Reprezentacije

Tri zamjene, tri pogotka

Hrvatska u nastavku
slomila otpor Malte,
preuzela čelnu
poziciju

30.03.2021.
Hrvatska u nastavku slomila otpor Malte, preuzela čelnu poziciju
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je drugu pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine: u Rijeci je pobijedila Maltu 3:0, a sve su pogotke postigli igrači ušli u 54. minuti.

HRVATSKA - MALTA 3:0 (0:0)
Kvalifikacije za SP 2022., Skupina H.
Stadion HNK Rijeka, Rijeka.

Sudac: L. Tschudi (Švicarska)

Strijelci: 1:0 - Perišić (62'), 2:0 - Modrić (76 - 11m), 3:0 - Brekalo (90')

Žuti kartoni: Vida (81'), Vlašić (90+2')

Hrvatska: Livaković, Melnjak (57' Barišić), Ćaleta-Car, Vida, Juranović, Badelj (54' Modrić), Kovačić, Oršić (78' Lovrić), Vlašić, Pašalić (54' Brekalo), Budimir (54' Perišić). Izbornik: Z. Dalić.

Malta: Bonello, Borg (67' Muscat), Pepe, Shaw, Camenzuli, Kristensen (81' Gambin), Guillaumier, Mbong (67' Corbolan), Pisani (62' Grech), Teuma, Satariano (46' Nwoko). Izbornik: D. Mangia.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon poraza u Sloveniji i pobjede nad Ciprom, Hrvatska je pobjedom protiv Malte u Rijeci zaključila svoje prvo okupljanje u 2021. godini i preuzela prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini.

Prvo poluvrijeme nije ponudilo previše načina za probijanje čvrste malteške obrane. Vlašić je već u drugoj minuti pucao tik pored vrata, Pašalić je glavom naciljao prečku, no gosti su uporno držali "nulu.

I nastavak je prigodom otvorio Vlašić, Bonello je potom zaustavio Oršića, a u 54. minuti izbornik Dalić u igru uvodi kapetana Modrića te Perišića i Brekala, da bi ubrzo ušao i Barišić

foto: Drago Sopta/HNS

Manje od deset minuta poslije, Hrvatska je povela. Barišić je ubacio s lijeve strane, a Perišić okončao akciju za 1:0. Vatreni su se tada razigrali, ponovno je pucao Vlašić, a Modrić je u 76. minuti realizirao kazneni udarac za udvostručenje prednosti.

Uz još nekoliko izglednih situacija pred malteškim vratima, Brekalo je stavio "točku na i" u samoj završnici, na nesebičnu Perišićevu asistenciju, čime su se sva trojica džokera s početka drugog poluvremena upisala u strijelce. Debitantski je nastup naposljetku upisao i Lovrić.

foto: Drago Sopta/HNS

U preostalim susretima trećeg kola Skupine H Cipar je na svom terenu pobijedio Sloveniju 1:0, a Slovačka je kod kuće nadjačala Rusiju 2:1. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru nastavljaju se u rujnu, kada će Vatreni gostovati kod Rusije i Slovačke, te dočekati Sloveniju.

Kvalifikacije za SP 2022., Skupina H:
1. Hrvatska 6
2. Rusija 6
3. Slovačka 5
4. Cipar 4
5. Slovenija 3
6. Malta 1

foto: Drago Sopta/HNS

30.03.2021., Stadion HNK Rijeka, Rijeka. Gledatelja: 0
Suci: Lionel Tschudi (SUI), Sladan Josipović (SUI), Matthias Sbrissa (SUI)
Četvrti sudac: Lukas Fähndrich (SUI)
Hrvatska
3
Malta
0
1Dominik Livaković1Henry Bonello
5Duje Ćaleta-Car2Kurt Shaw
8Mateo Kovačić3Ryan Camenzuli
13Nikola Vlašić
90'+2'
4Steve Borg
67'
14Ante Budimir
54'
6Matthew Guillaumier
15Mario Pašalić
54'
7Joseph Mbong
67'
18Mislav Oršić
78'
10Stephen Pisani
62'
19Milan Badelj
54'
13Enrico Pepe
20Josip Juranović17Teddy Teuma
21Domagoj Vida
81'
19Bjorn Kristensen
81'
22Dario Melnjak
57'
23Alexander Satariano
46'
Pričuvni igrači
12Lovre Kalinić12Matthew Calleja Cremona
23Simon Sluga16Jake Galea
2Šime Vrsaljko5Andrei Agius
3Borna Barišić
57'
8Jake Grech
62'
4Ivan Perišić
62'
54'
9Kyrian Nwoko
46'
6Dejan Lovren11Paul Mbong
7Josip Brekalo
90'
54'
14Luke Montebello
10Luka Modrić
76'
54'
15Juan Corbolan
67'
11Marcelo Brozović18Nikolai Muscat
16Filip Uremović20Luke Gambin
81'
17Kristijan Lovrić
78'
21Karl Micallef
22Zach Muscat
67'
Treneri
Zlatko Dalić (Croatia)Devis Mangia (Italy)

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra protiv Malte završava “trilogiju” susreta na otvaranju kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Kataru.

Izbornik vatrenih Zlatko Dalić najavljuje promjene u odnosu na dvoboj s Cipranima.

“Čeka nas utakmica u kojoj ćemo tražiti tri boda i u kojoj smo favoriti, protiv reprezentacije od koje smo bolji u svim segmentima igre. Ono u čemu nam protivnici mogu napraviti probleme jest njihova borbenost i zalaganje i to će biti tako dokle god imaju pozitivan rezultat. Ne smijemo podcijeniti Maltežane, oni su protiv Slovačke vodili 2:0, a protiv Rusije imali aktivan rezultat do zadnje minute. Moramo, dakle, biti maksimalno ozbiljni. Što se tiče sastava, neke ćemo igrače odmoriti, jer su u punom ritmu igrali dvije utakmice u tri dana. Tu je riječ o kapetanu Luki Modriću, koji će za početak biti na klupi. Hoće li ulaziti u igru? Razgovarat ću s Lukom, sve će ovisiti o situaciji, nadam se da nam neće trebati. Vidjet ćemo što s Perišićem i Brozovićem, razmišljamo da i njih odmorimo. Gledamo prema tome da napravimo korekcije, stavimo svježe igrače koji su imali manju minutažu i igrače koji su se manje potrošili. Međutim, to sigurno ne znači da podcjenjujemo protivnika.”, ističe Zlatko Dalić i ukazuje na činjenicu da je Malta u prve dvije utakmice postigla čak tri pogotka.

“Slovaci ih očito na početku utakmice nisu shvatili ozbiljno pa su im Maltežani zabili dva prekrasna gola, a Rusima su također zadali puno problema. Malta ima jako dobro desno krilo, riječ je o brzom igraču iz Nigerije, dosta ofenzivnom, koji puno ide naprijed. Ne smijemo biti neozbiljni, moramo biti maksimalno angažirani i tražiti pobjedu. Znam da svi očekuju da naša igra bude puno bolja, kvalitetnija i tečnija. Nadam se da ćemo utakmicu sa što manje nervoze i stresa uspješno privesti kraju.”.

Sastav će, u odnosu na dvoboj s Ciprom, u svakom slučaju doživjeti određene promjene.

“Krenut ćemo s Juranovićem i Melnjakom na pozicijama bočnih igrača s obzirom na to da su se Vrsaljko i Barišić dosta potrošili. Kramarić je izvrnuo gležanj čim je ušao u igru protiv Cipra i do kraja utakmice praktično bio neupotrebljiv pa će protiv Malte početi Budimir na mjestu špice u formaciji 4-2-3-1. Vidjet ćemo još po pitanju stopera, naći ćemo najbolje rješenje između Lovrena, Vide, Ćalete-cara i Uremovića. U svakom slučaju, tko god bude igrao, morat će dati sve od sebe, jer… Nismo puni samopouzdanja i sigurnosti, nije nas baš išlo i zato moramo biti maksimalno oprezni.”, zaključio je Dalić.

Milan Badelj očekuje sličnu utakmicu kao i protiv Ciprana.

“Očekujemo tip utakmice kao i protiv Cipra. Od nas će se tražiti da mentalno budemo u utakmici svih devedeset minuta i da inzistiramo na načinu igre kojim ćemo probiti protivnikovu obranu, što je ono na što se moramo naviknuti u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Protiv nekih momčadi će to biti izraženije u većoj, kod nekih u manjoj mjeri. Moramo tražiti kretanje u prazan prostor i dubinu. To su smjernice koje bismo trebali pratiti, a naravno da u svakom trenutku utakmice moramo pokazati zajedništvo koje nas je krasilo dugi niz godina.”, kaže Badelj, koji je svjestan činjenice da momčad može i mora bolje.

“Svjesni smo situacije i prezentacija koje smo pokazali, znamo da to nije na razini hrvatske reprezentacije, odnosno na razini na koju smo navikli. Svatko od nas apsolutno prihvaća kritike, to je nešto što je jako dobro. Moramo pronaći zajedništvo i kompaktnost na terenu i biti momčad devedeset minuta, a hoće li se utakmica s protivnikom koji se stalno brani, bio u rezultatskom plusu ili minusu, odblokirati u dvadesetoj ili šezdesetoj minuti, manje je bitno.”.

I prijšnje utakmice protiv Malte nisu bile lagane.

“Ne, to nisu spektakli u kojima ostvarujemo pobjede s velikom gol-razlikom, poput, recimo, one utakmice sa San Marinom baš na Rujevici. To su tvrde utakmice u kojima je jako bitno postići prvi pogodak, koji onda determinira ostatak utakmice. Bilo bi poželjno da taj gol dođe što prije, ali Maltežani ne ulaze u probleme i paniku niti kada gube 0:1 ili 0:2. Baš zato onda to na kraju ispadne rezultat s dva ili maksimalno tri pogotka razlike, iako je i to već puno.”.

Milan je zadovoljan formom u klubu.

“S obzirom na to kako je bilo, situacija je sada odlična. Prije tri mjeseca bili smo u velikim problemima, ali u zadnja tri mjeseca smo značajno podigli formu, cijela momčad, ali i ja osobno. Dakle, radujemo se nastavku prvenstva.”, zaključio je Badelj.

foto: Drago Sopta/HNS

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll