Reprezentacije

Četvrto kolo Lige nacija

Francuska nastavila
pobjednički niz
protiv Hrvatske

14.10.2020.
Francuska nastavila pobjednički niz protiv Hrvatske
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija, aktualni svjetski doprvak, odigrala je u srijedu u Zagrebu svoj osmi susret s aktualnim svjetskim prvacima Francuzima te još uvijek čeka na prvu pobjedu.

HRVATSKA - FRANCUSKA 1:2 (0:1)
Liga nacija, Skupina A3.
Stadion Maksimir, Zagreb.

Sudac: B. Kuipers (Nizozemska)

Strijelci: 0:1 - Griezmann (8'), 1:1 - Vlašić (65'), 1:2 - Mbappe (79')

Žuti kartoni: Digne (5'), Vlašić (5'), Uremović (57'), Pogba (90+1'), Lovren (90+2')

Hrvatska: Livaković, Barišić, Vida, Lovren, Uremović, Modrić, Badelj (46' Kovačić), Perišić (78' Bradarić), Vlašić (80' Kramarić), Pašalić (46' Brekalo), Petković (61' Budimir). Izbornik: Z. Dalić.

Francuska: Lloris, Digne (83' Hernandez), Lenglet, Varane, Mendy, Rabiot (74' Pogba), Nzonzi, Tolisso (63' Camavinga), Martial (63' Coman), Griezmann (83' Giroud), Mbappe. Izbornik: D. Deschamps.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon prijateljske pobjede nad Švicarskom te prve pobjede u novoj Ligi nacija nad Švedskom, izabranici Zlatka Dalića ugostili su na Maksimiru Francusku, koja je posljednja dva međusobna susreta dobila rezultatom 4:2.

Francuska je povela već u osmoj minuti susreta, kada je Griezmann odbijenu loptu u kaznenom prostoru silovito smjestio pod prečku.

foto: Drago Sopta/HNS

Nedugo potom Mbappe je promašio prazna vrata, a uzvratili su Lovren glavom, Perišić iz slobodnog udarca te Pašalić, čiji je pokušaj iz blizine uspio obraniti Lloris te se na poluvrijeme otišlo s pogotkom prednosti za goste. 

Hrvatska je u drugom poluvremenu tražila izjednačenje, pri čemu se Vlašić odlučio na udarac iz daljine, da bi se francuska mreža naposljetku zatresla u 65. minuti. Kapetan Modrić je na desnoj strani proigrao Brekala, koji asistira Vlašiću - hrvatski veznjak Llorisa je matirao izrazito spretnim udarcem.

foto: Drago Sopta/HNS

Domaći su nogometaši tada krenuli i po drugi, pobjedonosni pogodak. Međutim, po svom ulasku u igru Pogba je prvo testirao Livakovića, koji brani njegov pokušaj iz blizine, a potom je dugom loptom pronašao Dignea, koji odmah pronalazi Mbappea u srcu šesnaesterca. Mbappe bez većih problema šalje loptu preko crte za, pokazat će se, konačnih 2:1.

Doprvaci svijeta tada nisu stali, no Lloris je u završnim minutama obranio pokušaje Kovačića i Kramarića te sva tri boda odlaze u Francusku.

foto: Drago Sopta/HNS

Drugu utakmicu četvrtog kola Skupine A3 odigrali su Portugal i Švedska, a Portugal je ubilježio pobjedu 3:0. Natjecanje će završiti idućeg mjeseca, kada Hrvatska prvo gostuje kod Švedske u Solni (14. studenoga), a potom dočekuje Portugal u Splitu (17. studenoga). Uoči ta dva ogleda, Vatreni će odraditi i prijateljsko gostovanje u Istanbulu kod Turske (11. studenoga).

Liga nacija, Skupina A3:
1. Portugal 10 (4)
2. Francuska 10 (4)
3. Hrvatska 3 (4)
4. Švedska 0 (4)

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

14.10.2020., Stadion Maksimir, Zagreb. Gledatelja: 6266
Suci: Bjorn Kuipers (NED), Sander van Roekel (NED), Erwin Zeinstra (NED)
Četvrti sudac: Serdar Gozubuyuk (NED)
Hrvatska
1
Francuska
2
1Dominik Livaković1Hugo Lloris
10Luka Modrić15Steven Nzonzi
19Milan Badelj
46'
17Lucas Digne
4'
83'
6Dejan Lovren
90'+2'
7Antoine Griezmann
8'
83'
4Ivan Perišić
78'
4Raphael Varane
21Domagoj Vida5Clément Lenglet
15Mario Pašalić
46'
19Anthony Martial
63'
20Bruno Petković
61'
8Adrien Rabiot
74'
13Nikola Vlašić
5'
64'
80'
12Corentin Tolisso
63'
3Borna Barišić10Kylian Mbappe Lottin
79'
2Filip Uremović
56'
20Ferland Mendy
Pričuvni igrači
23Simon Sluga16Steve Mandanda
12Ivo Grbić23Mike Maignan
9Andrej Kramarić
80'
6Paul Labile Pogba
91'+1'
74'
8Mateo Kovačić
46'
9Olivier Giroud
83'
18Mislav Oršić18Kurt Happy Zouma
11Antonio Mirko Čolak22Wissam Ben Yedder
14Ante Budimir
61'
11Kingsley, Junior Coman
63'
5Duje Ćaleta-Car21Lucas Hernandez
83'
7Josip Brekalo
46'
3Presnel Kimpembe
17Marko Rog13Houssem Aouar
22Dario Melnjak2Benjamin Pavard
16Domagoj Bradarić
78'
14Eduardo Camavinga
63'

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, već nekoliko dana uporno ističe da je silno željan pobjede nad Francuzima. Zna se i zašto. Već je frustrirajuće da Vatreni u svakoj utakmici protiv “tricolora” ostave dobar dojam, a travnjak napuste poraženi. U finalu Svjetskog prvenstva ili utakmici Lige nacija…

"Ispred nas je važna utakmica, dolaze nam svjetski prvaci, najbolja momčad na svijetu. Želimo pobijediti, ali ovo je najteža utakmica u ovom ciklusu. Svaka i minimalna pogreška protiv Francuza se kažnjava, ne smijemo biti u crnoj rupi kao protiv Šveđana. Ima nekih dugova, dvaput smo izgubili protiv Francuza, a bili blizu pobjede, ali smo zasluženo izgubili, jer smo previše griješili. Moramo ispraviti te pogreške. Dolaze nam svjetski prvaci, uživajmo u nogometu.”, kaže izbornik Zlatko Dalić, koji će od svojih igrača inzistirati da budu odgovorni i disciplinirani.

"Moramo biti odgovorni i disciplinirani. Bit će najopasnije kad budemo imali posjed lopte, jer su Francuzi najopasniji kad uzmu loptu i krenu u kontru s tri, četiri igrača. Da, kod Francuza se sad može primijeniti ona uzrečica kao nekad o Nijemcima da je “nogomet igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci”. Sada je, izgleda, na snazi uzrečica da svi igraju nogomet, a uvijek pobjeđuju Francuzi. Malo je frustrirajuće kada se pokušavaš nametnuti kroz pas igru, a oni zabiju četiri gola. Zato treba smanjiti pogreške na minimum.”. 

Izbornik najavljuje promjene u sastavu.

"Moramo se drugačije organizirati i paziti da se netko ne ozlijedi. Zbog toga ćemo napraviti nekoliko promjena. Odmorit ćemo neke igrače koji su više igrali. Brekalo je igrao dosta utakmica, Melnjak također, to su igrači koje moramo poštedjeti i dati šansu drugim igračima. Barišić će početi od prve minute, nije igrao protiv Švicarske i Švedske i trebao bi biti spreman. Uvest ćemo tri, četiri svježa igrača, ali nećemo pasti. Zbog kartona neće biti Marcela Brozovića, ali na toj poziciji imamo nekoliko igrača, Badelja, Kovačića, Roga… Vidjet ćemo tko će zaigrati.”.

Nastup Andreja Kramarića još uvijek je pod znakom pitanja.

"Za Kramarića ćemo vidjeti danas nakon treninga. Možda će startati od prve minute, a možda uđe kasnije ako bude potrebno.".

Hrvatska je protiv Švedske odradila odličnih 60 minuta, pitanje je kako produljiti to razdoblje dobre igre.

"Igrali smo u drukčijem sustavu i zbog toga su se igrači više trošili. U tom sustavu čim jedan igrač počne padati, to se odrazi na druge. Više nismo igrali visoki presing, a i premalo smo se odmarali u posjedu lopte. Pali smo u sporiji ritam i Šveđani su to iskoristili i radili probleme po našoj lijevoj strani. To moramo popraviti.”.

U pariškom porazu od Francuza u hrvatskoj momčadi nije bilo Luke Modrića. Kapetanovim povratkom stigle su i pobjede...

"Luke nije bilo u prvoj utakmici, ali se vratio i reprezentacija je s njim puno bolja. On je naš kapetan i lider, uz njega je svaki naš igrač 20 posto bolji.".

Izbornik otkriva da se nadao pobjedi Francuza protiv Portugala, uslijed čega bi “tricolori” u Zagreb došli rasterećeniji.

"Navijao sam da Francuzi pobijede kako bi rasterećeni stigli u Zagreb, ali ništa od toga. Žele biti prvi u skupini i zbog toga im je bitna utakmica u Zagrebu. Neće biti lako, bitno je da ne gubimo lopte, da ne griješimo u posjedu. Oni puste posjed protivniku, a onda prijete iz kontre i polukontre. Oni su najskuplja i najbolja ekipa na svijetu i nije bitno tko će igrati, jer bi mogli sastaviti tri momčadi koje imaju vrhunsku kvalitetu.”.

Naravno da izbornik još jednom nije propustio priliku zahvaliti se navijačima na podršci protiv Švedske.

"Puno je ljepše igrati pred navijačima, bez obzira na njihov broj na stadionu. Protiv Švedske su došli na stadion po teškim uvjetima i to nam puno znači. Više puta pokazali koliko su strastveni i vezani uz reprezentaciju.”, zaključio je Dalić.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll