Reprezentacije

Veliki povratak Vatrenih u završnici

Hrvatska
zaustavljena u
produžecima,
Španjolskoj golijada
u Kopenhagenu

28.06.2021.
Hrvatska zaustavljena u produžecima, Španjolskoj golijada u Kopenhagenu
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Španjolska nogometna reprezentacija u izrazito je uzbudljivom dvoboju osmine finala Europskog prvenstva pobijedila Hrvatsku 5:3 nakon produžetaka.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:5 (3:3, 1:1)
EURO 2020, osmina finala.
Stadion Parken, Kopenhagen.

Sudac: C. Cakir (Turska)

Strijelci: 1:0 - Pedri (20', ag), 1:1 - Sarabia (38'), 1:2 - Azpilicueta (57'), 1:3 - Ferran Torres (77'), 2:3 - Oršić (85'), 3:3 - Pašalić (90+2'), 3:4 - Morata (100'), 3:5 - Oyarzabal (103')

Žuti kartoni: Brozović (73'), Ćaleta-Car (84')

Hrvatska: Livaković, Gvardiol, Ćaleta-Car, Vida, Juranović (74' Brekalo), Brozović, Kovačić (79' Budimir), Modrić (114' Ivanušec), Rebić (67' Oršić), Vlašić (79' Pašalić), Petković (46' Kramarić). Izbornik: Z. Dalić.

Španjolska: Unai Simon, Gaya (77' Jordi Alba), Eric Garcia (72' Pau Torres), Laporte, Azpilicueta, Busquets (101' Rodri), Koke (78' Fabian Ruiz), Pedri, Sarabia (72' Olmo), Ferran Torres (88' Oyarzabal), Morata. Izbornik: L. Enrique.

foto: Drago Sopta/HNS

Izabranici Zlatka Dalića odigrali su nevjerojatno sadržajnu utakmicu u borbi za četvrtfinale ovogodišnjeg Europskog prvenstva, režiravši pritom veliki povratak u samoj završnici, ali naposljetku je slavila Španjolska.

Španjolci su od početka preuzeli inicijativu, ali je prvo Kokea u stopostotnoj prilici zaustavio Livaković, dok je potom neprecizan bio Morata, da bi potom povela - Hrvatska.

Igrala se 20. minuta kada je Pedri vratio loptu svome čuvaru mreže, a Unai Simon nije je uspio spriječiti da uđe u vrata. Ipak, Furija je stigla izjednačiti prije odlaska na odmor. Gaya je pucao, Livaković još jednom odlično obranio, a Sarabia silovito pospremio loptu u mrežu.

U nastavku su Španjolci u potpunosti preokrenuli rezultat na svoju stranu. Azpilicueta je bio precizan glavom u 57. minuti, a Ferran Torres je u 77. minuti mirnom završnicom matirao Livakovića za, činilo se, nedostižnih 3:1.

foto: Drago Sopta/HNS

Međutim, u 85. minuti Oršić je iz gužve pred španjolskim vratima uspio gurnuti loptu preko gol-crte za smanjenje rezultata, da bi u jednom od posljednjih napada, u drugoj minuti sudačke nadoknade, drugi džoker s klupe Pašalić glavom izjednačio, na Oršićevu asistenciju.

Na početku produžetaka sjajnu je prigodu imao Kramarić, no Unai Simon istaknuo se odličnom obranom, a Španjolska je ubrzo osigurala svoje mjesto u četvrtfinalu. Na dvije asistencije Olma, Morata i Oyarzabal pronašli su put do mreže za konačnih 5:3. 

U četvrtfinale su se već plasirali Danska, Italija, Češka i Belgija, a preostale parove osmine finala čine Francuska - Švicarska, Engleska - Njemačka i Švedska - Ukrajina.

foto: Drago Sopta/HNS

28.06.2021., Parken stadion, Kopenhagen. Gledatelja: 22771
Suci: Cüneyt Çakır (TUR), Bahattin Duran (TUR), Tarik Ongun (TUR)
Četvrti sudac: Andreas Ekberg (SWE)
Hrvatska
3
Španjolska
5
1Dominik Livaković23Unai Simón
5Duje Ćaleta-Car
84'
2César Azpilicueta
57'
8Mateo Kovačić
79'
5Sergio Busquets
101'
10Luka Modrić
114'
7Álvaro Morata
100'
11Marcelo Brozović
73'
8Koke
77'
13Nikola Vlašić
79'
11Ferran Torres
77'
88'
17Ante Rebić
67'
12Eric Eric García
71'
20Bruno Petković
46'
14José Gayà
77'
21Domagoj Vida22Pablo Sarabia
38'
71'
22Josip Juranović
74'
24Aymeric Laporte Fevre
25Joško Gvardiol26Pedri
20'
Pričuvni igrači
12Lovre Kalinić1David de Gea
23Simon Sluga13Robert Sánchez
2Šime Vrsaljko3Diego Diego Llorente
7Josip Brekalo
74'
4Pau Torres
71'
9Andrej Kramarić
46'
6Marcos Llorente
14Ante Budimir
79'
9Gerard Moreno
15Mario Pašalić
90'+2'
79'
10Thiago Alcántara
16Mile Škorić16Rodri
101'
18Mislav Oršić
85'
67'
17Fabián Ruiz
77'
19Milan Badelj18Jordi Alba
77'
24Domagoj Bradarić19Dani Olmo
71'
26Luka Ivanušec
114'
21Mikel Oyarzabal
103'
88'
Treneri
Zlatko DalićLuis Enrique (Spain)

Hrvatska nogometna reprezentacija doputovala je u Kopenhagen gdje je sutra (18 sati) protiv Španjolske očekuje susret osmine finala Europskog prvenstva.

 

Utakmicu su najavili izbornik Zlatko Dalić i Marcelo Brozović.

“Svi znamo koliko je Perišić bitan za našu momčad, ali ovdje ima dosta igrača koji ga mogu zamijeniti.”, rekao je Marcelo, koji je svjestan kvaliteta španjolske momčadi, ali i vrlina Vatrenih.

“Znamo da Španjolci vole imati posjed lopte, ali to ništa ne znači. Na nama je da budemo spremni i pobijedimo. Dvoboj s Busquetsom? Možda neće odlučiti cijelu utakmicu, ali bit će presudan u nekim dijelovima. Hrvatska ima jednu od najboljih veznih linija, Španjolska također, onaj tko se nametne u sredini, bit će u velikoj prednosti. Moramo se nametnuti od prve minute, pokušati imati posjed, ali i Španjolci imaju kvalitetu sakriti loptu.”

Izbornik uvažava protivnika, ali se ne zamara snagom španjolske reprezentacije.

“Ne trebamo se obazirati na druge. Mi sve respektiramo, pogotovo našeg sutrašnjeg protivnika, a oni također znaju da smo i mi kvalitetni i nisu sretni što idu na nas. Bit ćemo maksimalno motivirani, a na kraju ćemo vidjeti što će se dogoditi. Naš cilj je ulazak među osam najboljih.”

Naravno da je ozračje u momčadi poremetio pozitivan nalaz na koronavirus Ivana Perišića.

“Bio je to šok, teško mu je, ali moramo se na to prilagoditi. Ivan će biti naš najveći navijač i daj Bože da nam se priključi za sedam, osam dana. Nije mu lako, on za ovo živi, ali eto, može se dogoditi. Šokirali smo se zbog Perišića, ali pod tim stresom živimo zadnjih mjesec dana. Navikli smo. Tko umjesto Perišića? Na toj poziciji imamo najveći izbor igrača. Mislim da ćemo se odlučiti na igrača kojemu je to prirodna pozicija, ali vjerujem da će bilo tko od njih dostojno zamijeniti Perišića.”

Španjolci su vrlo kvalitetna momčad.

“Dugo drže posjed, stvaraju puno šansi. Igraju visoki pritisak s četiri, pet igrača kada izgube loptu. Vrhunska momčad, brza, kvalitetna, puna mladih igrača. Dupliranje bekova? Iskreno, nisam razmišljao o tome. Naći ćemo kvalitetno rješenje. Treba nam pobjeda, dobra igra, više ofenzive. Ako budemo samo braniti svoj gol, nećemo ništa postići. Igramo sa zaista dobrim, kvalitetnim protivnikom. Veliki respekt za momčad i trenera. Imaju ubojitu završnicu. Mislim da su nam šanse podjednake. Ne mogu reći da smo od bilo koga lošiji.”

Hrvatska će konačno imati veliku podršku navijača.

“Sad je to puno ljepše, nego prve tri utakmice. Ovo će biti prva utakmica na Euru pred puno naših navijača i to protiv jakog protivnika. Nadam se da ih nećemo razočarati.”, zaključio je Dalić.

foto: Drago Sopta/HNS

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll