Reprezentacije

Tri vrijedna boda za Vatrene

Pogodak N. Kalinića
srušio Ukrajinu u
Zagrebu

24.03.2017.
Pogodak N. Kalinića srušio Ukrajinu u Zagrebu
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je u petak pred punim Maksimirom kvalifikacijski dvoboj za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Ukrajine.

HRVATSKA - UKRAJINA 1:0 (1:0)
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I.
Stadion Maksimir, Zagreb.

Sudac: A. Mateu Lahoz (Španjolska)

Strijelci: 1:0 - N. Kalinić (38')

Žuti kartoni: Rotan (35')

Hrvatska: Subašić, Pivarić, Mitrović, Vida, Jedvaj, Badelj, Modrić, Rakitić (od 79' Kovačić), Brozović (od 90+2' Rog), Mandžukić, N. Kalinić (od 87' Kramarić). Izbornik: A. Čačić.

Ukrajina: Pjatov, Butko, Kučer, Ordec, Matvienko, Stepanenko, Kovalenko (od 85' Besedin), Rotan (od 77' Sydorčuk), Konopljanka, Jarmolenko, Kravec (od 59' Seleznjov). Izbornik: A. Ševčenko.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon uvodnog remija s Turskom te tri uzastopne pobjede, nad Kosovom, Finskom i Islandom, Hrvatska je bez ozlijeđenih Ćorluke i Vrsaljka te suspendiranog Perišića uspjela nastaviti pobjednički niz te je nadjačala i Ukrajinu.

Zanimljivu su utakmicu otvorili Ukrajinci propuštenom prigodom Jarmolenka, a Vatreni su uzvratili šansom N. Kalinića, te oduzetom loptom Mandžukića, koji je izašao sam ispred Pjatova i pogodio vratnicu.

foto: Drago Sopta/HNS

Potom su ponovno pokušali N. Kalinić i Jarmolenko, pri čemu je jednu odličnu obranu ubilježio Subašić, a Jedvaj se istaknuo dobrom intervencijom na gol-crti nakon ukrajinskog kornera. Prilika se iz blizine otvorila i za Rakitića, ali pucao je pokraj gola.

Hrvatska je ipak otišla na odmor s pogotkom prednosti: u 38. minuti neumorni Modrić je započeo akciju za Rakitića, koji petom asistira N. Kaliniću. Hrvatski napadač izvrsno se okrenuo oko čuvara i neobranjivo zatresao mrežu za 1:0.

foto: Drago Sopta/HNS

Drugo je poluvrijeme ponudilo nešto manje zanimljivosti, no obje su momčadi nastavile pružati vrlo borbenu partiju.

U 78. minuti Subašić je zaustavio Konopljankin udarac iz daljine, a posljednju prigodu za Hrvatsku imao je Modrić nekoliko minuta prije kraja, ali tada se iskazao Pjatov.

Pogodak N. Kalinića tako se pokazao pobjedonosnim, a Hrvatska je ostvarila zacrtani cilj i ostala na vrhu poretka u svojoj kvalifikacijskoj skupini, s tri boda više od Islanda. Ukrajina je doživjela prvi poraz i pala na treće mjesto.

U preostalim susretima petog kola Skupine I, Turska je na svom terenu svladala Finsku 2:0, a Island je u gostima pobijedio Kosovo 2:1. U lipnju se sastaju Island - Hrvatska, Kosovo - Turska te Finska - Ukrajina. 

Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I:
1. Hrvatska 13
2. Island 10
3. Ukrajina 8
4. Turska 8
5. Finska 1
6. Kosovo 1

foto: Drago Sopta/HNS

24.03.2017., Stadion Maksimir, Zagreb. Gledatelja: 27351
Suci: Antonio Miguel Mateu Lahoz (ESP), Pau Cebrian Devis (ESP), Javier Aguilar Rodriguez (ESP)
Četvrti sudac: Carlos Clos Gomez (ESP)
Hrvatska
1
Ukrajina
0
23Danijel Subašić12Andriy Pyatov
7Ivan Rakitić
79'
2Bogdan Butko
10Luka Modrić3Ivan Ordets
16Nikola Kalinić
38'
87'
4Mykola Matviienko
6Matej Mitrović5Oleksandr Kucher
11Marcelo Brozović
90'+1'
6Taras Stepanenko
13Tin Jedvaj7Andrii Iarmolenko
17Mario Mandžukić9Artem Kravets
59'
19Milan Badelj10Yevhen Konoplyanka
21Domagoj Vida14Ruslan Rotan
37'
77'
22Josip Pivarić22Viktor Kovalenko
85'
Pričuvni igrači
1Dominik Livaković1Denys Boiko
12Lovre Kalinić23Mykyta Shevchenko
20Marko Pjaca11Ievgen Seleznov
59'
8Mateo Kovačić
79'
16Sergii Sydorchuk
77'
9Andrej Kramarić
87'
18Artem Biesiedin
85'
15Marko Rog
90'+1'
8Mykola Moroziuk
3Marko Lešković13Ivan Petriak
14Duje Čop15Maksym Malyshev
18Filip Bradarić17Viktor Tsyhankov
19Ievgenii Shakhov
20Yaroslav Rakits'kyy
21Oleksandr Zinchenko
Treneri
Ante ČačićAndriy Shevchenko

U svom petom nastupu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, Hrvatska u Zagrebu igra protiv Ukrajine.

Hrvatska - Ukrajina
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I.
24. ožujka 2017., 20:45
Stadion Maksimir, Zagreb.
Ulaznice

Nakon remija s Turskom na početku kvalifikacijskog ciklusa (1:1) te pobjeda nad Kosovom (6:0), Finskom (1:0) i Islandom (2:0), Vatreni igraju i s preostalim protivnikom u Skupini I, reprezentacijom Ukrajine. Ukrajinci su prvi pratitelji Hrvatske, s dva boda manje na tablici i također su bez poraza. Ukrajina je u prva dva kola remizirala s Islandom (1:1) i kod Turske (2:2), da bi nakon toga svladala Kosovo (3:0) i Finsku (1:0). 

Izbornik Ante Čačić u ovom dvoboju ne može računati na suspendiranog Ivana Perišića, koji je u studenome protiv Islanda dobio crveni karton, te na ozlijeđene braniče Vedrana Ćorluku (stražnja loža) i Šimu Vrsaljka (ligament koljena). S druge strane, izborniku Ukrajine - legendarnom napadaču Andriju Ševčenku - nedostaje samo suspendirani Eduardo Sobol.

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon dvije će godine napokon ponovno imati podršku maksimirskih tribina. Ulaznice su do dana utakmice gotovo rasprodane, u petak se još mogu kupiti samo za sjevernu tribinu na blagajni Cibone, a Vatreni ne skrivaju koliko se raduju izlasku na teren.

"Jedva čekamo opet igrati pred svojom publikom. Želja nam je ogromna, bit će uz nas i rodbina i prijatelji i navijači, to nam je odmah igrač više. Dat ćemo sve od sebe, svjesni smo važnosti utakmice", poručio je dokapetan Ivan Rakitić.

O važnosti utakmice i snazi protivnika govorio je i izbornik Čačić, koji je riješio sve dvojbe oko početnog sastava i još jednom kreće po reprezentativnu pobjedu.

"Svi znaju kakve ih zadaće očekuju, a zaslužili su da ih publika nosi i želim da navijanje prođe u fer i korektnom tonu. Ukrajina je dolaskom Ševčenka stvorila pravu atmosferu te smo se upoznali sa svim njihovim vrlinama. Mi moramo kroz angažman i disciplinu doći u situaciju prezentirati svoju kvalitetu", poručio je.

Hrvatska je s Ukrajinom odigrala već šest kvalifikacijskih i jednu prijateljsku utakmicu, a ima tri pobjede, tri neriješena i jedan poraz, uz gol-razliku 12:5.

Pravdu će na Maksimiru dijeliti španjolska sudačka postava na čelu s Antoniom Mateuom Lahozom. 

U preostalim susretima petog kola Skupine I sastaju se Turska i Finska (18:00) te Kosovo i Island (20:45).

Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I:
1. Hrvatska 10
2. Ukrajina 8
3. Island 7
4. Turska 5
5. Finska 1
6. Kosovo 1

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll