Reprezentacije

Modrić izjednačio Srnin rekord

Slovenija svladala
Hrvatsku na početku
kvalifikacija za SP

24.03.2021.
Slovenija svladala Hrvatsku na početku kvalifikacija za SP
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

U prvoj utakmici kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Hrvatska je u Ljubljani poražena od domaćina Slovenije rezultatom 1:0.

SLOVENIJA - HRVATSKA 1:0 (1:0)
Kvalifikacije za SP 2022., Skupina H.
Stožice, Ljubljana.

Sudac: A. Mateu Lahoz (Španjolska)

Strijelci: 1:0 - Lovrić (15')

Žuti kartoni: Barišić (24'), Brozović (35'), Kurtić (61'), Vrsaljko (65'), Vida (67'), Budimir (76'), Mevlja (77')

Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Kurtić, Lovrić (87' Bajrić), Bijol (69' Vetrih), Iličić (87' Skubic), Bohar (64' Črnigoj), Šporar (69' Kramer). Izbornik: M. Kek.

Hrvatska: Livaković, Barišić (46' Oršić), Vida, Lovren, Vrsaljko, Brozović, Modrić, Kovačić (82' Pašalić), Perišić, Vlašić (69' Budimir), Kramarić (64' Brekalo). Izbornik: Z. Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

Kraj ožujka donio je početak kvalifikacija za svjetsku smotru u Kataru, a Vatreni su prvi ispit imali na gostovanju kod Slovenije, reprezentacije protiv koje su u devet dosadašnjih međusobnih susreta imali šest pobjeda i tri remija.

Hrvatska je u Ljubljani prva prijetila - Vlašić je u desetoj minuti udarcem iskosa zatresao okvir vrata - no Slovenija je prva pronašla put do mreže.

Igrala se 15. minuta kada je Lovrić uputio udarac s ruba kaznenog prostora, a lopta se od bloka odbila iza Livakovićevih leđa i odsjela u mreži.

U potrazi za izjednačenjem prilike su se otvorile braničima Vidi i Lovrenu, jednom i Kramariću, no i domaćin je nekoliko puta stigao pred hrvatskog čuvara mreže. Ipak, na poluvrijeme se otišlo s 1:0.

foto: Drago Sopta/HNS

LUKA MODRIĆ IZJEDNAČIO REKORD DARIJA SRNE

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić upisao je u Ljubljani svoj 134. nastup u dresu nacionalne selekcije te sada dijeli prvo mjesto na vječnoj ljestvici zajedno s dosadašnjim rekorderom Darijom Srnom.

U drugom su poluvremenu Slovenci sačuvali svoje vodstvo, a Hrvatska je najbliže poravnanju došla u prigodama Oršića, Budimira i Perišića.

U preostalim utakmicama prvog kola Skupine H Rusija je slavila na gostovanju kod Malte (3:1), dok je Slovačka remizirala na Cipru (0:0). Kvalifikacije se nastavljaju već u subotu, kada Hrvatska u Rijeci dočekuje Cipar.

Kvalifikacije za SP 2022., Skupina H:
1. Rusija 3
2. Slovenija 3
3. Cipar 1
4. Slovačka 1
5. Hrvatska 0
6. Malta 0

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

24.03.2021., , Ljubljana. Gledatelja: 0
Suci: Antonio Mateu Lahoz (ESP), Roberto del Palomar (ESP), Eduard Beitinger (GER)
Četvrti sudac: Harm Osmers (GER)
Slovenija
1
Hrvatska
0
1Jan Oblak1Dominik Livaković
3Jure Balkovec2Šime Vrsaljko
65'
4Miha Blažič3Borna Barišić
24'
46'
6Jaka Bijol
69'
4Ivan Perišić
7Josip Iličić
87'
6Dejan Lovren
8Sandi Lovrić
15'
87'
8Mateo Kovačić
82'
9Andraž Šporar
69'
9Andrej Kramarić
64'
14Jasmin Kurtić
61'
10Luka Modrić
15Damjan Bohar
64'
11Marcelo Brozović
35'
17Miha Mevlja
77'
13Nikola Vlašić
69'
20Petar Stojanović21Domagoj Vida
68'
Pričuvni igrači
12Vid Belec12Lovre Kalinić
16Žiga Frelih23Simon Sluga
2Nejc Skubic
87'
5Duje Ćaleta-Car
5Nino Kouter7Josip Brekalo
64'
10Miha Zajc14Ante Budimir
76'
69'
11Blaž Kramer
69'
15Mario Pašalić
82'
13Bojan Jokić16Filip Uremović
18Jon Stanković17Kristijan Lovrić
19Luka Zahović18Mislav Oršić
46'
21Domen Črnigoj
64'
19Milan Badelj
22Amedej Vetrih
69'
20Josip Juranović
23Kenan Bajrić
87'
22Dario Melnjak
Treneri
Matjaž Kek (Slovenia)Zlatko Dalić (Croatia)

Tri utakmice u nepunih tjedan dana. Slovenija, Cipar i Malta. Zahtjevan početak kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru. I odmah na početku “trilogije” u ožujku - najzahtjevniji protivnik.

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, svjestan je važnosti trenutka i ukazuje na maksimalni angažman svojih igrača u sutrašnjoj utakmici protiv Slovenije koja će sigurno imati motiv protiv aktualnih svjetskih doprvaka.

“Početak je kvalifikacija, ne poznajemo jedni druge, ali Slovenci su domaćini, a dolaze im svjetski viceprvaci. Za njih je to jednako važna utakmica kao i za nas, itekako ih uvažavamo, njihovog izbornika Matjaža Keka također. Čeka nas sve, samo ne lagana utakmica, ali više ionako nema laganih utakmica. Nema, doduše, ni ključnih utakmica, trebaju nam bodovi, pokušat ćemo ih osvojiti već sutra. Moramo biti motivirani, agresivni i jako ozbiljni. Svjesni smo da je Euro pred vratima, ali u prvom redu moramo biti fokusirani na ove utakmice. Na Euro ćemo misliti poslije.”, kaže Zlatko Dalić, čije je planove pred dvoboj sa Slovenijom u velikoj mjeri poremetila ozljeda Brune Petkovića.

“Na jučerašnjem treningu u Zagrebu uigravali smo dvije varijante. Vidjet ćemo još do početka utakmice, nedostaju nam Rebić i Petković, s njima dvojicom bi neke stvari bile drukčije. Morat ćemo nešto mijenjati, ali imamo dovoljno kvalitetnih igrača, pogotovo u fazi napada, koji ih mogu zamijeniti i dati svoj doprinos. S te strane očekujem da ćemo biti pravi, važno je dobro startati u novom kvalifikacijskom ciklusu. Nismo imali vremena za pripreme, ali moramo protiv Slovenije pokazati našu snagu.”.

Luka Modrić protiv Slovenije će se izjednačiti s Darijom Srnom na prvom mjestu vječne ljestvice igrača s najviše nastupa (134) za Vatrene. Izbornik priželjkuje da kapetan i lider odradi tekući kvalifikacijski ciklus do kraja.

“Kad vidim Luku s kolikom željom i motivom dolazi na reprezentativna okupljanja… Dokle god bude tako, on će biti dio ove momčadi. U 36. godini je, a vidimo na kojoj razini igra u Realu. To je samo dokaz koliko je Luka ozbiljan, odgovoran i profesionalan. Nadam se da će, za dobrobit hrvatskog nogometa, na toj razini ostati do Katara.”.

foto: Drago Sopta/HNS

Dejan Lovren suočio se s pitanjem o problemima s kojima su se Vatreni suočili u Ligi nacija.

“U Ligi nacija smo imali dosta poteškoća s prekidima, ali sve je do nas, u našim glavama. Mislim da ćemo se popraviti u ovom kvalifikacijskom ciklusu, jer gore od onoga ne možemo. U Ligi nacija je situacija bila bitno drukčija, igrali smo protiv većih reprezentacija. Što se tiče korekcija u našoj igri… Moramo igrati onako kako znamo, snažno, visoko i pametno. Vjerujem u ovu momčad, izbornik je uz nas, podržava nas i to je najbitnije.”, kaže Dejan Lovren, koji ukazuje na igračke kvalitete jednog od najboljih slovenskih igrača, Josipa Iličića.

“On je jedan od ključnih slovenskih igrača, uz Jana Oblaka, naravno. Iličić već dugi niz godina u Atalanti pokazuje da je igrač koji može promijeniti tijek utakmice, ali, ponavljam, sve je na nama. Moramo biti spremni na sve, čvrsti i kompaktni kad nemamo loptu, a koncentrirani u situacijama kada moramo iskoristiti naše prilike.“.

foto: Drago Sopta/HNS

Pred Vatrenima je specifično razdoblje u kojem kreće borba za plasman na Svjetsko prvenstvo, a pred vratima je nastup na Europskom prvenstvu.

“Ništa me više ne može iznenaditi, danas u nogometu više ništa nije čudno. Situacija je takva kakva je, najvažnije je da smo se okupili, sretni smo što smo opet zajedno. Nedostaje nam nekolicina igrača, ali znamo za što se borimo, u igri su bodovi za nastup na Svjetskom prvenstvu. Fokusirani smo na predstojeće utakmice, a u svibnju ćemo početi razmišljati o Euru.”.

Poslije izvjesna vremena u momčad se vratio Šime Vrsaljko.

“Jako nam znači Šimin povratak, iako ga je Filip Uremović dostojno zamijenio, bez obzira na to što nije igrao na svojoj prirodnoj poziciji. Šime je vrlo važna karika u našoj momčadi, to je pokazao još na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Na žalost, imao je ozljedu zbog koje je dugo izbivao, ali sretni smo da se vratio. On je dobri duh naše reprezentacije. Nadam se da će biti s nama još nekoliko godina.”, zaključio je Lovren.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll