Reprezentacije

Vatreni odradili teško gostovanje

"Nula" u Moskvi:
Hrvatska ostaje na
vrhu

01.09.2021.
"Nula" u Moskvi: Hrvatska ostaje na vrhu
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

U prvoj utakmici rujanske reprezentativne akcije Hrvatska je na gostovanju kod Rusije odigrala neriješenih 0:0.

RUSIJA - HRVATSKA 0:0 (0:0)
Kvalifikacije za SP 2022., Skupina H.
Stadion Lužniki, Moskva.

Sudac: R. Reinshreiber (Izrael)

Strijelci: -

Žuti kartoni: Barinov (35'), Čerišev (90+3')

Rusija: Guilherme, Karavajev, Džikija, Divejev, Fernandes (78' Samošnikov), Golovin, Barinov, Kuzjajev (84' Erohin), Zaharjan (70' Čerišev), Jonov (70' Bakajev), Mirančuk (46' Zabolotnji). Izbornik: V. Karpin.

Hrvatska: Livaković, Sosa, Lovren, Ćaleta-Car (84' Škorić), Juranović, Brozović, Kovačić, Pašalić (70' Ivanušec), Vlašić, Perišić (74' Livaja), Kramarić (74' Oršić). Izbornik: Z. Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon ljeta obilježenog Europskim prvenstvom, izabranici Zlatka Dalića nastavili su kvalifikacijski put prema Svjetskom prvenstvu u Kataru, a težak rujanski raspored odveo ih je prvo u Moskvu.

Utakmica nije ponudila previše zanimljivosti, a najbolju rusku priliku u prvom dijelu osujetio je Livaković, obranivši siloviti udarac Zaharjana. Hrvatska je svoje prilike stvorila nedugo prije odlaska na odmor, no Kramarić je ostao za korak prekratak nakon sjajnog proigravanja Kovačića, dok Perišić nije uspio dobro zahvatiti loptu poslije akcije Juranovića i Vlašića.

Na početku drugog poluvremena ponovno je morao intervenirati Livaković, a domaćin je kroz drugo poluvrijeme nekoliko puta opasno stigao do hrvatskog kaznenog prostora. Vatreni su ponovno najaktivniji bili pri kraju poluvremena, pri čemu su džoker Ivanušec te raspoloženi Kovačić bili najbliži postizanju pogotka.

Hrvatska je ovim remijem ostala na čelu poretka u svojoj kvalifikacijskoj skupini, s obzirom da su Slovenija i Slovačka u Ljubljani odigrale 1:1. Malta je u preostaloj utakmici četvrtog kola pobijedila Cipar 3:0.

Već za tri dana slijedi još jedan težak izazov, gostovanje u Bratislavi kod Slovačke, a potom će Hrvatska ugostiti Sloveniju u Splitu. 

Kvalifikacije za SP 2022., Skupina H:
1. Hrvatska 7
2. Rusija 7
3. Slovačka 6
4. Slovenija 4
5. Malta 4
6. Cipar 4

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

01.09.2021., , Moskva. Gledatelja: 18708
Suci: Roi Reinshreiber (ISR), Roy Hassan (ISR), Idan Yarkoni (ISR)
Četvrti sudac: Eitan Shmuelevitz (ISR)
Rusija
0
Hrvatska
0
1Guilherme1Dominik Livaković
2Mário Fernandes
78'
4Ivan Perišić
75'
3Igor Diveev5Duje Ćaleta-Car
84'
4Vyacheslav Karavaev6Dejan Lovren
8Dmitri Barinov
35'
8Mateo Kovačić
14Georgi Dzhikiya9Andrej Kramarić
75'
15Aleksei Miranchuk
46'
10Nikola Vlašić
17Aleksandr Golovin11Marcelo Brozović
19Arsen Zakharyan
70'
15Mario Pašalić
70'
20Aleksei Ionov
70'
21Borna Sosa
23Daler Kuzyaev
84'
22Josip Juranović
Pričuvni igrači
12Yuri Dyupin12Ivica Ivušić
16Andrei Lunev23Simon Sluga
5Maksim Osipenko2Filip Uremović
6Denis Cheryshev
90'+4'
70'
3Borna Barišić
7Anton Zabolotny
46'
7Luka Ivanušec
70'
9Fedor Smolov13Nikola Moro
10Zelimkhan Bakaev
70'
14Marko Livaja
75'
11Roman Zobnin16Mile Škorić
84'
13Ilia Samoshnikov
78'
17Lovro Majer
18Aleksei Sutormin18Mislav Oršić
75'
21Aleksandr Erokhin
84'
19Antonio Mirko Čolak
22Maksim Mukhin
Treneri
Valeri Karpin (Russia)Zlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Moskvi protiv Rusije igra prvu od triju vezanih rujanskih kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Vatreni se vraćaju na mjesto stare slave. Na Lužniki. Tamo gdje su prije nešto više od tri godine osvojili povijesno srebro hrvatskog nogometa i sporta uopće.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić svjestan je da se u nogometu ne živi od stare slave, pred Vatrenima su velika iskušenja i to bez najboljeg igrača i kapetana Luke Modrića, koji će zbog ozljede aduktora sigurno preskočiti gostovanja protiv Rusije (1. rujna) i Slovačke (4.rujna). To, međutim, ne mijenja ambicije Vatrenih na putu prema Kataru.

“Novi izbornik Karpin donio je novu energiju i drukčiji sustav igre, to je pokazao i njegov popis igrača za rujanske akcije. Njegova će momčad biti agresivna, pokušati raditi visoki presing i igrati nogomet. Za obje reprezentacije utakmica će biti vrlo zahtjevna, naš će protivnik biti agresivan i kompaktan, pun energije”, poručio je na početku Zlatko Dalić, koji se, prema očekivanjima, suočio s pitanjem o budućnosti Nikole Vlašića u West Hamu, s obzirom na to da je nedavno napustio redove moskovskog CSKA.

“Nikola se jučer priključio, znam da je bio zaokupljen transferom, sad je tu situaciju riješio i spreman je za utakmicu. Neće mu biti lako, igra u Rusiji, u Moskvi, pred navijačima koji su ga gledali nekoliko godina u dresu CSKA, ali uvjeren sam da će biti pun motiva. Njegova odluka da prijeđe u Premierligu je za njega veliki izazov, a uvjeren sam da će u budućnosti napraviti još veći transfer”.

Izbornik Dalić svjestan je zahtjevnih rujanskih ispita.

“Nama je najveći problem činjenica da smo prije utakmice imali samo jedan zajednički trening, ali vjerujem u naše igrače, jer svi igraju u svojim klubovima i u formi su. Ove tri utakmice su najteži dio ovog ciklusa, najprije smo usmjereni na Rusiju, a poslije ćemo razmišljati o Slovačkoj i Sloveniji. iskreno, Rusija nam je najveći konkurent za prvo mjesto u skupini. Sutrašnja utakmica neće biti presudna, ali treba skupljati bodove i za to imamo priliku već sutra. U mom stožeru su ljudi koji su vezani uz Rusiju, Ćorluka, Olić i Pletikosa, puno smo proučavali igru Rusije i uvjeren sam da smo spremni. Očekuje nas posebna utakmica, kolegi Karpinu prva kao izborniku, siguran sam da će motivirati momčad i da će nam biti teško. Objema reprezentacijama trebaju bodovi, znamo da nemamo pravo na kalkulacije”.

Svi se jako dobro sjećaju posljednje utakmice između Rusije i Hrvatske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine.

“Od tada se puno toga promijenilo u našoj reprezentaciji, puno igrača više nije s nama. To je normalan proces, ostali smo bez najvažnijih igrača, ali dolaze mlađi. Nedostaje nam ozlijeđeni Modrić, ali i oni koji su se oprostili. Lijepo se sjetiti Rusije i 2018. godine, ali ne možemo živjeti od prošlosti, čekaju nas novi izazovi. Hrvatska nije onakva kakva je bila 2018. godine, gradimo novu momčad, a vjerujem da ćemo opet biti uspješni. Izostanak Modrića? Naš će posao biti znatno teži bez Luke, to je za nas veliki hendikep, ali moramo se priviknuti da neće biti s nama. Može ga zamijeniti samo momčad, pritom stariji igrači moraju preuzeti odgovornost”, zaključio je Dalić.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll