Reprezentacije

Repriza rezultata iz Zagreba

Švedska uzvratila
Hrvatskoj, odluka u
zadnjem kolu

14.11.2020.
Švedska uzvratila Hrvatskoj, odluka u zadnjem kolu
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u Solni u petom kolu ovogodišnjeg izdanja Lige nacija.

ŠVEDSKA - HRVATSKA 2:1 (2:0)
UEFA Liga nacija, Skupina A3.
Friends Arena, Solna.

Sudac: D. Siebert (Njemačka)

Strijelci: 1:0 - Kuluševski (36'), 2:0 - Danielson (45+2'), 2:1 - Danielson (81' - ag)

Žuti kartoni: Ćaleta-Car (35'), Brekalo (68'), Ekdal (86')

Švedska: Olsen, Bengtsson, Danielson, Lindelöf, Lustig, S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg, Kuluševski (74' Claesson), Berg. Izbornik: J. Andersson.

Hrvatska: Livaković, Barišić, Ćaleta-Car, Pongračić (77' Melnjak), Uremović (41' Juranović), Kovačić (77' Rog), Modrić, Perišić, Vlašić, Brekalo (77' Petković), Budimir (63' Pašalić). Izbornik: Z. Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

Izabranici Zlatka Dalića u subotu su ponovno odmjerili snage sa Šveđanima, koje su prije mjesec dana u neizvjesnoj utakmici na Maksimiru svladali rezultatom 2:1.

Prve dvije prigode Šveđana obranio je Livaković, kada su pucali Kuluševski i Forsberg, a s druge su strane uzvratili Brekalo i Perišić, no Olsen je bio na mjestu.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon još jednog opasnog pokušaja Forsberga, u 36. minuti Kuluševski je pronašao put kroz hrvatsku obranu i poslao prizemnu loptu u Livakovićevu mrežu za 1:0. U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Danielson je najviši u skoku te Švedska na odmor odlazi s 2:0 na semaforu.

Osim toga, igru je krajem prvog dijela zbog ozljede morao napustiti Uremović, a u drugom je poluvremenu Švedska čuvala svoje vodstvo - uz nekoliko izglednih šansi za treći pogodak - sve do 81. minute, kada se pokušaj Perišića odbija od Danielsona i završava u mreži (2:1).

foto: Drago Sopta/HNS

Uslijedile su uzbudljive završne minute u kojima je Livaković zaustavio novi Danielsonov udarac glavom, a veliku je priliku za izjednačenje potom imao Vlašić, no rezultat se više nije mijenjao.

U drugoj utakmici petog kola Skupine A3 aktualni je svjetski prvak Francuska na gostovanju pobijedila aktualnog europskog prvaka Portugal 1:0 te osigurala prvo mjesto i plasman na završni turnir.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska će natjecanje u ovogodišnjoj Ligi nacija zaključiti u utorak, 17. studenoga, protiv Portugala u Splitu. U borbi za ostanak u elitnom razredu Hrvatska je bodovno poravnata sa Švedskom, uz bolju gol-razliku zbog više postignutih pogodaka (7:13 naspram 3:9).

Liga nacija, Skupina A3:
1. Francuska 13
2. Portugal 10
3. Hrvatska 3
4. Švedska 3

foto: Drago Sopta/HNS

14.11.2020., , Solna. Gledatelja: 0
Suci: Daniel Siebert (GER), Jan Seidel (GER), Rafael Foltyn (GER)
Četvrti sudac: Robert Schröder (GER)
Švedska
2
Hrvatska
1
1Robin Patrick Olsen1Dominik Livaković
7Sebastian Larsson10Luka Modrić
2Mikael Lustig4Ivan Perišić
9Bengt Erik Markus Berg8Mateo Kovačić
77'
8Albin Ekdal
86'
14Ante Budimir
63'
5Pierre Bengtsson5Duje Ćaleta-Car
35'
4Marcus Danielson
47'+2'
82'
7Josip Brekalo
68'
77'
10Emil Forsberg13Nikola Vlašić
20Mats Kristoffer Olsson3Borna Barišić
3Victor Nilsson Lindelöf6Marin Pongračić
77'
15Dejan Kulusevski
36'
74'
2Filip Uremović
41'
Pričuvni igrači
23Kristoffer Nordfeldt23Simon Sluga
12Karl-Johan Johnsson12Ivo Grbić
13Gustav Svensson19Milan Badelj
6Martin Olsson18Mislav Oršić
17Victor Claesson
74'
15Mario Pašalić
63'
14Filip Helander9Antonio Mirko Čolak
16Emil Kraft20Bruno Petković
77'
22Robin Quaison17Marko Rog
77'
19Mattias Svanberg21Josip Juranović
41'
11Alexander Isak11Toma Bašić
21Ken Sema22Dario Melnjak
77'
18Jens-Lys Cajuste16Domagoj Bradarić
Treneri
Petter WettergrenZlatko Dalić

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije u Stockholmu, gdje će aktualni svjetski doprvaci odmjeriti snage s domaćom reprezentacijom Švedske.

Hrvatska može ostvariti cilj

"Došli smo odigrati dobru utakmicu, osigurati ostanak u elitnoj skupini, ali nećemo igrati na bod nego na pobjedu. Budemo li igrali na bod, izgubit ćemo. Čeka nas jako, jako težak suparnik - izrazito poštujemo Švedsku, bili su bolji u drugom dijelu zagrebačke utakmice, iako smo mi pobijedili. Neće nam biti nimalo ugodno, no vjerujem u svoju momčad i vjerujem da možemo ostvariti svoj cilj"

Obrana zahtijeva napredak

"Šveđani su me u Zagrebu iznenadili u drugom poluvremenu, kada su bili znatno bolji nego u prvom, makar znamo njihovu kvalitetu. Berg im je lider, Kuluševski se nametnuo, Forsberg je tu - prema naprijed uvijek može netko nešto napraviti. Cilj nam je napokon sačuvati svoja vrata, da budemo bolji u fazi obrane" 

 

Svi spremni za nastup

"Zasad je situacija u redu, nema ozlijeđenih, Priključili su nam se Livaković i Petković i mislim da ćemo moći izvesti najbolji mogući sastav"

"Hrabro srce" na EP-u

"Rekao sam već ranije da želim izbjeći Srbiju jer su oni najbolji i najkvalitetniji od četiri moguća suparnika. Škoti su iznenadili, opet su bili dobri, bili su opet 'hrabro srce'. Treća utakmica u skupini sigurno će odlučivati o prolasku, a Škoti će još biti i domaćini. Ipak, naš je fokus u potpunosti na Švedskoj"

foto: Drago Sopta/HNS

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll