Reprezentacije

Hrvatska svladala Cipar

Pašalić za pobjedu,
Modrić za povijest

27.03.2021.
Pašalić za pobjedu, Modrić za povijest
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

U drugoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Kataru, hrvatska nogometna reprezentacija ugostila je Cipar te uz veličanstveni jubilej kapetana Luke Modrića pobijedila 1:0.

HRVATSKA - CIPAR 1:0 (1:0)
Kvalifikacije za SP 2022., Skupina H.
Stadion HNK Rijeka, Rijeka.

Sudac: K. Tohver (Estonija)

Strijelci: 1:0 - Pašalić (40')

Žuti kartoni: Ćaleta-Car (48'), Perišić (69'), Kovačić (90+3')

Hrvatska: Livaković, Barišić, Ćaleta-Car, Lovren, Vrsaljko (46' Juranović), Brozović, Pašalić (66' Oršić), Modrić, Perišić (77' Kovačić), Brekalo (66' Vlašić), Budimir (57' Kramarić). Izbornik: Z. Dalić

Cipar: Demetriou (39' Michael), Laifis (82' Andreou), Soteriou, Kousoulos, N. Ioannou, Kyriakou, Artymatas (67' Kastanos), Psaltis, Pittas, Ilia (46' Sotiriou), Tzioni (67' Papoulis). Izbornik: N. Kostenoglou.

foto: Drago Sopta/HNS

Aktualni svjetski doprvaci odigrali su u Rijeci svoju prvu natjecateljsku utakmicu protiv reprezentacije Cipra te upisali prvu pobjedu na putu prema svjetskoj smotri 2022. godine, nakon uvodnog poraza u Sloveniji. 

Hrvatska je od početka krenula po pogodak, no teško se pronalazio pravi put kroz žilavu ciparsku obranu. Pašalić je dva puta pokušao glavom, a malo ostavljenog prostora iz daljine su koristili Vrsaljko, Modrić i Brozović, no njihovi su udarci otišli preko vrata.

Pri kraju prvog poluvremena Cipar je zbog ozljede morao zamijeniti vratara, a samo minutu poslije prekida Vatreni su poveli. U gužvi u kaznenom prostoru lopta je odbijena prema Pašaliću, koji pravovremeno reagira i skreće je u gostujuću mrežu.

KAPETAN POSTAO REKORDER

Kapetan Vatrenih Luka Modrić oborio je protiv Cipra rekord prijašnjeg kapetana Darija Srne (134) i postao igrač s najviše nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju (135).

U nastavku dvoboja Hrvatska je tražila prilike i za drugi pogodak, ali Ciprani su počeli više prijetiti iz protunapada, pri čemu je Livaković mirno intervenirao. Vlašić i Oršić u završnici su testirali pričuvnog vratara gostiju Michaela, ali promjene rezultata više nije bilo.

Rusija je u prvom susretu drugog kola Skupine H kod kuće pobijedila Sloveniju 2:1, dok su Slovačka i Malta u kasnijem terminu odigrale 2:2. Hrvatska kvalifikacije nastavlja za tri dana, u utorak 30. ožujka, ponovno u Rijeci - na Rujevicu tada stiže Malta.

Kvalifikacije za SP 2022., Skupina H:
1. Rusija 6 (2)
2. Slovenija 3 (2)
3. Hrvatska 3 (2)
4. Slovačka 2 (2)
5. Cipar 1 (2)
6. Malta 1 (2)

foto: Drago Sopta/HNS

27.03.2021., Stadion HNK Rijeka, Rijeka. Gledatelja: 0
Suci: Kristo Tohver (EST), Silver Koiv (EST), Sten Klaasen (EST)
Četvrti sudac: Juri Frischer (EST)
Hrvatska
1
Cipar
0
1Dominik Livaković12Demetris Demetriou
39'
2Šime Vrsaljko
46'
2Paris Psaltis
3Borna Barišić4Nicholas Ioannou
4Ivan Perišić
69'
76'
8Chambos Kyriakou
5Duje Ćaleta-Car
48'
9Marios Ilia
46'
6Dejan Lovren13Ioannis Kousoulos
7Josip Brekalo
66'
16Costas Soteriou
10Luka Modrić18Kostakis Artymatas
67'
11Marcelo Brozović19Konstantinos Laifis
82'
14Ante Budimir
57'
21Marinos Tzioni
67'
15Mario Pašalić
40'
66'
23Ioannis Pittas
Pričuvni igrači
12Lovre Kalinić1Kostas Panayi
23Simon Sluga22Neofytos Michael
39'
8Mateo Kovačić
90'+3'
76'
3Stelios Andreou
82'
9Andrej Kramarić
57'
5Fanos Katelaris
13Nikola Vlašić
66'
6Alexander Gogic
16Filip Uremović7Minas Antoniou
17Kristijan Lovrić10Pieros Sotiriou
46'
18Mislav Oršić
66'
11Andreas Avraam
19Milan Badelj14Onisiforos Roushias
20Josip Juranović
46'
15Fotis Papoulis
67'
21Domagoj Vida17Loizos Loizou
22Dario Melnjak20Grigoris Kastanos
67'
Treneri
Zlatko Dalić (Croatia)Nikolaos Kostenoglou (Greece)

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra protiv Cipra u Rijeci (18 sati) traži iskupljenje za poraz od Slovenije na početku kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, svjestan je činjenice da njegova momčad može i mora puno bolje.

“Slažem se da uvijek moramo biti najbolji, to je ono što se od nas očekuje. Doživjeli smo poraz od Slovenije, koji nas je jako zabolo i koji je sigurno ostavio posljedice. Puno smo razgovarali o svemu tome u protekla dva dana, analizirali puno stvari. Svjesni smo da nismo bili dovoljno dobri da napravimo rezultat, barem da ne izgubimo. Svjesni smo da zaslužujemo kritike, pogotovo ja. Ja sam izbornik, ja tu momčad vodim i selekcioniram i od toga ne bježim. Dakle, na meni je da poradim na tome da se popravimo i da budemo onakvi kakvi moramo biti. Moja je ambicija puno veća od onoga što Hrvatska trenutno pokazuje i kako igra.”, ističe Zlatko Dalić, koji se dobro nosi s kritikama.

“Prihvaćam sve kritike, iako bi priča, da smo zabili pogodak na početku iz onih dviju prilika, bila sasvim drukčija. Vjerojatno bismo govorili o odličnoj taktici, o učinkovitom rombu, Vlašiću i Kramariću, nadopunjavanju, golu, prilikama… Na žalost, nismo uspjeli, a rezultat je taj koji diktira opći dojam. U Sloveniji nam je nedostajalo ono što je imao Portugal protiv Hrvatske na Euru mladih U-21 reprezentacija. Hrvatska se branila, a Portugal sto puta ubadao u prazni prostor iza leđa naše obrane. Mi u Ljubljani to nismo radili, nego smo išli na pas u širinu, kao da se odmaramo u igri, a ne kao da gubimo. To je ono što sam zamjerio dečkima, protiv Cipra moramo biti puno aktivniji, tražiti proboj u situacijama “jedan na jedan”, tražiti višak. Dakle, zaključak: nismo bili dobri, kritike su opravdane i ja ih prihvaćam.”.

Izbornik protiv Cipra najavljuje promjene u igri prema naprijed.

“Vratit ćemo se našem starom sustavu igre u kojem će Budimir biti istureni napadač, jer kad je on ušao u igru protiv Slovenije ipak je bilo drukčije, iako se ne mogu oteti dojmu da je bilo dobro i u prvih dvadeset minuta, kad je bilo prostora i međuprostora. Međutim, kad su Slovenci zabili gol, više nije bilo prostora. Protiv Cipra ćemo pokušati stvoriti višak preko bokova, jer će protivnik opet biti zgusnut, u formaciji 5-4-1, s pokušajem kontre i polukontre, što uvijek može biti nezgodno. Međutim, moramo preuzeti još veći rizik i postaviti se kao viceprvaci svijeta. Imao sam u planu da u ove tri utakmice rasporedimo snagu i energiju, ali očekivao sam da ćemo u Sloveniji ostvariti povoljan rezultat pa ću se na to moći odlučiti već protiv Cipra. Neću napraviti sve kako sam planirao, ući ćemo s Budimirom kao centralnim napadačem, dvama krilnim igračima koji će stajati visoko i to će biti promjena.”.

Uopćeno razmišljanje poslije poraza od Slovenije je da nije bio problem u taktici, nego u preuzimanju odgovornosti.

“Nedostajalo nam je energičnosti, proboja “jedan na jedan”, to je bio problem. Nismo preuzimali odgovornost, nismo ulazili u prazan prostor, tražili smo loptu u noge i naravno da je tako teško bilo probiti Slovence. Nije bio problem u taktici, jer smo znali kako Slovenija igra, uostalom pogodili smo sastav u kojem će istrčati. Međutim, izgubili smo od Slovenije, moramo to zaboraviti i okrenuti se Cipru. Vrsaljko? Šime će igrati, pokazao je dobru energiju, spreman je i počet će utakmicu.”.

Cipar je momčad koja je u utakmici protiv Slovačke pokazala da je sve, samo ne lagan protivnik.

“Pogledali smo ih dobro, kod njih se dogodila smjena generacija, stvaraju novu momčad. U prvih jedanaest imaju osmoricu igrača iz ciparske lige, a znamo da je ona ispred HNL-a po koeficijentima. Tu činjenicu ne smijemo shvatiti olako. Moramo ući u utakmicu kao da igramo protiv najbolje momčadi.”, zaključio je Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll