Reprezentacije

Drugo kolo Lige nacija

Repriza finala,
repriza rezultata:
Francuska u Parizu
svladala Hrvatsku

08.09.2020.
Repriza finala, repriza rezultata: Francuska u Parizu svladala Hrvatsku
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Aktualni svjetski doprvaci gostovali su u utorak kod svjetskih prvaka, a rezultat je u Parizu bio identičan onome iz Moskve.

FRANCUSKA - HRVATSKA 4:2 (2:1)
Liga nacija, Skupina A3.
Stade de France, Saint-Denis.

Sudac: O. Hategan (Rumunjska)

Strijelci: 0:1 - Lovren (17'), 1:1 - Griezmann (43'), 2:1 - Livaković (45+1', ag), 2:2 - Brekalo (55'), 3:2 - Upamecano (65'), 4:2 - Giroud (77' - 11m)

Žuti kartoni: Ćaleta-Car (34'), Lenglet (38'), Kante (59'), Nzonzi (68'), Lovren (76'), Brozović (76')

Francuska: Lloris, Upamecano, Lenglet, Hernandez, Sissoko, Kante (63' Camavinga), Nzonzi, Mendy, Griezmann (78' Fekir), Ben Yedder (63' Giroud), Martial. Izbornik: D. Deschamps.

Hrvatska: Livaković, Melnjak, Ćaleta-Car, Lovren, Uremović (57' Vida), Vlašić, Brozović, Kovačić, Perišić (66' Pašalić), Kramarić, Rebić (46' Brekalo). Izbornik: Z. Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u drugom kolu Lige nacija od Francuske, koja je dvije godine nakon finala Svjetskog prvenstva ponovno slavila 4:2.

Izabranici Zlatka Dalića, nakon poraza u Portugalu, odlično su zaigrali na Stade de Franceu te poveli u 17. minuti, izvrsnom reakcijom i udarcem Lovrena nakon odbijene lopte.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon pola sata igre, dobrom se intervencijom opet istaknuo vratar Livaković, da bi Francuzi preokrenuli u samoj završnici prvog dijela. Griezmann je prvo okončao atraktivnu akciju za izjednačenje, a potom je Martial pokušao iz blizine, pogodio vratnicu, te se lopta od Livakovića odbila u mrežu.

S tih 2:1 otišlo se na odmor, a Brekalo je tada zamijenio Rebića te već u 55. minuti - na sjajno proigravanje Kovačića - vješto pronašao put između francuskih braniča i prvijencem izjednačio na 2:2.

foto: Drago Sopta/HNS

Ipak, u 65. minuti Upamecano glavom vraća prednost svjetskim prvacima, a "točku na i" postavlja Giroud iz kaznenog udarca u 77. minuti. Vlašić je u samoj završnici prizemnim udarcem pogodio okvir gola.

U istom je terminu Portugal u gostima pobijedio Švedsku 2:0, a Hrvatska svoj put u Ligi nacija nastavlja 11. listopada na domaćem terenu protiv Švedske, a samo tri dana poslije slijedi novi dvoboj s Francuzima. Prije tih okršaja, odigrat će gostujuću prijateljsku utakmicu sa Švicarskom.

foto: Drago Sopta/HNS

Liga nacija, Skupina A3:
1. Portugal 6 (6:1)
2. Francuska 6 (5:2)
3. Švedska 0 (0:3)
4. Hrvatska 0 (2:8)

foto: Drago Sopta/HNS

08.09.2020., Stade de France, St. Denis. Gledatelja: 0
Suci: Ovidiu Alin Hategan (ROU), Octavian Sovre (ROU), Sebastian Eugen Gheorghe (ROU)
Četvrti sudac: Sebastian Constantin Coltescu (ROU)
Francuska
4
Hrvatska
2
1Hugo Lloris1Dominik Livaković
90'+1'
17Moussa Sissoko6Dejan Lovren
17'
76'
15Steven Nzonzi
68'
4Ivan Perišić
66'
7Antoine Griezmann
43'
77'
9Andrej Kramarić
22Wissam Ben Yedder
63'
8Mateo Kovačić
5Clément Lenglet
38'
18Ante Rebić
46'
11Anthony Martial11Marcelo Brozović
76'
21Lucas Hernandez5Duje Ćaleta-Car
34'
20Dayot Upamecano
65'
10Nikola Vlašić
13N'Golo Kanté
59'
63'
22Dario Melnjak
19Ferland Mendy2Filip Uremović
57'
Pričuvni igrači
16Benoit Costil23Simon Sluga
23Mike Maignan12Ivo Grbić
12Lucas Digne19Milan Badelj
9Olivier Giroud
77'
63'
21Domagoj Vida
57'
4Raphael Varane14Mile Škorić
14Adrien Rabiot16Tin Jedvaj
18Nabil Fekir
77'
15Mario Pašalić
66'
3Presnel Kimpembe17Antonio Mirko Čolak
8Nanitamo Ikone13Ante Budimir
2Léo Dubois20Bruno Petković
6Eduardo Camavinga
63'
7Josip Brekalo
55'
46'
3Borna Barišić
Treneri
Didier DeschampsDalić Zlatko

Moramo dati maksimum pa bilo to 45, 60 ili 90 minuta. Igramo za Hrvatsku protiv finalista Svjetskog prvenstva, svaka utakmica mora nam biti kao da je zadnja, ističe Ivan Perišić.

Ivana Perišića za Stade de France vežu lijepe uspomene. Perišić je u Saint-Denisu 29. ožujka 2011. godine prvi put zaigrao od prve minute za hrvatsku A reprezentaciju u prijateljskoj utakmici koja je pred sedamdeset tisuća gledatelja završila bez pogodaka. Sutra ga s Vatrenima očekuje utakmica za bodove u Ligi nacija u reprizi finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, na žalost bez gledatelja.

“Kad igraš za Hrvatsku nebitno je tko je s druge strane, ova utakmica jest posebna jer je prva protiv Francuske poslije moskovskog finala tijekom kojega smo dominirali u prvom poluvremenu, ali smo nesretno primili dva gola. Pokušali smo u drugom poluvremenu promijeniti stvari, ali nije išlo. Nema nikakvog revanša, ovo je po meni nova utakmica. Puno je novih igrača na objema stranama, Francuzi će igrati u novom sustavu igre, dakle ovo je potpuno druga priča. Nadam se da ćemo biti spremni, moramo dati maksimum”, kaže Ivan koji tek hvata pravu formu poslije naporne, ali uspješne sezone i malo slobodnih dana do početka novih obaveza.

foto: Drago Sopta/HNS

“Poslije finala Lige prvaka imao sam samo sedam dana za odmor, općenito gledajući nitko od nas nije baš na sto posto, ali to ne smije biti razlog da iz ovih dviju utakmica ne izvučemo nešto pozitivno. Nismo dobro ušli u utakmicu protiv Portugala, loše smo stajali na terenu, nije bilo dovoljno agresivnosti, nismo čak niti pokušali igrati, što je jedna od naših najboljih osobina, samo smo napucavali lopte… Dakle, ima puno stvari koje moramo popraviti i bolje raditi, jer nam se ne piše dobro ako nastavimo tako. Pričali smo, znamo gdje smo griješili, sutra je novi dan, nova utakmica i idemo po nešto pozitivno. Nisu ni Francuzi na sto posto, kao, uostalom, većina igrača, skoro nitko nije igrao utakmice. Međutim, moramo dati maksimum pa bilo to 45, 60 ili 90 minuta. Igramo za Hrvatsku protiv finalista svjetskog prvenstva, svaka utakmica mora nam biti kao da je zadnja”, ističe Ivan i ukazuje na snagu idućeg protivnika.

“Francuzi su nogometna sila i, bez obzira na karakter utakmice, oni imaju igrački kadar od četrdesetak ili pedesetak top igrača. Jednostavno, koga god stave ne znaš odakle će prijetiti veća opasnost, a uz to imaju i odličnog trenera i stvarno ćemo morati biti na visokoj razini ako mislimo izvući pozitivan rezultat”.

Izbornik Zlatko Dalić biranim je riječima govorio o Perišićevom doprinosu igri hrvatske momčadi.

“Ivan je jedan od naših najvažnijih igrača, nositelja igre, ove je godine imao sjajnu sezonu s Bayernom koju je okrunio osvajanjem Lige prvaka. Kada nema nekolicine glavnih igrača, Modrića, Rakitića i Vrsaljka, on je taj koji će, kao kapetan, biti glavni na terenu s naše strane. Rekao je da nije baš najbolje pripremljen, što je i normalno s obzirom da je nedavno igrao finale Lige prvaka, ali očekujem od njega da bude vođa momčadi, da s njim dobijemo novi zalet i da podigne razinu naše igre u odnosu na utakmicu protiv Portugala”, kaže Zlatko Dalić, koji je svjestan činjenice da je momčad podbacila u Portu.

foto: Drago Sopta/HNS

“Doživjeli smo jako težak i bolan poraz koji smo apsolutno zaslužili. Puno je bilo loših stvari, nije to bila igra na razini hrvatske reprezentacije, ali moramo razumjeti da je početak sezone, da je puno novih igrača u reprezentaciji. Uostalom, nama je cilj Europsko prvenstvo, mi kroz ove utakmice moramo napraviti selekciju igrača i pokušati naći ono što je najbolje. Ovo nije ista momčad koja je igrala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, što je i normalno, morali smo napraviti blagu smjenu generacija. Ponavljam, nismo bili dobri u Portu, tjelesna sprema igrača nije na razini, nije bilo dovoljno energije i agresivnosti, jednostavno smo prespavali utakmicu. Napravit ćemo određene promjene u momčadi, jer neki igrači koji su igrali prvu ne mogu za tri dana istrčati još jednu jaku utakmicu. Morat ćemo promijeniti način igre i pristup, moramo biti puno odgovorniji, u našoj igri mora biti puno više discipline. U svakom slučaju, očekujem bolju utakmicu nego u Portugalu. Imam ogroman respekt prema svjetskim prvacima Francuzima koji imaju sjajne igrače. Moramo se postaviti puno kvalitetnije, pomagati jedni drugima u fazi obrane. Protiv Portugala nam je nedostajala ta kompaktnost i homogenost, nismo bili zajedno, nismo bili blizu, izostala je podrška. Ostajali smo u situacijama da je protivnik imao višak, izgledalo je kao da je Portugal igrao s 15, a mi s 10 igrača. Protiv Francuske nas čeka još teži posao”.

Naravno da svima u redovima Vatrenih silno nedostaju navijači.

“Svima nam nedostaju navijači, nogomet bez njih nema smisla. Svi smo hendikepirani, ali, s obzirom na cjelokupnu situaciju, moramo se prilagoditi novim mjerama. Nije nam lako, nogomet se igra zbog navijača, nadam se njihovom brzom povratku na tribine”, zaključio je Dalić.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll