Reprezentacije

Vatreni nastavljaju borbu za SP

Dva gola Kramarića
za mjesto u
doigravanju!

09.10.2017.
Dva gola Kramarića za mjesto u doigravanju!
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupit će u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji nakon pobjede u Ukrajini 2:0.

UKRAJINA - HRVATSKA 0:2 (0:0)
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I.
Olimpijski stadion, Kijev.

Sudac: F. Brych (Njemačka)

Strijelci: 0:1 - Kramarić (62'), 0:2 - Kramarić (70')

Žuti kartoni: Stepanenko (60'), Rotan (64')

Ukrajina: Pjatov, Matvijenko, Hačeridi, Rakyckyj, Karavajev, Stepanenko, Rotan (od 69' Sidorčuk), Konopljanka, Marlos (od 78' Besedin), Jarmolenko, Garmaš (od 66' Kovalenko). Izbornik: A. Ševčenko.

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko (od 85' Pivarić), Mitrović, Lovren, Vida, Badelj, Modrić, Rakitić, Perišić, Kramarić (od 88' Pašalić), Mandžukić (od 90' Rog). Izbornik: Z. Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

Vatreni su natjecanje u Skupini I zaključili pobjedom na Olimpijskom stadionu u Kijevu protiv domaćina Ukrajine te su osvojili drugo mjesto na tablici i zaigrat će u dodatnim kvalifikacijama za svjetsku smotru.

Momčad pod vodstvom novog izbornika Zlatka Dalića ponovno je bila oslabljena za ozlijeđene Ćorluku, Kovačića, N. Kalinića, Brozovića, Pjacu, Jedvaja i Barišića, dok su Mandžukić i Lovren naposljetku ipak bili spremni za nastup. 

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska je utakmicu otvorila prilikom Mandžukića te uz jedan dobar udarac Vide iz daljine, no potom je Ukrajina preuzela inicijativu i prijetila Subašiću preko Rakyckyja, Stepanenka i Konopljanke, ali na odmor se ipak otišlo s 0:0 na semaforu.

U nastavku su Vatreni preuzeli kontrolu nad zbivanjima te se u 62. minuti otvorila prigoda za ubačaj kapetana Modrića, na koji najviše skače Kramarić i matira Pjatova za vodstvo.

foto: Drago Sopta/HNS

Samo osam minuta poslije Vrsaljko je dugom loptom pronašao slobodnog Rakitića, koji "iz prve" pronalazi Kramarića na drugoj vratnici za udvostručenje prednosti.

S tih 2:0 u džepu, Hrvatska je rutinski sačuvala sva tri boda te pobjednički napustila teren i naći će se u ždrijebu doigravanja idući utorak, 17. listopada.

foto: Drago Sopta/HNS

Island je domaćom pobjedom nad Kosovom 2:0 osigurao izravan plasman na Svjetsko prvenstvo, a u preostaloj utakmici večeri Finska i Turska remizirali su 2:2.

Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I:
1. Island 22
2. Hrvatska 20
3. Ukrajina 17
4. Turska 15
5. Finska 9
6. Kosovo 1

09.10.2017., Natiolal Sports Complex Olympiysky, Kiev. Gledatelja: 60200
Suci: Felix Brych (GER), Mark Borsch (GER), Stefan Lupp (GER)
Četvrti sudac: Bastian Dankert (GER)
Ukrajina
0
Hrvatska
2
12Andriy Pyatov23Danijel Subašić
3Yevgen Khacheridi9Andrej Kramarić
62'
70'
88'
4Mykola Matviienko7Ivan Rakitić
6Taras Stepanenko
60'
10Luka Modrić
7Andrii Iarmolenko2Šime Vrsaljko
86'
9Oleksandr Karavaiev5Matej Mitrović
10Yevhen Konoplyanka4Ivan Perišić
11Marlos Romero Bonfim
78'
17Mario Mandžukić
90'
14Ruslan Rotan
64'
69'
6Dejan Lovren
19Denys Garmash
66'
19Milan Badelj
20Yaroslav Rakits'kyy21Domagoj Vida
Pričuvni igrači
1Andrii Lunin1Dominik Livaković
23Maksym Koval12Lovre Kalinić
16Sergii Sydorchuk
69'
20Mario Pašalić
88'
18Artem Biesiedin
78'
22Josip Pivarić
86'
22Viktor Kovalenko
66'
15Marko Rog
90'
2Eduard Sobol3Antonio Milić
5Oleksandr Kucher18Filip Bradarić
8Ruslan Malinovskyi16Duje Ćaleta-Car
13Volodymyr Shepeliev8Ivan Santini
15Vitaliy Buialskyi14Duje Čop
17Oleksandr Zinchenko13Zoran Nižić
21Igor Perduta
Treneri
Andriy ShevchenkoZlatko Dalić

Hrvatskim reprezentativcima u ponedjeljak u Kijevu slijedi rasplet natjecanja u kvalifikacijskoj Skupini I za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Ukrajina - Hrvatska
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I
9. listopada 2017., 20:45
Olimpijski stadion, Kijev.

Nakon devet odigranih kola u grupnoj fazi natjecanja, Hrvatska će gostovanjem kod Ukrajine zaključiti svoj nastup u Skupini I te odlučiti o eventualnom izravnom plasmanu na svjetsku smotru u Rusiji, ulasku u doigravanje ili ispadanju iz utrke za mjesto među elitom.

Na tablici vodi Island s 19 bodova te pobjedom nad Kosovom može osigurati izravan plasman na Svjetsko prvenstvo. U slučaju izostanka islandske pobjede, prostor za izravni plasman otvara se pobjedniku susreta Ukrajina - Hrvatska. Vatrenima je za osiguranje drugog mjesta dovoljan i neodlučeni rezultat, no u tom slučaju postoji mogućnost da budu najslabija drugoplasirana reprezentacija te ne vide doigravanje. Pobjeda jamči najmanje mjesto u doigravanju.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatsku će u Kijevu voditi novi izbornik Zlatko Dalić, nasljednik Ante Čačića, koji jasno poručuje kako se stručni stožer i igrači neće upuštati u bilo kakve kalkulacije. Osnovni i jedini cilj na Olimpijskom stadionu bit će - pobjeda.

"Moramo odigrati utakmicu s karakterom te pokazati svoju kvalitetu, to mi je najveći posao. Ako ćemo voditi računa o matematici, izgubit ćemo sve", kaže Dalić.

Reprezentacija će i kod Ukrajine biti oslabljena za neigranje ozlijeđenih Ćorluke, Kovačića, N. Kalinića, Pjace, Jedvaja, Barišića te Brozovića - koji se ozlijedio protiv Finske - dok će Mandžukić i Lovren pokušati biti spremni za ovaj izazov. O njihovom uvrštavanju u momčad izbornik Dalić odlučit će na dan utakmice.

"Nema prostora za veće taktičke promjene, iako ćemo napraviti neke rošade i promjene pozicija, kako smatram da je najbolje. Moramo zadržati svoj stil jer smo uz puno poštovanje Ukrajini - njihovoj formi i izborniku koji im je donio elan - mi kvalitetnija momčad. Naši igrači moraju pokazati zašto igraju u najvećim europskim klubovima", dodao je izbornik.

Ukrajince vodi legendarni napadač Andrej Ševčenko, a hrvatski branič Domagoj Vida - član kijevskog Dynama - dobro je upoznat sa stanjem u njihovoj nacionalnoj selekciji te poručuje:

"Najbolji su im igrači na krilima. Marlos je k tome odličan igrač, pokazao je u Šahtaru da je opasan poput Jarmolenka i Konopljanke, no budemo li si međusobno pomagali, sve ih možemo zaustaviti i te prijetnje svesti na minimum i sačuvati svoju mrežu".

Zagrebački dvoboj Hrvatske i Ukrajine, u ožujku ove godine, završio je minimalnim slavljem Vatrenih (1:0), a pogodak odluke postigao je Nikola Kalinić.

Utakmica počinje u 20:45, a pravdu će dijeliti njemački suci na čelu s Felixom Brychom. U istom terminu počinju i dvoboji Island - Kosovo te Finska - Turska, susret momčadi koje više ne konkuriraju za prolazak skupine.

Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I:
1. Island 19 (14:7)
2. Hrvatska 17 (13:4)
3. Ukrajina 17 (13:7)
4. Turska 14 (12:11)
5. Finska 8 (7:11)
6. Kosovo 1 (3:22)

foto: Drago Sopta/HNS

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll