Reprezentacije

Zaključena 2019. godina

Novi pobjednički
preokret Vatrenih, u
Puli svladana Gruzija

19.11.2019.
Novi pobjednički preokret Vatrenih, u Puli svladana Gruzija
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska nogometna reprezentacija završila je kalendarsku godinu još jednim preokretom - nakon Slovačke u Rijeci, na isti je način pala i Gruzija u Puli.

HRVATSKA - GRUZIJA 2:1 (1:1)
Prijateljska utakmica.
Stadion Aldo Drosina, Pula.

Sudac: A. M. Sant (Malta)

Strijelci: 0:1 - Papunašvili (19'), 1:1 - Kašia (25' - ag), 2:1 - Perišić (53')

Žuti kartoni: -

Hrvatska: Kalinić (46' Sluga), Melnjak, Škorić, Jedvaj (46' Ćaleta-Car), Bartolec (46' Juranović), Kovačić (65' Vlašić), Badelj, Pašalić (75' Perić), Perišić, Rebić, Oršić (46' Rog). Izbornik: Z. Dalić.

Gruzija: Makaridze, Navalovski, Hočolava (80' Grigalava), Kašia, Kakabadze (39' Šengelia), Aburdžania, Džighauri, Gvilia (83' Kvilitaia), Kazaišvili (87' Haraišvili), Papunašvili (64' Kiteišvili), Lobžanidze (51' Arabuli). Izbornik: V. Weiss.

foto: Drago Sopta/HNS

Posljednji susret još jedne uspješne godine Hrvatska je odigrala na stadionu Aldo Drosina, a s druge je strane terena stajala nezgodna Gruzija, koja će u doigravanju tražiti svoj put na Europsko prvenstvo. 

Vatreni su utakmicu otvorili s nekoliko obećavajućih situacija, no kapetan Perišić i Oršić nisu uspjeli svladali Makaridzea, dok je s druge strane stopostotnu prigodu propustio realizirali Džighauri. 

Gruzija je potom povela: u 19. minuti za udarac se na rubu kaznenog prostora izborio Papunašvili i matirao Kalinića, ali na izjednačenje se nije dugo čekalo. Već u 25. minuti Oršić ubacuje iz prekida, a Kašia skreće loptu u vlastitu mrežu za 1:1.

Već u sljedećem napadu Perišić je pogodio gredu, a do odlaska na odmor pokušavali su još Rebić, Kovačić i Badelj.

foto: Drago Sopta/HNS

U drugo je poluvrijeme Hrvatska ušla s četiri nova igrača, a jedan od njih ubrzo je postao asistent za vodstvo - Juranović je u 53. minuti ubacio s desne strane, a Perišić glavom zatresao mrežu.

Do kraja susreta još je dva puta pokušavao energični Rebić, zatim iz daljine i Melnjak, a kišnu je završnicu Gruzija odigrala u brojčanoj prednosti, zbog ozljeda Vlašića i Juranovića. Međutim, vratar Sluga i hrvatski blok osujetili su njihove pokušaje te je na semaforu ostala pobjeda aktualnih svjetskih doprvaka.

Hrvatska će ponovno na teren u ožujku, kada će se Dalićevi izabranici uigravati za nastup na Europskom prvenstvu, koje je na rasporedu od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. godine.

foto: Drago Sopta/HNS

19.11.2019., Aldo Drosina, Pula. Gledatelja: 5072
Suci: Alan Mario Sant (MLT), Duncan Sultana (MLT), Luke Portelli (MLT)
Četvrti sudac: Marin Vidulin (CRO)
Hrvatska
2
Gruzija
1
12Lovre Kalinić
46'
12Giorgi Makaridze
14Mile Škorić2Otar Kakabadze
39'
8Mateo Kovačić
65'
3Davit Khocholava
80'
16Tin Jedvaj
46'
4Guram Kashia
25'
15Mario Pašalić
75'
8Valeri Qazaishvili
87'
4Ivan Perišić
53'
14Elguja Lobjanidze
51'
19Milan Badelj15Giorgi Aburjania
22Karlo Bartolec
46'
19Giorgi Papunashvili
19'
65'
2Dario Melnjak20Jambul Jigauri
9Mislav Oršić
46'
21Valerian Gvilia
83'
18Ante Rebić22Giorgi Navalovski
Pričuvni igrači
1Dominik Livaković1Giorgi Loria
23Simon Sluga
46'
17Lazare Kupatadze
6Duje Ćaleta-Car
46'
5Gia Grigalava
80'
11Marcelo Brozović6Murtaz Dausvhili
20Bruno Petković7Giorgi Kharaishvili
87'
3Borna Barišić9Otar Kiteishvili
65'
5Dino Perić
75'
10NIka Kvekveskiri
13Nikola Vlašić
65'
11Giorgi Kvilitaia
83'
17Marko Rog
46'
13Bachana Arabuli
51'
21Josip Juranović
46'
18Levan Shengelia
39'
23Giorgi Rekhviashvili
Treneri
Zlatko DalićVladimir Weiss

Aktualni svjetski doprvaci zaključit će kalendarsku godinu prijateljskom utakmicom protiv Gruzije, na stadionu Aldo Drosina u Puli.

Hrvatska - Gruzija
Prijateljska utakmica
19. studenoga 2019., 18:00
Stadion Aldo Drosina, Pula

Hrvatska nogometna reprezentacija pod vodstvom izbornika Zlatka Dalića pobijedila je u subotu Slovačku (3:1) te tako u posljednjem kvalifikacijskom nastupu osigurala svoje mjesto na Europskom prvenstvu, a slobodni termin u utorak iskoristit će za prijateljski ogled s Gruzijom.

Nakon ovogodišnjih domaćih utakmica odigranih u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Splitu i Rijeci, domaćin će biti i Pula, a svima je u taboru Vatrenih želja pobjedom završiti još jednu uspješnu reprezentativnu godinu.

"Nadam se da ćemo na zasluženi zimski odmor otići s pobjedom, uz dobar nastup, no suparnik je neugodan. Gruzija iza sebe ima nekoliko respektabilnih rezultata u posljednjih nekoliko mjeseci i ne bude li pristup pravi, mogu nam napraviti probleme", istaknuo je Ivica Olić, član stručnog stožera.

Za utakmicu neće kandidirati kapetan Luka Modrić, koji se zbog naporne klupske sezone ranije priključio treninzima Real Madrida, dok će preostali reprezentativci u kadru dobiti minutažu - osim onih s manjim zdravstvenim poteškoćima nakon okršaja na Rujevici.

"Uvijek ponavljam da nije važno tko zabija, nego da Hrvatska igra dobro i pobjeđuje. Uloge favorita nama nisu bitne, ovisimo sami o sebi i kada smo pravi, kao što je bio slučaj prije dva dana, nitko nam ništa ne može", rekao je dan uoči susreta s Gruzijom Ivan Perišić.

Hrvatska i Gruzija odigrale su po osamostaljenju samo dvije međusobne utakmice, obje kvalifikacijske na putu prema Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. U Tbilisiju je u ožujku 2011. godine bilo 1:0 za Gruziju, zahvaljujući pogotku Levana Kobiašvilija u samoj završnici, da bi samo tri mjeseca kasnije Hrvatska uzvratila pamtljivim preokretom u Splitu. Tada je Jaba Kankava doveo goste u vodstvo, dok su Mario Mandžukić i Nikola Kalinić u 76. i 78. minuti režirali pobjedu 2:1.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Gruzija je u društvu Švicarske, Danske, Republike Irske i Gibraltara osvojila osam bodova, a zahvaljujući osvajanju svoje skupine u Ligi nacija još uvijek ima priliku domoći se završnog turnira kroz doigravanje.

Utakmica u Puli počinje u 18:00 sati.