Reprezentacije

Tri prečke, tri identična remija

Hrvatska i Turska na
startu podijelile
bodove

05.09.2016.
Hrvatska i Turska na startu podijelile bodove
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Vatreni su u ponedjeljak u Zagrebu otvorili svoj nastup u europskim kvalifikacijama za svjetsku smotru 2018. godine te podijelili bodove s Turskom.

HRVATSKA - TURSKA 1:1 (1:1)
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I.
Stadion Maksimir, Zagreb.

Sudac: S. Marciniak (Poljska)

Strijelci: 1:0 - Rakitić (44' - 11m), 1:1 - Calhanoglu (45+3')

Žuti kartoni: Tufan (90+2'), Sahan (90+4')

Hrvatska: L. Kalinić, Strinić, Ćorluka, Vida, Vrsaljko, Modrić, Badelj, Perišić, Rakitić (od 64' Brozović), Pjaca (od 80' N. Kalinić), Mandžukić (od 84' Kramarić). Izbornik: A. Čačić.

Turska: Babacan, Ozbayrakli, Aziz, Topal, Koybasi, Yokuslu, Tufan, Ayhan (od 54' Calik), Mor (od 84' Sen), Calhanoglu, Tosun (od 71' Sahan). Izbornik: F. Terim.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija započela je svoj kvalifikacijski put prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji domaćim ogledom s Turskom, na maksimirskom stadionu u Zagrebu pred praznim tribinama zbog Fifine kazne.

Turska je zaigrala bez nekoliko poznatih imena, no mladi Mor i veznjak Yokuslu u uvodnim su minutama opasno zaprijetili L. Kaliniću, nakon čega su Vatreni počeli preuzimati konce igre u svoje ruke.

U desetoj minuti Mandžukić je iz blizine zatresao prečku, a Pjaca odbijenu loptu poslao iznad gola, da bi potom udarac okušao i novi hrvatski kapetan Modrić. U 22. minuti prečku je glavom pogodio i Pjaca, da bi desetak minuta poslije okvir gola Tursku spasio i treći put, nakon udarca Perišića s ruba šesnaesterca.

foto: Drago Sopta/HNS

Ipak, turska se mreža zatresla u 44. minuti, kada je Modrić izborio kazneni udarac, a Rakitić precizno pogodio s bijele točke za vodstvo. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela, međutim, Calhanoglu je iz slobodnog udarca - uz dodir hrvatskog živog zida - stigao poravnati rezultat na 1:1.

Početkom drugog poluvremena turski napadač Tosun testirao je vratara Kalinića, da bi nove hrvatske napade u 75. minuti pokušao okruniti Pjaca, ali njegov je odličan pokušaj glavom obranio Babacan. 

U završnim je minutama blizu pogotka glavom bio i Vida, da bi u sudačkoj nadoknadi Badelj probio tursku obranu, ali nije pronašao put do mreže i pobjede, te su obje momčadi zaključile zagrebački okršaj s bodom u džepu. 

foto: Drago Sopta/HNS

U preostala dva susreta hrvatske skupine postignuti su identični rezultati. Ukrajina je kod kuće odigrala s Islandom 1:1, a Kosovo je s 1:1 debitiralo na gostovanju kod Finske. Hrvatska svoj drugi i treći susret kvalifikacija igra u listopadu, na gostovanjima kod Kosova (6. listopada) i Finske (9. listopada).

Kvalifikacije za SP, Skupina I:
1. Finska 1
2. Hrvatska 1
3. Island 1
4. Kosovo 1
5. Turska 1
6. Ukrajina 1

05.09.2016., Stadion Maksimir, Zagreb. Gledatelja: 0
Suci: Szymon Marciniak (POL), Pawel Sokolnicki (POL), Tomasz Listkiewicz (POL)
Četvrti sudac: Pawel Raczkowski (POL)
Hrvatska
1
Turska
1
12Lovre Kalinić1Volkan Babacan
2Šime Vrsaljko2Sener Ozbayrakli
3Ivan Strinić3Ismail Koybasi
4Ivan Perišić4Serdar Aziz
5Vedran Ćorluka6Okay Yokuslu
7Ivan Rakitić
44'
64'
9Cenk Tosun
71'
10Luka Modrić10Hakan Calhanoglu
45'+2'
17Mario Mandžukić
85'
15Mehmet Topal
19Milan Badelj16Ozan Tufan
90'+1'
20Marko Pjaca
80'
21Emre Mor
85'
21Domagoj Vida22Kaan Ayhan
53'
Pričuvni igrači
1Ivan Vargić12Onur Recep Kivrak
16Nikola Kalinić
80'
23Harun Tekin
9Andrej Kramarić
85'
7Olcay Sahan
90'+3'
71'
11Marcelo Brozović
64'
14Ahmet Yilmaz Calik
53'
6Dejan Lovren20Volkan Sen
85'
8Mateo Kovačić5Nuri Sahin
13Tin Jedvaj8Tolga Cigerci
22Duje Čop11Gokhan Tore
13Hasan Ali Kaldirim
17Caglar Soyuncu
18Ahmet Oguz
19Yunus Malli
Treneri
Ante ČačićFatih Terim

U prvom susretu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji Hrvatska na Maksimiru dočekuje reprezentaciju Turske.

Hrvatska - Turska
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I.
5. rujna 2016., 20:45
Stadion Maksimir, Zagreb

Dva mjeseca nakon Europskog prvenstva u Francuskoj započinje europski dio kvalifikacija za plasman na svjetsku smotru, a Vatreni su smješteni u Skupinu I zajedno s Ukrajinom, Turskom, Islandom, Finskom i Kosovom. Svoj će nastup otvoriti protiv Turske u Zagrebu, pred praznim maksimirskim tribinama zbog Fifine kazne.

Hrvatska i Turska posljednji su se put susrele upravo na otvaranju Eura 2016, u Parizu, a tada je presudio sjajan pogodak Luke Modrića krajem prvog dijela za konačnih 1:0.

No, Vatreni s Turcima već imaju bogatu, uzbudljivu povijest međusobnih okršaja, počevši s minimalnom pobjedom Hrvatske u susretu debitanata u Nottinghamu, kada je pobjednika odlučio Vlaović, a posebno se pamti utakmica Europskog prvenstva u Beču 2008. godine, kada su Turci u dramatičnoj završnici prošli na jedanaesterce. U doigravanju za odlazak na EP 2012., uspješnija je opet bila Hrvatska, uz impresivnih 3:0 u Istanbulu.

Momčad pod vodstvom Ante Čačića nastupit će u ponedjeljak bez Darija Srne, s obzirom da se dosadašnji kapetan oprostio od reprezentacije, a kapetansku je vrpcu preuzeo Luka Modrić. Osim toga, zbog ozljede neće zaigrati vratar Danijel Subašić i lijevi branič Josip Pivarić, a među vratnice će stati Lovre Kalinić.

"Hrvatska je jaka, praktično nepromijenjena, diše i djeluje kao momčad čija kvaliteta nije upitna i vjerujem da ćemo gledati dobru utakmicu i na kraju biti radosniji. Ni slučajno ne smijemo ući u priču da Turska nije na razini na kojoj bi trebala biti. Bit će dobra, borbena, ambiciozna", najavio je izbornik Čačić.

Turski izbornik Fatih Terim za ovu akciju nije pozvao prvu zvijezdu Ardu Turana, Rakitićevog suigrača iz Barcelone, kao ni nekolicinu drugih poznatih imena poput Buraka Yilmaza, no zato će više prostora i ključne uloge dobiti talentirani mladići poput Hakana Calhanoglua i Emrea Mora.

"To će im biti dodatni poticaj, dodatna energija. Izostanak igrača poput Turana neće nam mnogo olakšati posao, Turska je velika nogometna nacija, s mnogo kvalitete i čeka nas teška utakmica", istaknuo je kapetan Modrić.

Utakmicu na Maksimiru sudit će Poljak Szymon Marciniak, a u isto se vrijeme u Skupini I sastaju još Finska i Kosovo te Ukrajina i Island. Hrvatska svoj drugi i treći susret kvalifikacija igra u listopadu, na gostovanjima kod Kosova i Finske.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll