Reprezentacije

Slijede Englezi na Wembleyju

Minimalna pobjeda
Belgije nad Hrvatskom

06.06.2021.
Minimalna pobjeda Belgije nad Hrvatskom
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Generalnu probu za nadolazeće Europsko prvenstvo Hrvatska je imala u Bruxellesu, gdje je domaća Belgija ubilježila minimalnu prijateljsku pobjedu.

BELGIJA - HRVATSKA 1:0 (1:0)
Prijateljska utakmica.
Stadion kralja Baudouina, Bruxelles.

Sudac: D. Aytekin (Njemačka)

Strijelci: 1:0 - Lukaku (38')

Žuti kartoni: -

Belgija: Courtois, Vertonghen (46' Vermaelen), Denayer, Alderweireld, Chadli (71' T. Hazard), Dendoncker (81' E. Hazard), Tielemans, Castagne, Carrasco (81' Doku), Mertens (68' Vanaken), Lukaku. Izbornik: R. Martinez.

Hrvatska: Livaković, Barišić (46' Gvardiol), Ćaleta-Car, Vida, Vrsaljko, Brozović, Kovačić (61' Vlašić), Modrić (61' Pašalić), Perišić (80' Oršić), Rebić (61' Kramarić), Petković (70' Brekalo). Izbornik: Z. Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

Izabranici Zlatka Dalića u posljednjoj su provjeri za EURO 2020 snage odmjerili s prvoplasiranom momčadi Fifine ljestvice, reprezentacijom Belgije, koja je prije tri godine u Rusiji osvojila svjetsku broncu.

Hrvatska se čvrsto postavila na otvaranju susreta te kontrolirala zbivanja na terenu, no nakon prvih petnaestak minuta inicijativu je preuzeo domaćin, a Lukaku i Carrasco u istoj su akciji dva puta zatresli okvir hrvatskih vrata.

foto: Drago Sopta/HNS

Uzvratio je obećavajućoj prigodom Perišić, ali Belgija je u 38. minuti ipak povela. Nakon dva ubacivanja u kazneni prostor, najbolje se snašao Lukaku i matirao Livakovića za 1:0, rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Niti nastavak nije ponudio veći broj uzbuđenja pred vratima, a najbolje su šanse sačuvane za završne minute ogleda. Livaković je s dvije sjajne intervencije spriječio drugi pogodak Lukakua, dok je Courtois obranio dobar prizemni pokušaj Brekala

Hrvatska svoj nastup na Europskom prvenstvu otvara za točno tjedan dana, u nedjelju 13. lipnja, dvobojem s domaćinom Engleskom na legendarnom Wembleyju.

foto: Drago Sopta/HNS

06.06.2021., Stadion kralja Baudouina, Bruxelles. Gledatelja: 0
Suci: Deniz Aytekin (GER), Eduard Beitinger (GER), Dominik Schaal (GER)
Četvrti sudac: Harm Osmers (GER)
Belgija
1
Hrvatska
0
1Thibaut Courtois1Dominik Livaković
2Toby Alderweireld2Šime Vrsaljko
5Jan Vertonghen
46'
3Borna Barišić
46'
8Youri Tielemans4Ivan Perišić
80'
9Romelu Lukaku
38'
5Duje Ćaleta-Car
11Yannick Carrasco
81'
8Mateo Kovačić
62'
14Dries Mertens
68'
10Luka Modrić
61'
18Jason Denayer11Marcelo Brozović
19Leander Dendoncker
81'
17Ante Rebić
62'
21Timothy Castagne20Bruno Petković
70'
22Nacer Chadli
71'
21Domagoj Vida
Pričuvni igrači
12Simon Mignolet12Lovre Kalinić
13Matz Sels23Simon Sluga
3Thomas Vermaelen
46'
7Josip Brekalo
70'
4Brandon Mechele9Andrej Kramarić
62'
10Eden Hazard
81'
13Nikola Vlašić
62'
15Thomas Meunier14Ante Budimir
16Thorgan Hazard
71'
15Mario Pašalić
61'
17Hans Vanaken
68'
16Mile Škorić
20Christian Benteke18Mislav Oršić
80'
23Michy Batshuayi19Milan Badelj
25Jéremy Doku
81'
22Josip Juranović
25Joško Gvardiol
46'
Treneri
Roberto Martínez (Spain)Zlatko Dalić

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, osjećao se ugodno tijekom konferencije za novinare pred sutrašnju prijateljsku utakmicu s Belgijom. Pitanja novinara vratila su ga u ruske dane ponosa i slave.

 

“Prije tri godine napravili smo povijesni rezultat, bili smo drugi na svijetu. Ovo nije ista momčad, došlo je nekoliko novih, mladih igrača, koji nedvojbeno imaju talent, ali treba nam vremena da se uigramo i budemo zapaženi. Nadam se da ćemo na Euru ponoviti zapaženi rezultat.”, rekao je Dalić, a onda nekoliko riječi posvetio moćnoj belgijskoj reprezentaciji.

“Igramo protiv najbolje momčadi na svijetu prema Fifinoj ljestvici, prema Belgijancima imamo veliki respekt. Svaka nam je utakmica jaka važna, jednako kao i rezultat, koji generira dobru atmosferu, daje samopouzdanje i motiv. Bit će nam jako teško, ali to je za nas veliki izazov, neposredno pred nastup na Europskom prvenstvu. Obje momčadi žele dobar rezultat, ali najvažnije je da ne bude ozljeda.”.

Hrvatska Euro otvara protiv Engleske koju vjerojatno još uvijek boli poraz u polufinalu svjetske smotre prije tri godine. Općenito gledajući, Vatreni su već doživjeli silno uvažavanje protivnika poslije ruskog srebra.

“Naravno da nas protivnici gledaju drugačije poslije tog velikog rezultata, to smo već osjetili puno puta, postali smo svojevrsna meta. Međutim, ne mislim da će biti nekakvog revanšizma od strane Engleza. Znamo da Englezi žele pobjedu protiv nas na Wembleyju, sigurno još uvijek pamte taj poraz pa nas čeka teška utakmica. Očekujemo agresivnu Englesku koja će nas napasti, pokušati dati gol što prije, ali Hrvatska ne dolazi na Euro kao autsajder. Imamo svoju prigodu, ali moramo biti skromni i ići korak po korak, naš prvi cilj je proći skupinu.”.

Protivnici u skupini nisu nimalo bezazleni.

“Znamo sve o protivnicima, u ovom trenutku fokusirani smo na Englesku, to je naš prvi korak. Englezi su igrali s Austrijom, ali na toj utakmici su igrala samo trojica igrača koja će početi utakmicu protiv nas. Nitko ne otkriva karte do kraja. Česi su izgubili od Italije 0:4, ali te prijateljske utakmice ne znače puno, neki se igrači možda i čuvaju. Škotska je remizirala s Nizozemskom, na prvenstvu igramo protiv dva domaćina, ali ne smijemo zanemariti ni Čehe.”.

“Sletjelo” je i jedno zanimljivo, hipotetičko pitanje o tome kakav bi ishod bio da je u moskovskom finalu prije tri godine, umjesto Francuza igrala Belgija.

“Nemam ništa protiv toga da Belgija i Hrvatska igraju u finalu Europskog prvenstva.”.

foto: Drago Sopta/HNS