Reprezentacije

Poravnanje na vrhu skupine

Island u završnici
nadjačao Hrvatsku

11.06.2017.
Island u završnici nadjačao Hrvatsku
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je u Reykjaviku svoju šestu utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

ISLAND - HRVATSKA 1:0 (0:0)
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I.
Laugardalsvöllur, Reykjavik.

Sudac: A. Undiano Mallenco (Španjolska)

Strijelci: 1:0 - Magnusson (90')

Žuti kartoni: -

Island: Halldorsson, Saevarsson, R. Sigurdsson (od 90+1' Ingason), Arnason, Magnusson, Hallfredsson, Gunnarsson, Gudmundsson, Bjarnason (od 81' Gislason), G. Sigurdsson, Finnbogason (od 77' Sigurdarsson). Izbornik: H. Hreidarsson. 

Hrvatska: L. Kalinić, Pivarić, Vida, Lovren, Jedvaj, Badelj, Modrić, Kovačić, Perišić, Mandžukić (od 88' Santini), N. Kalinić (od 63' Brozović). Izbornik: A. Čačić.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon četiri pobjede i jednog remija u prvih pet utakmica kvalifikacijskog ciklusa za svjetsku smotru iduće godine, Hrvatska je drugu polovicu natjecanja otvorila porazom kod Islanda.

Od nekolicine poluprilika u prvom poluvremenu vrijedi izdvojiti povratnu Perišićevu loptu na kojoj su Mandžukiću nedostajali tek centimentri te jedan prizemni udarac Modrića pored gola, dok je s druge strane blizu bio G. Sigurdsson iz slobodnog udarca u 36. minuti.

foto: Drago Sopta/HNS

Osim toga, u nekoliko je navrata hrvatska obrana pravovremeno intervenirala na opasne islandske ubačaje.

Igrala se 55. minuta kada je Perišić pronašao N. Kalinića u odličnoj poziciji, no otišlo je tik pored vratnice, opasno je pucao i Brozović iz daljine u 66. minuti, no uporni Island je uzvraćao preko Bjarnasona i G. Sigurdssona, da bi hrvatsku mrežu u 89. minuti izvrsnom intervencijom sačuvao L. Kalinić, nakon Gudmundssonovog pokušaja glavom.

foto: Drago Sopta/HNS

Međutim, domaćin je sva tri boda uspio osvojiti u 90. minuti, kada je poslije kornera pogodio Magnusson. Tako Hrvatska i Island nastavljaju borbu za plasman u Rusiju bodovno poravnati, a izabranici Ante Čačića početkom rujna dočekuju Kosovo te gostuju kod Turske.

U preostala dva susreta Skupine I, Ukrajina je u gostima pobijedila Finsku 2:1, a Turska je slavila kod Kosova 4:1.

Skupina I:
1. Hrvatska 13
2. Island 13
3. Turska 11
4. Ukrajina 11
5. Finska 1
6. Kosovo 1

foto: Drago Sopta/HNS

11.06.2017., Laugardalsvöllur, Reykjavik. Gledatelja: 9775
Suci: Alberto Undiano Mallenco (ESP), Roberto Alonso Fernandez (ESP), Javier Aguilar Rodriguez (ESP)
Četvrti sudac: Carlos Clos Gomez (ESP)
Island
1
Hrvatska
0
1Thor Hannes Halldorsson12Lovre Kalinić
2Mar Birkir Saevarsson10Luka Modrić
6Ragnar Sigurdsson
90'+1'
8Mateo Kovačić
7Johann Gudmundsson13Tin Jedvaj
8Birkir Bjarnason
81'
22Josip Pivarić
10Gylfi Thor Sigurdsson4Ivan Perišić
11Alfred Finnbogason
77'
19Milan Badelj
14Kari Arnason17Mario Mandžukić
88'
17Aron Einar Gunnarsson21Domagoj Vida
18Hordur Bjorgvin Magnusson
90'
16Nikola Kalinić
63'
20Emil Hallfredsson6Dejan Lovren
Pričuvni igrači
12Ogmundur Kristinsson1Dominik Livaković
13Ingvar Jonsson18Filip Bradarić
5Sverrir Ingi Ingaason
90'+1'
5Matej Mitrović
9Bjorn Bergmann SIgurdarson
77'
9Ivan Santini
88'
19Rurik Gislason
81'
11Marcelo Brozović
63'
3Aron Sigurdarson14Duje Čop
4Hjortur Hermannsson15Marko Rog
15Runar Mar Sigurjonsson2Mario Pašalić
16Olafur Ingi Skulason20Franko Andrijašević
21Arnor Ingvi Traustason
22Jon Dadi Bodvarsson
23Ari Freyr Skulason
Treneri
Heimir HallgrimssonAnte Čačić

U svom šestom nastupu u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine, Hrvatska u nedjelju gostuje kod Islanda.

Island - Hrvatska
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I.
11. lipnja 2017., 20:45
Stadion Laugardalsvöllur, Reykjavík.

Izabranici Ante Čačića u borbi za plasman u Rusiju drže vodeću poziciju kvalifikacijske skupine, a lipanjski im raspored donosi okršaj s prvim pratiteljem na tablici, reprezentacijom drugoplasiranog Islanda. Hrvatska ima 13 bodova, a Island tri boda manje.

U studenome prošle godine Islanđani su gostovali u Zagrebu, a čovjek odluke bio je Marcelo Brozović, strijelac oba pogotka, u 15. minuti i sudačkoj nadoknadi susreta. To je Islandu jedini poraz u ovim kvalifikacijama, uz remi na gostovanju kod Ukrajine u prvom kolu (1:1). U preostala tri susreta Island je svladao Finsku 3:2, Tursku 2:0 i Kosovo 2:1.

Nakon uvodnog remija s Turcima (1:1), Vatreni su nanizali pobjede protiv Kosova (6:0), Finske (1:0), Islanda (2:0) i Ukrajine (1:0) - bez primljenog pogotka.

"Islandu je najveća snaga zajedništvo, drže se kolektivne igre od početka do kraja. To je klasa više u odnosu na ostale reprezentacije. Bude li Hrvatska u tom segmentu na svojoj razini, onda bi kvaliteta - nesporno na našoj strani - trebala doći do izražaja", plan je hrvatskog izbornika Čačića.

Reprezentacija ni ovoga puta neće biti u najboljem sastavu, s obzirom da zbog ozljeda ne mogu nastupiti Rakitić, Ćorluka, Subašić, Vrsaljko, Kramarić i Pjaca, no izbornik je uvjeren da će Hrvatska još jednom pružiti dobru partiju te ostvariti pozitivan rezultat.

"Zaista sam miran, imamo kvalitetne i karakterne momke, koji sa strašću i ponosom igraju za naš hrvatski dres. Znam da neće zakazati jer nam je svima želja staviti momčad na prvo mjesto", poručio je.

Iza hrvatskih je reprezentativaca vrlo uspješna klupska sezona, a unatoč umoru, cilj je staviti "točku na i" još jednim uspjehom u nacionalnom dresu.

"Najgore je igrati utakmice na kraju sezone, ali ništa nam ne smije biti alibi. Moramo se maksimalno usredotočiti i siguran sam da ćemo odigrati dobro i predstaviti Hrvatsku u lijepom svjetlu, kao što smo činili u dosadašnjem dijelu kvalifikacija", jasan je bio kapetan Luka Modrić.

Hrvatska se s Islandom sastala i u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Tada je utakmica u Reykjaviku završena bez pogodaka, a u Zagrebu je Hrvatska osigurala plasman pobjedom 2:0. U kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj, Hrvatska je Islanđane svladala 3:1 u gostima i 4:0 kod kuće.

Utakmica u Reykjaviku započinje u 20:45 sati po hrvatskom vremenu (18:45 po lokalnom), a sudit će Španjolac Alberto Undiano Mallenco.

U preostalim susretima šestog kola Skupine I sastaju se Finska - Ukrajina i Kosovo - Turska.

Skupina I:
1. Hrvatska 13
2. Island 10
3. Ukrajina 8
4. Turska 8
5. Finska 1
6. Kosovo 1

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll