Reprezentacije

Splitski završetak Lige nacija

Dva gola Kovačića,
pobjeda Portugala,
Vatreni ostali u
eliti

17.11.2020.
Dva gola Kovačića, pobjeda Portugala, Vatreni ostali u eliti
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Aktualni svjetski doprvaci sastali su se s europskim prvacima na Poljudu, a nakon 90 minuta borbe, pet pogodaka, jednog isključenja i brojnih uzbuđenja, Hrvatska je ipak ostala u prvom razredu Lige nacija.

HRVATSKA - PORTUGAL 2:3 (1:0)
UEFA Liga nacija, Skupina A3
Poljud, Split.

Sudac: M. Oliver (Engleska)

Strijelci: 1:0 - Kovačić (29'), 1:1 - Dias (52'), 1:2 - Felix (60'), 2:2 - Kovačić (65'), 2:3 - Dias (90')

Žuti kartoni: Rog (22'), Ronaldo (54'), Perišić (57')

Crveni kartoni: Rog (51')

Hrvatska: Livaković, Bradarić, Škorić, Lovren, Juranović, Rog, Kovačić (90+1' Bašić), Modrić, Pašalić (64' Brekalo), Perišić, Vlašić (84' Oršić). Izbornik: Z. Dalić.

Portugal: Patricio, Rui (71' Cancelo), R. Semedo, Dias, N. Semedo, Fernandes (46' Trincao), Moutinho, Danilo (77' Oliveira), Jota (77' Paulinho), Felix (71' B. Silva), Ronaldo. Izbornik: F. Santos.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je zacrtani cilj i ostala među najboljim reprezentacijama u Ligi nacija, premda je produžila svoj niz bez pobjede protiv Portugala.

Aktualni prvaci Europe bili su opasniji u prvih pola sata igre, no Vatreni su tada poveli: Kovačić je postigao svoj drugi pogodak za nacionalnu selekciju, iz drugog pokušaja svladavši portugalskog čuvara mreže.

foto: Drago Sopta/HNS

U uvodnim minutama drugog poluvremena, međutim, Rog je dobio drugi žuti, isključujući karton, a gosti su odmah poravnali, zahvaljujući pogotku Diasa nakon što je Livaković obranio slobodni udarac Ronaldu.

Već u 60. minuti Felix donosi potpuni preokret (2:1), ali Hrvatska ima odgovor s igračem manje: na asistenciju Vlašića, Kovačić odlično pogađa s ruba kaznenog prostora za izjednačenje.

foto: Drago Sopta/HNS

Tih 2:2 stajalo je na semaforu sve do 90. minute, kada i Dias upisuje svoj drugi pogodak na susretu, vrijedan sva tri boda. No, kako je Švedska poražena u Francuskoj, Hrvatska je zadržala treće mjesto na tablici.

Liga nacija, Skupina A3:
1. Francuska 16
2. Portugal 13
3. Hrvatska 3
4. Švedska 3

foto: Drago Sopta/HNS

17.11.2020., Poljud, Split. Gledatelja: 0
Suci: Michael Oliver (ENG), Stuart Burt (ENG), Simon Bennett (ENG)
Četvrti sudac: Paul Tierney (ENG)
Hrvatska
2
Portugal
3
1Dominik Livaković1Rui Patrício
4Ivan Perišić
57'
2Nélson Semedo
5Mile Škorić3Rúben Semedo
6Dejan Lovren4Rúben Dias
52'
90'
8Mateo Kovačić
29'
65'
90'+1'
7Cristiano Ronaldo
54'
10Luka Modrić8João Moutinho
13Nikola Vlašić
83'
11Bruno Fernandes
46'
15Mario Pašalić
64'
13Danilo
77'
16Domagoj Bradarić19Mário Rui
71'
17Marko Rog
23'
51'
21Diogo Jota
77'
21Josip Juranović23João Félix
60'
71'
Pričuvni igrači
12Ivo Grbić12Anthony Lopes
23Simon Sluga22Rui Silva
3Borna Barišić5Domingos Duarte
7Josip Brekalo
64'
6José Fonte
9Antonio Mirko Čolak9Paulinho
77'
11Toma Bašić
90'+1'
10Bernardo Silva
71'
14Ante Budimir14William Carvalho
18Mislav Oršić
83'
15Sérgio Oliveira
77'
19Milan Badelj16Pedro Neto
20Bruno Petković17Francisco Trincão
46'
22Dario Melnjak18Rúben Neves
20João Cancelo
71'
Treneri
Zlatko Dalić (Croatia)Fernando Santos (Portugal)

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije uoči posljednjeg kola Lige nacija, kada će svjetski doprvaci u Splitu ugostiti europske prvake Portugalce.

Svi moraju dati sve od sebe 

"U Portugalu i u prvom poluvremenu u Švedskoj nismo bili agresivni, borbeni, kompaktni, malo smo trčali, a protiv ovako kvalitetnih suparnika ne možeš biti na 80 posto, nego svi moraju dati sve od sebe, tu smo bili u problemu. U Portugalu se nismo snašli: oni su igrali svoju igru, a mi smo loše parirali. Puno nam znači ova utakmica, želimo ostati u Ligi A, i nadam se zanimljivoj i čvrstoj utakmici -  i jedni i drugi će se vaditi nakon poraza"

Ponovno ćemo biti na ponos našeg naroda

"Svjestan sam da rezultati i igra nisu dobri, to mi nitko ne mora govoriti. To nije razina od prije godinu ili dvije, ovo je naša realnost. Ovo je proces stvaranja nove reprezentacije i ja stojim iza njega. Siguran sam da ćemo sve napraviti da to u ožujku te na EP-u bude puno kvalitetnije, da budemo konkurentni. Rekao sam igračima da ne smiju prestati vjerovati u sebe i svoju kvalitetu te da jedan ili dva poraza ne mogu izbrisati sve dobro iz prošlog razdoblja te da ćemo ponovno biti na razini, reprezentacija na ponos našeg naroda. Sada to ne izgleda tako, no to je najbolje što Hrvatska sada ima. Borimo se, slažemo, i idemo sutra izboriti dobar rezultat kako bismo lijepo završili ovu godinu"

Izbornik pun motiva i energije

"Frustriran sam situacijom oko sebe, no ovo je moj posao. Ne smijem pokazati nezadovoljstvo i moram izvući maksimum jer meni je bio san biti izbornik Hrvatske i ponosan sam na to. Pun sam motiva i energije da nešto napravim i ništa me neće pokolebati. Ja sam izbornik, znam da je pritisak ogroman, ali ne bojim se ničega, radim najbolje što mogu. Napravio sam sve što sam zamislio"

Neka se pokažu i dokažu

"Danas nam otpao i Pongračić, nemamo sedam ili osam prvotimaca i imamo puno problema koje moramo rješavati iz sata u sat. Imam ideju sastava, ići će Bradarić na lijevi bok, želim mu dati šansu na njegovom stadionu jer mislim da je on budućnost reprezentacije. Lovren nam je zasad jedini stoper pa smo zvali Škorića, tu je i Juranović. Svi su u ritmu, svi igraju i dobit će šansu, neka se pokažu i dokažu, pa neka imam još više briga. Ni Budimir ni Petković ne mogu izdržati cijelu utakmicu. Nedostaje nam zadnji vezni, bez toga imamo problema i probat ćemo naći rješenje da Modrić i Kovačić mogu biti okrenuti prema napadu. Uvijek želimo pobijediti"

Ništa lošiji Portugal 

"Portugal je velika reprezentacija, ima kvalitetne igrače i oni žele pobijediti u svakoj utakmici, kao i mi. Ne očekujemo ništa lakši posao, ništa lošiju portugalsku momčad, nego najbolju. Portugal je sjajan, mladi se igrači poput Felixa i Jote odlično uklapaju sa starijima poput Ronalda i Pepea, s pravom se ponovno nadaju velikim rezultatima. Mi smo drugi na svijetu i trudimo se to i ostati. Prolazimo smjenu generacija pa nismo na razini na kojoj smo bili, ali bit ćemo opet i bit ćemo konkurentni najboljima kao što su Portugal, Španjolska i Francuska"

Cristiano Ronaldo

"Čim je Ronaldo došao igrati ovu utakmicu koja ne nosi borbu za prvo mjesto, to je dovoljno govorilo o njegovoj motivaciji i želji. Dobro je da je došao igrati protiv Hrvatske, nije ga bilo u prijašnjim susretima, a on je uistinu veliki igrač. Kao i naš Luka, u 35. godini daje sve od sebe"

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll