Reprezentacije

Uz majstoriju Luke Modrića

Hrvatska napokon
pobijedila Škotsku,
osigurala osminu
finala!

22.06.2021.
Hrvatska napokon pobijedila Škotsku, osigurala osminu finala!
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

U odlučujućem okršaju za plasman u drugi krug Europskog prvenstva, Vatreni su u Glasgowu svladali domaćina Škotsku rezultatom 3:1 te su osvojili drugo mjesto u Skupini D.

HRVATSKA - ŠKOTSKA 3:1 (1:1)
EURO 2020, Skupina D.
Hampden Park, Glasgow.

Sudac: F. A. Rapallini (Argentina)

Strijelci: 1:0 - Vlašić (17'), 1:1 - McGregor (42'), 2:1 - Modrić (62'), 3:1 - Perišić (77')

Žuti kartoni: Lovren (26'), McKenna (34')

Hrvatska: Livaković, Gvardiol (71' Barišić), Vida, Lovren, Juranović, Brozović, Modrić, Kovačić, Vlašić (76' Ivanušec), Perišić (81' Rebić), Petković (70' Kramarić). Izbornik: Z. Dalić.

Škotska: Marshall, Tierney, Hanley (33' McKenna), McTominay, Robertson, McGregor, McGinn, Armstrong (70' Fraser), O'Donnell (84' Patterson), Adams (84' Nisbet), Dykes. Izbornik: S. Clarke. 

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija u prva je dva nastupa na ovogodišnjem Europskom prvenstvu poražena od Engleske (1:0) te je remizirala s Češkom (1:1), stoga je utakmica trećeg kola protiv Škotske u Glasgowu bila izravni dvoboj za plasman u drugi krug natjecanja.

Izabranici Zlatka Dalića na taj su izazov izvrsno odgovorili, a njihov je trud nagrađen u 17. minuti, kada Juranović ubacuje s desne strane, a Perišić glavom spušta loptu Vlašiću, koji je smješta u mrežu za 1:0.

foto: Drago Sopta/HNS

Međutim, domaćini su u nekoliko navrata stvorili opasne situacije pred Livakovićem, a hrvatskog je čuvara mreže matirao McGregor nedugo prije odlaska na odmor, vrlo preciznim prizemnim udarcem.

Aktualni svjetski doprvaci nisu posustali te su u istom ritmu odigrali i drugo poluvrijeme, pri čemu je novu prednost Hrvatskoj osigurao iznimno raspoloženi kapetan Modrić, fantastičnim udarcem s ruba šesnaesterca u 62. minuti - njegov pogodak sigurno će konkurirati za jedan od najljepših na cijelom turniru.

foto: Drago Sopta/HNS

Pobjedu Vatrenih zapečatio je Perišić, glavom nakon Modrićevog udarca iz kuta petnaestak minuta prije kraja dvoboja. Bila je to ujedno i prva pobjeda Hrvatske nad Škotskom, u šestom pokušaju - nakon tri neriješena ishoda i dva poraza.

Drugu utakmicu posljednjeg kola Skupine D odigrale su u Londonu Engleska i Češka, a Englezi su pobijedili 1:0 te osigurali prvo mjesto, a Hrvatska će u osminu finala kao drugoplasirana momčad skupine. Za mjesto u četvrtfinalu borit će se 28. lipnja u Kopenhagenu, protiv drugoplasirane momčadi Skupine E, u kojoj se natječu Španjolska, Švedska, Slovačka i Poljska.

EURO 2020, Skupina D:
1. Engleska 7
2. Hrvatska 4
3. Češka 4
4. Škotska 1 

foto: Drago Sopta/HNS

22.06.2021., Hampden Park, Glasgow. Gledatelja: 9896
Suci: Fernando Andres Rapallini (ARG), Juan Pablo Belatti (ARG), Diego Yamil Bonfa (ARG)
Četvrti sudac: Bartosz Frankowski (POL)
Hrvatska
3
Škotska
1
1Dominik Livaković1David Marshall
4Ivan Perišić
77'
81'
2Stephen O'Donnell
84'
6Dejan Lovren
26'
3Andrew Robertson
8Mateo Kovačić4Scott McTominay
10Luka Modrić
62'
5Grant Hanley
33'
11Marcelo Brozović6Kieran Tierney
13Nikola Vlašić
17'
76'
7John Mcginn
20Bruno Petković
70'
8Callum Mcgregor
42'
21Domagoj Vida9Lyndon Dykes
22Josip Juranović10Ché Adams
84'
25Joško Gvardiol
70'
17Stuart Armstrong
70'
Pričuvni igrači
12Lovre Kalinić12Craig Gordon
23Simon Sluga21Jon McLaughlin
2Šime Vrsaljko11Ryan Christie
3Borna Barišić
70'
14John Fleck
5Duje Ćaleta-Car15Declan Gallagher
7Josip Brekalo16Liam Cooper
9Andrej Kramarić
70'
18David Turnbull
14Ante Budimir19Kevin Nisbet
84'
15Mario Pašalić20Ryan Fraser
70'
17Ante Rebić
81'
22Nathan Patterson
84'
19Milan Badelj25James Forrest
26Luka Ivanušec
76'
26Scott McKenna
34'
33'
Treneri
Zlatko DalićSteve Clarke (Scotland)

Hrvatska nogometna reprezentacija doputovala je u Glasgow gdje je sutra od 21 sat po hrvatskom vremenu sa Škotskom čeka odlučujući susret za plasman u drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu.

 

Vatrene je dočekala vijest da je škotski reprezentativac Billy Gilmour pozitivan na koronavirus pa su mnoga pitanja za izbornika Zlatka Dalića bila vezana upravo za taj slučaj.

“Znam samo da je na nas vršen veliki pritisak da promijenimo kamp, napravili smo iznimku i ostali u Hrvatskoj, putujemo svaka tri dana i to za nas nisu realni. Ne bih htio da Hrvatska napravi nešto van zelenog terena, ali uvjeti moraju biti jednaki za sve, a to sad nije slučaj. Želim Gilmouru brz oporavak i istodobno ne želim da itko u škotskoj reprezentaciji zbog njega propusti utakmicu. On možda i ne bi bio u početnom sastavu pa ne vidim to kao nekakav plus za nas.”, ističe Dalić, koji se nada da njegovi igrači neće biti u strahu da se eventualno ne zaraze.

“Rekao sam i ponovit ću da smo mi najviše oštećeni, jer smo puno kvalitetniji kad imamo podršku naših navijača. Nije fer da igramo protiv dva domaćina, da moramo putovati. Nas se plaši već mjesec dana, ne smijemo ovo, ne smijemo ono. Tek stigli u Glasgow, malo jesu svi u strahu i neizvjesnosti, ali moramo pažnju usmjeriti na utakmicu, ostalo zaboraviti. Cijelo prvenstvo svi imaju problema, mi pazimo na te stvari, ali nikad se ne zna što se može dogoditi. Nadam se da igrači neće biti u strahu.”

Gdje je Škotska najopasnija?

“Imaju snagu preko lijeve strane i Robertsona, koji je jako ofenzivan. Duga lopta na Dykesa pa druga lopta koja se prihvaća, to je ono što je njihova snaga. Igrali su s Nizozemskom 2:2, a kad vodiš protiv Nizozemske u gostima, onda si kvalitetan. Protiv Engleske znamo kakav je im je bio ulog, zatvorili su prilaze i imali dobre šanse prema naprijed. Protiv Češke im je vratar obranio četiri, pet zicera. Fizički su moćni, igraju dugim loptama. No, mi moramo nametnuti svoj stil i pretočiti na teren ono što se dogovorimo u svlačionici. To nije bio slučaj protiv Češke kad smo ušli u bespotrebnu jurnjavu i nismo bili sposobni suprotstaviti se veznom redu. Imamo mogućnost i kvalitetu. Jedna od glavnih stvari bit će strpljenje, ne smijemo gubiti glavu. Najvažnija je pobjeda, kad god stigla.” Ukazuje Dalić da je momčadi u ovom trenutku iznimno bitna podrška javnosti.

“Želim da Hrvatska ima podršku, ova reprezentacija to zaslužuje, da nas se ne napucava blatom i uvredama, da nas se ne napada. Jedino je to ispravno, drugo je neispravno. Mislim da je svima želja da Hrvatska prođe, a ne da nas se vrijeđa kroz komentare. Stanje s Barišićem? Borna se uključio prije dva dana u trening, ali to nije dovoljno. No, bit će u rosteru sutra.”

Ivan Perišić nije htio previše ulaziti u priču oko Gilmoura.

“Pravila su za sve ista, moramo se koncentrirati na sebe i pobjedu. Moramo dati sve od sebe, ostalo je nebitno. Nije nijednoj reprezentaciji lako kada izgubi važnog igrača, ali Škotska ima zamjenu i rješenje. Igrat će pred svojim navijačima. Neke zemlje igraju kod kuće, neke ne mogu imati navijače u gostima, pa smo oslabljeni, ali moramo se skupiti i proći skupinu pa će biti lakše. Nismo bili pravi u prve dvije utakmice, trebamo puno više trčati, ali za sutra nema straha. Pričali smo između sebe, protiv Škotske ćemo gledati jednu drugu Hrvatsku, a dobro je to što i njima treba pobjeda pa će utakmica biti otvorena. Otkad sam ja tu, već deset i više godina, Hrvatska je uvijek bila prava kad je bilo najteže, uvijek smo odigrali pravu utakmicu kad je trebalo i vratili se iz mrtvih. Mislim da će to biti tako i sutra.”, zaključio je Perišić.  

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll