Reprezentacije

Otvaranje Lige nacija

Branitelj naslova
Portugal ponovno
svladao Vatrene

05.09.2020.
Branitelj naslova Portugal ponovno svladao Vatrene
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

U prvom kolu drugog izdanja Lige nacija Hrvatska je gostovala kod vlasnika trofeja, reprezentacije Portugala, koji je ubilježio prve bodove.

PORTUGAL - HRVATSKA 4:1 (1:0)
Liga nacija, Skupina A3.
Stadion Dragao, Porto.

Sudac: D. Massa (Italija)

Strijelci: 1:0 - Joao Cancelo (41'), 2:0 - Diogo Jota (58'), 3:0 - Joao Felix (70'), 3:1 - Petković (90+1'), 4:1 - Andre Silva (90+5')

Žuti kartoni: Jedvaj (60'), Barišić (71')

Portugal: Lopes, Guerreiro, Ruben Dias, Pepe, Joao Cancelo, Bruno Fernandes, Danilo, Joao Moutinho (81' Sergio Oliveira), Bernardo Silva (78' Trincao), Diogo Jota, Joao Felix (87' Andre Silva). Izbornik: F. Santos.

Hrvatska: Livaković, Barišić, Vida, Lovren, Jedvaj, Kovačić, Pašalić (61' Brozović), Rebić, Vlašić, Brekalo (61' Perišić), Kramarić (74' Petković). Izbornik: Z. Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija započela je svoj drugi nastup u elitnom razredu Lige nacija porazom kod europskog prvaka Portugala, aktualnog osvajača ovog natjecanja.

Domaćin je u prvom poluvremenu stvorio brojne prilike pred hrvatskim vratima, no izvrsni čuvar mreže Livaković i vratnice održavali su početnih 0:0 sve do 41. minute, kada Joao Cancelo odličnim udarcem donosi vodstvo Portugalcima.

foto: Drago Sopta/HNS

Vatreni su pokušali tek preko Vlašića i Kramarića, a u drugom poluvremenu Diogo Jota prizemnim pokušajem matira Livakovića za udvostručenje prednosti.

Igrala se 70. minuta kada Joao Felix postiže i treći portugalski pogodak, a Petković nakon ulaska s klupe u prvoj minuti sudačke nadoknade koristi asistenciju Rebića za smanjenje zaostatka na 3:1.

foto: Drago Sopta/HNS

Konačnih 4:1 postavio je Andre Silva u završnim sekundama utakmice te je tako nastavljen niz hrvatskih susreta s Portugalcima bez pobjede.

U drugom susretu prvog kola Skupine A3, Švedska je ugostila Francusku, a svjetski prvaci pobijedili su rezultatom 1:0. Francuska će u utorak dočekati Hrvatsku na St. Denisu.

Liga nacija, Skupina A3:
1. Portugal 3
2. Francuska 3
3. Švedska 0
4. Hrvatska 0

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

05.09.2020., , Porto. Gledatelja: 0
Suci: Davide Massa (ITA), Filippo Meli (ITA), Stefano Alassio (ITA)
Četvrti sudac: Paolo Valeri (ITA)
Portugal
4
Hrvatska
1
12Anthony Lopes1Dominik Livaković
8Joao Iria Santos Moutinho
81'
6Dejan Lovren
3Kepler Laveran De Lima Ferreira21Domagoj Vida
13Danilo Pereira9Andrej Kramarić
74'
20João Pedro Cavaco Cancelo
41'
8Mateo Kovačić
4Ruben Santos Gato Alves Dias18Ante Rebić
10Bernardo Mota Veiga De Carvalho E Silva
78'
16Tin Jedvaj
60'
5Raphael Guerreiro15Mario Pašalić
61'
11Bruno Miguel Borges Fernandes7Josip Brekalo
61'
15Diogo José Teixeira Silva
58'
10Nikola Vlašić
23João Félix Sequeira
70'
87'
3Borna Barišić
71'
Pričuvni igrači
1Rui Patrício23Simon Sluga
22Rui Tiago Dantas Da Silva12Ivo Grbić
6José Fonte19Milan Badelj
19Mario Rui Silva Duarte4Ivan Perišić
61'
7Sérgio Miguel Relvas Oliveira
81'
2Šime Vrsaljko
21André Gomes14Mile Škorić
17Gonçalo Manuel Ganchinho Guedes11Marcelo Brozović
61'
18Ruben Neves17Antonio Mirko Čolak
16Domingos Sousa Coutinho Meneses Duarte13Ante Budimir
2Nelson Cabral Semedo5Duje Ćaleta-Car
14Francisco António Machado Mota De Castro Trincão
78'
20Bruno Petković
90'+1'
74'
9André Silva
95'+5'
87'
22Dario Melnjak
Treneri
Fernando SantosDalić Zlatko

Maske na licima, testiranja na koronavirus česta koliko i treninzi, stroge epidemiološke mjere u hotelima, na aerodromima i stadionima. I u nogometu je na snazi “novo normalno”. Neka i pobjede Hrvatske nad Portugalom postanu “novo normalno”.

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras (20:45 po hrvatskom vremenu) na stadionu Dragao u Portu protiv Portugala igra prvu utakmicu nove sezone Lige nacija uoči koje tradicija nalaže oprez. Kao prvo, portugalska momčad posljednji je put na domaćem terenu doživjela poraz u rujnu 2014. godine (Albanija 0:1), a kao drugo Hrvatska u pet dosadašnjih međusobnih susreta s Portugalcima nijednom nije osjetila slast pobjede. Redom, u skupini Europskog prvenstva u Engleskoj 1996. godine (0:3), trima prijateljskim utakmicama (Coimbra 0:2, Ženeva 0:1, Faro 1:1) i u osmini finala Europskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine (0:1).

Nesretni poraz od Portugala na prvoj prepreci u nokaut fazi europske smotre u Francuskoj prije četiri godine u tom je trenutku ostavio traga. Kako i ne bi, jer… Sve je bilo sjajno do te kobne 117. minute u Lensu. Vatrene su obasipali komplimentima, Europa i svijet divili su se momčadi koja je igrala najljepši i najbolji nogomet u prvom krugu natjecanja, u zadnjem kolu kojega je sa znatno pomlađenom momčadi bez petorice stožernih prvotimaca u Bordeauxu svladala aktualne dvostruke uzastopne europske prvake Španjolce, koji su prije te utakmice posljednji poraz na Euru doživjeli 2004. godine u Portugalu!? U Lensu i Francuskoj nedostajalo je malo sportske sreće, za utjehu je ostala činjenica da je Hrvatska poražena od europskih prvaka.

Vremena su se promijenila, Vatreni su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije dvije godine naplatili svu tugu koja ih je proganjala još od onog bolnog poraza od Turske u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Austriji 2008. godine. Srebrna medalja kao najveće dostignuće hrvatskog nogometa i sporta u njegovoj povijesti ima toliku težinu da se danas više nitko protiv Hrvatske ne može smatrati favoritom. Čak ni Portugal s Cristianom Ronaldom na domaćem terenu. Postoji možda jedan “ali” s obzirom na činjenicu da će Vatreni igrati bez dvojice stožernih igrača, kapetana Luke Modrića i dokapetana Ivana Rakitića, samo… Hrvatska ima kvalitativnu širinu koja jamči ravnopravan odnos s aktualnim europskim prvacima i osvajačima Lige nacija.

Maske na licima, testiranja na koronavirus česta koliko i treninzi, stroge epidemiološke mjere u hotelima, na aerodromima i stadionima. I u nogometu je na snazi “novo normalno”. Neka i pobjede Hrvatske nad Portugalom postanu “novo normalno”.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll