlično vođeni, ali ova Hrvatska ne smije niti pomišljati da posustane pred bilo kime. Imamo obvezu uvijek tražiti pobjedu", naglasio je hrvatski izbornik Ante Čačić.

Čačić je već izabrao početnu jedanaestoricu, no nije je još objavio medijima, a svi igrači imaju jedan zajednički zadatak:

"Želimo zakoračiti autoritativno u natjecanje, želimo sva tri boda i vjerujemo da to možemo ostvariti - uz puno poštovanje Turskoj. Ova reprezentacija može izaći iz sjene Vatrenih, i sigurno će stremiti to postići".

Hrvatski kapetan Darijo Srna računa na punu podršku navijača, kako onih koji su doputovali u Francusku, tako i onih koji će nastupe nacionalne selekcije pratiti u domovini i izvan nje.

"Navijači su uvijek bili 12. igrač Hrvatske, oni najbolje znaju što nam znači njihova podrška. Mi ćemo pokušati Lijepu našu učiniti ponosnom i ujediniti narod. Kada čujemo himnu, umora nema, prođu te trnci i ideš u boj, u boj, za narod svoj. To se od nas sutra očekuje i nadam se da ćemo ostati što dulje u Francuskoj", poručio je.

Pravdu će dijeliti švedski sudac Jonas Eriksson, a utakmica počinje u 15:00 sati. Španjolska i Češka drugu utakmicu Skupinu D igraju u ponedjeljak, a u drugom će kolu Hrvatska odmjeriti snage s Češkom.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll