Reprezentacije

Svladana borbena Švedska

Vlašić i Kramarić za
prvu pobjedu u novoj
Ligi nacija

11.10.2020.
Vlašić i Kramarić za prvu pobjedu u novoj Ligi nacija
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Nakon gostovanja kod europskih i svjetskih prvaka, Hrvatska je prvu domaću utakmicu u novom izdanju Lige nacija odigrala u Zagrebu protiv Švedske te upisala prve bodove.

HRVATSKA - ŠVEDSKA 2:1 (1:0)
Liga nacija, Skupina A3.
Stadion Maksimir, Zagreb.

Sudac: J. Beaton (Škotska)

Strijelci: 1:0 - Vlašić (32'), 1:1 - Berg (66'), 2:1 - Kramarić (84')

Žuti kartoni: Kovačić (2'), Brozović (45')

Hrvatska: Livaković, Melnjak (75' Kramarić), Ćaleta-Car, Lovren, Uremović, Brozović, Vlašić, Modrić, Kovačić (61' Pašalić), Perišić (85' Petković), Brekalo (74' Bradarić). Izbornik: Z. Dalić.

Švedska: Olsen, Lustig, Jansson, Lindelöf, Augustinsson, Kuluševski, K. Olsson, Ekdal (83' S. Larsson), Forsberg, Berg, Isak (65' Claesson). Izbornik: J. Andersson. 

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je svoju prvu pobjedu u ovogodišnjoj Ligi nacija, nadjačavši u neizvjesnoj utakmici nacionalnu selekciju Švedske.

Po zagrebačkoj kiši Brekalo je već u desetoj minuti poslao loptu u mrežu, no iz zaleđa, a potom su vratare Livakovića i Olsena testirali Modrić, Kuluševski i Vlašić. Perišić je silovito pucao preko vrata, a u 32. minuti Hrvatska je pronašla put do željenog cilja.

Modrić je oduzeo loptu na sredini terena, Perišić prošao po lijevoj strani i ubacio za Brekala, koji ostavlja loptu Vlašiću za precizan, prizeman udarac s desetak metara za 1:0.

foto: Drago Sopta/HNS

Vlašić je prije odmora imao još jednu prigodu, a u drugom je poluvremenu Švedska zaigrala opasnije, a Livaković je ubrzo morao spašavati na gol-crti.

Uzvratili su Brekalo i Perišić, no oba se puta dobrim intervencijama istaknuo Olsen, ali gosti su u 66. minuti izjednačili - lijepom akcijom koju je neometano zaključio Berg.

Po ulasku Claessona, Šveđani su zatim bili bliže drugom pogotku, no hrvatska obrana i Livaković sačuvali su mrežu, da bi u 84. minuti - desetak minuta po svom ulasku s klupe - Kramarić iskoristio dugu loptu Ćalete-Cara i spretnost asistenta Perišića za drugi, pobjednosni hrvatski pogodak.

foto: Drago Sopta/HNS

Francuska i Portugal sastaju se u kasnijem terminu, a Hrvatska će u srijedu ugostiti aktualne svjetske prvake Francuze, također na maksimirskom stadionu u Zagrebu.

Liga nacija, Skupina A3:
1. Portugal 6 (2)
2. Francuska 6 (2)
3. Hrvatska 3 (3)
4. Švedska 0 (3) 

foto: Drago Sopta/HNS

11.10.2020., Stadion Maksimir, Zagreb. Gledatelja: 2020
Suci: John Beaton (SCO), Douglas Potter (SCO), Daniel McFarlane (SCO)
Četvrti sudac: Steven McLean (SCO)
Hrvatska
2
Švedska
1
1Dominik Livaković1Robin Patrick Olsen
10Luka Modrić2Mikael Lustig
6Dejan Lovren9Bengt Erik Markus Berg
66'
4Ivan Perišić
85'
8Albin Ekdal
83'
8Mateo Kovačić
2'
61'
18Pontus Jansson
11Marcelo Brozović
45'
10Emil Forsberg
5Duje Ćaleta-Car6Ludwig Augustinsson
7Josip Brekalo
74'
20Mats Kristoffer Olsson
13Nikola Vlašić
32'
3Victor Nilsson Lindelöf
22Dario Melnjak
74'
11Alexander Isak
65'
2Filip Uremović15Dejan Kulusevski
Pričuvni igrači
23Simon Sluga23Kristoffer Nordfeldt
12Ivo Grbić12Karl-Johan Johnsson
19Milan Badelj7Sebastian Larsson
94'+4'
83'
21Domagoj Vida13Martin Olsson
9Andrej Kramarić
84'
74'
5Pierre Bengtsson
18Mislav Oršić19Mattias Erik Johansson
16Tin Jedvaj17Victor Claesson
65'
15Mario Pašalić
61'
16Emil Kraft
14Ante Budimir4Sebastian Holmén
20Bruno Petković
85'
14Mattias Svanberg
17Marko Rog22Jordan Larsson
3Domagoj Bradarić
74'
21Ken Sema
Treneri
Jan Andersson

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, još uvijek nije razriješio sve dvojbe oko sastava koji će se sutra suprotstaviti Šveđanima na maksimirskom travnjaku. Dalića muče problemi s ozljedom aduktora Andreja Kramarića, što je prava šteta s obzirom na njegovu maestralnu golgetersku formu na račun koje vodi na ljestvici bundesligaških strijelaca.

“Kramarić je bio ozlijeđen pa je preskočio prijateljsku utakmicu sa Švicarskom. Jučer je odradio trening, a danas ćemo odraditi još jedan test i on će sam odlučiti. Ako bude sto posto fit, igrat će, ako ne, čuvat ćemo ga za Francuze. Ne treba ništa forsirati da se njegova ozljeda ne bi pogoršala. Čekaju nas dvije utakmice u tri dana, a činjenica je da nećemo moći igrati u istom sastavu, s istom energijom i u istom ritmu. Moramo se postaviti racionalno i tražiti najbolja rješenja u datom trenutku. Imam kombinaciju u glavi tko će početi ako Andrej ne bude mogao, ali moramo biti pametni i racionalni.", kaže hrvatski izbornik koji ukazuje na snagu švedske momčadi.

“Moramo pokazati kvalitetu, snagu i energiju. Igramo na domaćem terenu jako bitnu utakmicu za nas, Šveđani su dobra, čvrsta momčad, koja u igri prema naprijed ima kvalitetna rješenja u Bergu i Forsbergu, dvojici napadača koji su jako opasni i mogu napraviti puno pomutnje u našim redovima. Čvrsti su i agresivni, odgovorni i kompaktni, igraju u sustavu 4-4-2 s dosta ofenzivnim bočnim igračima. Za nas je ovo važna utakmica jer vjerojatno odlučuje o tome tko će ostati u elitnoj skupini, a nama je to cilj. Dakle, čeka nas teška i neizvjesna utakmica, ali naravno da vjerujem u našu dobru igru i pobjedu.”.

Švedske novinare zanimalo je izbornikovo mišljenje o švedskoj reprezentacije poslije odlaska Zlatana Ibrahimovića.

“Svjestan sam da je Švedska puno izgubila Zlatanovim oproštajem od reprezentacije, neupitno je govoriti o njegovim igračkim kvalitetama, ali poslije njega su dobili na kompaktnosti. Šveđani igraju čvrst, agresivan nogomet, u igri prema naprijed puno se oslanjaju na centralnog napadača Berga, koji nastoji sačuvati loptu i odložiti je za Forsberga, koji dolazi iz drugog plana kao ofenzivna “desetka”. Oba beka su također ofenzivni i imaju kvalitetu. Šveđani jesu izgubili od Francuske i Portugala, ali to nas ne smije zavarati, jer su protiv Francuza bili bolja momčad i imali veći posjed lopte, a protiv Portugalaca je rezultat mogao prevagnuti i na njihovu stranu. Dakle, čeka nas kvalitetan protivnik i teška utakmica. Jesmo li favoriti? Nema favorita u toj utakmici, cilj nam je odigrati dobru utakmicu i pobijediti. Mi bismo po svemu trebali biti favoriti, ali Švedska je težak protivnik. Kuluševski? Pratio sam njegove utakmice protiv Portugala i Francuske u kojima je debitirao za švedsku reprezentaciju, igra po desnoj strani, vrlo je potentan, može napraviti višak. Čim je završio u Juventusu znači da ima visoku razinu igračke kvalitete i veliko je pojačanje za švedsku reprezentaciju. Imam o njemu samo riječi hvale.”.

Izbornik ima riječi hvale i za hrvatske bekove.

“Raduje me činjenica da se pojavio mladi igrač poput Bradarića, ali mi u cijeloj toj priči oko Domagoja zaboravljamo Melnjaka, koji je također odigrao sjajnu utakmicu i protiv Francuza, i protiv Švicaraca. U ovom trenutku, dakle, imamo trojicu igrača na poziciji lijevog beka, Barišića, Melnjaka i Bradarića, koji je protiv Švicarske igrao lijevo krilo. Domagoj će sigurno će dobiti priliku u idućim utakmicama, u ovom trenutku pokazao je puno, ali nećemo nakon jedne utakmice nekoga otpisati ili dopisati. Bio je sjajan u debiju i dobitak je za hrvatsku reprezentaciju. U odsustvu Šime Vrsaljka, još od završetka Svjetskog prvenstva u Rusiji tražimo rješenja na desnoj bočnoj poziciji, ali mislim da je Filip Uremović najviše pokazao. Igra standardno u Rubinu, kapetan je momčadi u kojoj sve utakmice igra u ulozi desnog beka, a na istoj je poziciji igrao i u mladoj reprezentaciji. On je za u prednosti u odnosu na ostale.”.

Duje Ćaleta-Car pokazuje se kao vrlo kvalitetna opcija uz Domagoja Vidu i Dejana Lovrena na stoperskim pozicijama.

“Duje Igra jako dobro u francuskom prvenstvu, standardni je prvotimac Marseillea, igrao je dobro i protiv Švicarske, iako je imao jednu nesmotrenost uoči Gavranovićeva gola. Trebao je reagirati bolje, osjetiti igrača iza leđa kako mu ulazi u prazan prostor. Takve stvari mora prihvatiti i korigirati, on je sigurno među igračima koji su dobitak za ovu reprezentaciju i on će u dogledno vrijeme biti nositelj na poziciji stopera, ali samo ako nastavi s dobrim igrama, radom na treninzima i bude imao profesionalan odnos kao i do sad. Htjeli ili ne htjeli, moramo govoriti o mladim igračima koji dolaze, jer se polako događa smjena generacije. Nitko ne može dovijeka igrati u reprezentaciji, kao što ni ja ne mogu dovijeka biti izbornik.”.

Na žalost, Hrvatska je i na ovom okupljanju ostala bez Šime Vrsaljka koji je opet završio na operaciji.

“Izmijenili smo nekoliko poruka, napisao mi je da je napravio čišćenje koljena koje je bilo nužno zbog učestalih problema. Bio bih sretan da su liječnici pronašli uzrok svih tih njegovih pehova, on je optimist, ja također. Trebat će mu vremena da se vrati, to sigurno, ali nadam se da je došao kraj njegovim pehovima. Šimu trebamo i nestrpljivo očekujemo u reprezentaciji, bio bih sretan da se što prije vrati. On ima svoje mjesto u momčadi, nije pao, izgubio volju i energiju, uvjeren sam da će se vratiti još jači.”.

Hrvatsku očekuju nove utakmice protiv jakih europskih protivnika, kakvih su se naigrali od Svjetskog prvenstva u Rusiji.

“Ja stalno govorim da nam ove utakmice koriste kako bismo isprobali neke igrače, ali rezultat ne smije patiti. Ponovit ću ono što sam već puno puta rekao, jako smo podigli ljestvicu poslije Rusije i sad se od nas očekuju samo vrhunski rezultati. Međutim, nijedna reprezentacija na svijetu nije odigrala toliko utakmica s jakim protivnicima kao mi. Igrali smo s osam reprezentacija iz Top 10 i kroz te teške utakmice morali smo tražiti igrače, sustav igre i nova pojačanja za reprezentaciju… A to nije nimalo jednostavno i ugodno. Čekaju nas dvije utakmice u listopadu i još tri u studenom. Znam da moramo biti još kvalitetniji i vjerujem da ćemo se posložiti do ožujka i početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.”.

Hrvatska osluškuje i razvoj play-offa za popunu mjesta na Europskom prvenstvu, Srbija i Škotska u studenom će igrati utakmicu koja izravno odlučuje o tome tko će se na Euru priključiti Hrvatskoj, Engleskoj i Češkoj u skupini D.

“Tko god izbori Euro bit će nam težak protivnik. S tom razlikom što će Škoti, ako prođu, naravno, biti domaćini, a u tom bismo slučaju igrali su skupini protiv dvaju domaćina, Engleske i Škotske. S druge strane, mislim da je Srbija kvalitetnija reprezentacija od Škotske i sigurno bi nam bila teži suparnik.”.

I za kraj poruka hrvatskim navijačima:

“Drukčije je igrati pred navijačima, u St. Gallenu je bilo sjajno, od pet tisuća gledatelja, na tribinama je bilo barem četiri tisuće Hrvata. Podrška navijača nam jako puno znači, mislim da nogomet bez zavijača nema nekakvog smisla. Najavljeno je loše vrijeme, što je problem jer igramo na stadionu čije tribine nisu natkrivene… Na žalost, još uvijek nismo riješili pitanje stadiona, a u St. Gallenu smo, primjerice, igrali na prekrasnom stadionu s kapacitetom 18 tisuća gledatelja, koji ima još i deset pomoćnih terena. To je ono s čime se mi u Hrvatskoj mučimo.”, zaključio je Dalić.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll