Reprezentacije

Uspješna provjera u St. Gallenu

Brekalo i Pašalić
potopili Švicarce

07.10.2020.
Brekalo i Pašalić potopili Švicarce
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Švicarsku (2:1) u prijateljskoj utakmici poslije koje izbornik Zlatko Dalić može biti prezadovoljan.

I to zbog barem dvaju razloga: uspio je odmoriti stožerne prvotimce za zahtjevne nadolazeće ispite u Ligi nacija protiv Švedske i Francuske i dobio potvrdu da može ozbiljno računati s nekim novim licima i igračima koji su do sada imali skromniju minutažu.

Sve će, uostalom, reći postignuti pogoci: u 42. minuti Petković je ostavio loptu za Pašalića koji je pravodobno proigrao Bradarića prije negoli je Brekalo njegovu povratnu loptu volejom zakucao u bliži kut nemoćnog švicarskog vratara Omlina i okončao akciju iz nogometnih udžbenika. Baš kao i ogledni primjer suradnje dvojice igrača u završnici pred protivničkim vratima: u 65. minuti Pašalić je na lijevoj strani švicarskoga šesnaesterca proigrao Budimira, koji je uzvratio idealnom asistencijom, poslije koje je Pašaliću preostalo obaviti lakši dio posla - uklizati i zatresti nebranjeni dio mreže. Na radost velikog broja hrvatskih navijača u St. Gallenu koji su tijekom cijele utakmice bučno bodrili Vatrene.

foto: Drago Sopta/HNS

Švicarci su se još jednom potvrdili kao vrlo neugodan protivnik i prije vodstva stvorili dvije izgledne prilike koje nisu pretvorili u pogodak samo zahvaljujući sjajnim intervencijama Dominika Livakovića, u prvoj (8’) je hrvatski vratar ukrotio Rodriguezov udarac, a u drugoj (23’) bravurozno obranio pokušaj Gavranovića u izravnom sučeljavanju dvojice “dinamovaca”. U 31. minuti je Gavranović, međutim, ipak uspio svladati klupskog suigrača poslije ubačaja Xhake s lijeve strane.

Hrvatski su reprezentativci odlično reagirali po primljenom pogotku i pet minuta poslije nagovijestili izjednačenje. Melnjak je iskoristio obilje prostora na lijevoj strani i idealnu dubinsku loptu Ćalete-Cara, ali Petković na drugoj vratnici u idealnoj situaciji nije uspio zatresti Omlinovu mrežu. Mogla je Hrvatska do kraja prvoga dijela potpuno preokrenuti rezultat, ali se lopta poslije Bradarićeva udarca (45’) odbila od bloka i završila malo iznad grede.

foto: Drago Sopta/HNS

U 65. minuti Pašalićevim su pogotkom stvari ipak sjele na svoje mjesto. Hrvatski je izbornik u nastavku susreta pravodobnim izmjenama uspio zadržati ritam igre i balans momčadi koja je zagospodarila travnjakom stadiona Kybunpark, pogotovo kad su u igru ušli Brozović, Perišić i kapetan Luka Modrić, koji je u St. Gallenu upisao 128. nastup za Vatrene.

 

foto: Drago Sopta/HNS

ŠVICARSKA - HRVATSKA 1:2

ST. GALLEN - Stadion Kybunpark. Sudac: Tiago Bruno Lopes Martins (Portugal). Strijelci: 1:0 Gavranović (31’), 1:1 Brekalo (42’), 1:2 Pašalić (65’). Žuti kartoni: Kovačić (18’), Lotomba (39’), Jedvaj (90’).

ŠVICARSKA: Omlin - Comert, Schär (75’ Benito), Omeragić - Lotomba, Fernandes (62’ Itten), Xhaka (46’ Freuler), Sow (64’ Sohm), Rodriguez (46’ Zuber) - Gavranović, Mehmedi (46’ Vargas).

HRVATSKA: Livaković - Uremović (61’ Jedvaj), Vida, Ćaleta Car, Melnjak - Badelj (46’ Brozović), Kovačić (56’ Rog) - Brekalo (75’ Perišić), Pašalić (75’ Modrić), D. Bradarić - Petković (57’ Budimir).

 

 

07.10.2020., , St .Gallen
Suci: Tiago Martins (POR), Luis Campos (POR), Pedro Almeida (POR)
Četvrti sudac: Urs Schnyder (SUI)
Švicarska
1
Hrvatska
2
21JOnas Omlin1Dominik Livaković
17Jordan Lotomba Mvula
39'
8Mateo Kovačić
18'
57'
10Granit Xhaka
46'
7Josip Brekalo
42'
75'
15Djibril Sow
64'
5Duje Ćaleta-Car
20Rieiro Edimilson Fernandes
62'
15Mario Pašalić
67'
75'
5Becir Omeragic19Milan Badelj
46'
6Eray Comert21Domagoj Vida
13Ricardo Ivan Rodriguez Araya
46'
20Bruno Petković
57'
18Amidr Mehmedi
46'
22Dario Melnjak
19Mario Gavranović
31'
2Filip Uremović
62'
22Fabian Schar
76'
3Domagoj Bradarić
Pričuvni igrači
1Yann Sommer23Simon Sluga
12Yvon Landry Mvogo Nganoma12Ivo Grbić
16Christian Fassnacht10Luka Modrić
75'
11Ruben Vargas
46'
6Dejan Lovren
2Loris Benito
76'
16Tin Jedvaj
90'+1'
62'
3Silvan Widmer4Ivan Perišić
75'
4Nico Elvedi13Nikola Vlašić
7Cedric Itten
62'
18Mislav Oršić
8Remo Freuler
46'
11Marcelo Brozović
46'
9Haris Seferovic17Marko Rog
57'
14Steven Zuber
46'
9Antonio Mirko Čolak
23Simon Sohm
64'
14Ante Budimir
57'
Treneri
Vladimir PetkovićZlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u St. Gallenu sa Švicarskom igra prijateljsku utakmicu koja će biti uvertira dvama uzastopnim susretima u Ligi nacija sa Švedskom i Francuskom.

 

 

Pred novinare su izašli izbornik Zlatko Dalić i iskusni veznjak Milan Badelj.

“Ova utakmica je prilika za igrače koji do sada nisu imali puno minuta u reprezentaciji, a nameću se dobrim igrama u svojim klubovima. Međutim, ne mislim da je utakmica nevažna, dapače jako je važna, moramo dati sve od sebe, odigrati dobro i pripremiti se za ono što nas čeka u Ligi nacija. U svakom slučaju, Švicarci su težak protivnik, respektiramo njihovu snagu. Morat ćemo biti puno bolji nego što smo bili u Portugalu da bismo izvukli dobar rezultat.", kaže Zlatko Dalić koji je svjestan da se u momčadi još uvijek događa svojevrsna smjena generacije.

“Poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji bili smo osuđeni na smjenu generacije koju smo relativno bezbolno proveli tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo na koje smo se i plasirali. Hrvatska, međutim, nema toliko velik izbor kvalitetnih igrača da si može priuštiti luksuz i otpisivati igrače. Dakle, još uvijek je naša momčad mix iskusnih igrača i onih mlađih koji dolaze. Mladi sigurno imaju kvalitetu, ali tek će pokazati prave stvari uz ove igrače koji su bili u Rusiji. Ovo nije lako razdoblje za nas, moramo napraviti smjenu generacije, a visoko smo sebi samima postavili ljestvicu osvajanjem drugog mjesta u Rusiji i od nas se uvijek očekuju maksimalni rezultati. Moramo napraviti sve da u ovih nekoliko mjeseci do početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i pogotovo za Europsko prvenstvo složimo dobru momčad koja će biti konkurentna.".

Naravno da su Švicarci s velikim zanimanjem popratili Rakitićev oproštaj od reprezentativnog dresa. Srećom, Luka Modrić još uvijek je dio Vatrenih.

“Kao prvo, žao mi je što je Rakitić napustio reprezentaciju, ali to je njegova odluka koju nemamo pravo preispitivati. Sreća da je s nama ostao Luka Modrić, koji je kao kapetan i lider jako važan za ovu momčad. Sigurno će uz njega mlađi igrači koji dolaze prije napredovati i biti bolji. Velika je stvar za hrvatsku reprezentaciju i hrvatski nogomet da je Luka još uvijek tu, da još uvijek ima volje, elana i energije igrati iako mu je 35 godina. Luka Modrić je moja desna ruka i lider momčadi.".

Hrvatski izbornik uvelike hvali svoga kolegu na švicarskoj klupi, Vladimira Petkovića, koji je prošao trnovit put prije negoli je ostvario respektabilnu trenersku karijeru.

“Upoznali smo se kad sam postao izbornik, imam veliki respekt prema gospodinu Petkoviću i njegovim rezultatima do kojih je došao na težak način. Redovito komuniciramo i čujemo se, uostalom ovu smo utakmicu i dogovorili tako. U svakom slučaju, Petković je veliki trener i čovjek.", zaključio je Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

Milan Badelj ipak je stigao na okupljanje, iako je bio upitan zbog nužne izolacije uslijed velikog broja suigrača u Genoi pozitivnih na SARS-CoV-2.

"Ušao nam je virus u momčad, imamo velik broj zaraženih igrača, ali moja je sreća da sam ostao negativan pa sam uz pomoć našeg veleposlanstva dobio dozvolu da se mogu priključiti reprezentaciji, zbog čega sam izuzetno sretan.", kaže Badelj kojega su Švicarci pitali strahuje li zbog pozitivnih na koronavirus u redovima protivničke momčadi.

"Na žalost, koronavirus je dio naše sadašnjosti s kojom moramo živjeti i koju moramo prihvatiti dok se ne pronađe cjepivo. Sve te stvari u određenoj mjeri prođu kroz naša razmišljanja, ali to nije nešto čemu pridodajemo preveliku pažnju u vezi sutrašnje utakmice. A švicarskom reprezentativcu, naravno, želimo da što prije ozdravi.".

Badelj maksimalno uvažava švicarsku momčad.

“Riječ je o reprezentaciji koju svi mi izuzetno poštujemo, čvrsti su, kompaktni, dobro organizirani. Protiv njih je izuzetno teško igrati. U posljednje dvije ili tri godine Švicarska prolazi kroz fazu mijenjanja momčadi, ali zadržala je kostur i vrlo je neugodan protivnik.".

Pred Hrvatskom su tri utakmice u kratkom razdoblju.

“I mi i Švicarci izvest ćemo šarene momčadi koje prije nisu igrale zajedno, dobra je stvar da će svi igrači dobiti priliku pokazati koliko vrijede. Ista nas stvar očekuje i u studenom pa je to možda uvod u novu praksu. Optimizam u hrvatskim redovima u odnosu na rujan? Činjenica je da se igraći vraćaju ili su se vratili u formu, s druge strane već smo dobili šamar pa ćemo drugi put ući puno ozbiljnije i koncentriranije u odnosu na susrete s Portugalom i Francuskom. Napravit ćemo sve da ostanemo u elitnoj skupini Lige nacija, motiva ne nedostaje, vjerujem da ćemo dokazati koliko vrijedimo.".

Povratak publike je pozitivna stvar za nogomet općenito i Vatrene.

"Napokon igramo u Zagrebu pred publikom, posljednji je put to bilo u ožujku prošle godine protiv Azerbajdžana. Radujemo se povratku gledatelja.", zaključio je Badelj.

 

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll