Reprezentacije

Sjajni pogoci Gvardiola i Oršića

Hrvatska sa
Svjetskog prvenstva
donosi novu broncu!

17.12.2022.
Hrvatska sa Svjetskog prvenstva donosi novu broncu!
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Maroko 2:1 i osvojila treće mjesto na svjetskoj smotri u Kataru, uzevši tako svoju treću medalju u samo 24 godine! 

HRVATSKA - MAROKO 2:1 (2:1)
SP 2022., utakmica za 3. mjesto.
Stadion Khalifa International, Al Rayyan.

Sudac: A. Al Jassim (Katar)

Strijelci: 1:0 - Gvardiol (7'), 1:1 - Dari (9'), 2:1 - Oršić (42')

Žuti kartoni: Ounahi (69'), Amallah (84')

Hrvatska: Livaković, Gvardiol, Šutalo, Stanišić, Perišić, Kovačić, Modrić, Majer (66' Pašalić), Oršić (90+5' Jakić), Kramarić (61' Vlašić), Livaja (66' Petković). Izbornik: Z. Dalić.

Maroko: Bounou, Attiat-Allah, El Yamiq (67' Amallah), Dari (64' Benoun), Hakimi, Elkhannous (56' Ounahi), Amrabat, Sabiri (46' Chair), Boufal (64' Zaroury), Ziyech, En Nesyri. Izbornik: W. Regragui.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon povijesne bronce na svjetskoj premijeri 1998. godine te veličanstvenog srebra 2018. godine, Vatreni su ponovno oduševili nogometni svijet te se iz Katara kući vraćaju s broncom, također zlatnog sjaja!

U utakmici za treće mjesto ove su subote pobijedili Maroko, rivala s kojim su se sastali u prvom kolu grupne faze natjecanja (0:0), a koji je u polufinalu poražen od branitelja naslova Francuske.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska je povela nakon samo sedam minuta igre, kada je u uvježbanoj akciji iz prekida Perišić asistirao Gvardiolu, koji glavom u letu pogađa za 1:0.

Joško Gvardiol proglašen je za najboljeg igrača utakmice, a ujedno je s nepunom 21 godinom postao i najmlađi strijelac hrvatske reprezentacije na utakmici Svjetskog prvenstva.

Međutim, Marokanci su izjednačili odmah u sljedećem napadu, također iz prekida, a glavom je precizan bio Dari. Izabranici Zlatka Dalića nastavili su prikazivati dobru igru, a za svoj su trud nagrađeni nedugo prije odlaska na odmor.

foto: Drago Sopta/HNS

U 42. minuti, naime, Livaja je poslužio Oršića, koji fantastičnim udarcem s lijeve strane od vratnice trese marokansku mrežu za novo vodstvo.

Nastavak je donio nekoliko dobrih prilika na obje strane, pri čemu se još jednom izvrsnom obranom istaknuo Livaković, no neizvjesnost je trajala do posljednje minute. Ipak, Hrvatska je sačuvala vodstvo i okitila se vrijednom medaljom!

foto: Drago Sopta/HNS

17.12.2022., , Doha. Gledatelja: 0
Suci: Abdulrahman Al Jassim (QAT), Taleb Al Marri (QAT), Saoud Al Maqaleh (QAT)
Četvrti sudac: Raphael Claus (BRA)
Hrvatska
2
Maroko
1
1Dominik Livaković1Yassine Bounou
2Josip Stanišić2Achraf Hakimi
4Ivan Perišić4Sofyan Amrabat
7Lovro Majer
66'
7Hakim Ziyech
8Mateo Kovačić11Abdelhamid Sabiri
46'
9Andrej Kramarić
61'
17Sofiane Boufal
64'
10Luka Modrić18Jawad El Yamiq
66'
14Marko Livaja
66'
19Youssef En-Nesyri
18Mislav Oršić
42'
90'+5'
20Achraf Dari
9'
64'
20Joško Gvardiol
7'
23Bilal El Khannous
56'
24Josip Šutalo25Yahia Attiyat Allah
Pričuvni igrači
12Ivo Grbić12Munir Mohand Mohamedi
23Ivica Ivušić22Tagnaouti Ahmed
3Borna Barišić3Noussair Mazraoui
5Martin Erlić5Nayef Aguerd
6Dejan Lovren6Romain Saïss
11Marcelo Brozović8Azzedine Ounahi
69'
56'
13Nikola Vlašić
61'
9Abderrazak Hamdallah
15Mario Pašalić
66'
13Ilias Chair
46'
16Bruno Petković
66'
14Zakaria Aboukhlal
17Ante Budimir15Selim Amallah
84'
19Borna Sosa16Abdessamad Ezzalzouli
66'
21Domagoj Vida21Walid Cheddira
22Josip Juranović24Badr Benoun
64'
25Luka Sučić26Yahya Jabrane
26Kristijan Jakić
90'+5'
10Anass Zaroury
64'
Treneri
Dalić ZlatkoRegragui Walid

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić govorio je na konferenciji za medije dan uoči borbe za bronačnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Veliko finale

"Ovo je veliko finale manjih reprezentacija, borba za medalju. Jako poštujemo Maroko, oni su jedno od najugodnijih iznenađenja. Razmišljaju isto kao i mi, igrat će s najboljim mogućim sastavom. I oni žele biti treći, polufinale je bilo maksimum za obje momčadi. Napravili smo sjajnu stvar, ali želimo još više, a nakon toga slijedi na završni turnir Lige nacije, kvalifikacije za EP, dakle puno novih izazova i utakmica"

Bronca iz '98

"To je bila prva medalja za hrvatsku reprezentaciju, to je bila ogromna stvar i priznanje za novonastalu državu. To je bio početak našeg blistavog nogometnog uspjeha. Sada je drugačije, sada imamo i još veće srebro, ali svako Svjetsko prvenstvo znači mnogo i htjeli bismo obradovati naš narod. Ona je medalja bila prva, ali ova neće biti ništa manje značajna, za Hrvatsku je svaka velika. Nama je bitno da se kući vratimo s trećim mjestom"

Ozljede

"Ovo je sedma utakmica u manje od mjesec dana i potrošili smo se. Posljedice se osjećaju, i vidjet ćemo kako će biti tijekom dana. Moramo biti oprezni i želim da igrači budu pošteni i prijave svaki problem. Trebamo one koji mogu dati i više od 100 posto. Svi žele igrati, a morat ćemo dobro odvagnuti da ne bismo morali raditi brze zamjene. Moramo blokirati njihove protunapade, a teško ih je probiti. Trebat će biti strpljiv i čekati svoju prigodu, a Hrvatska mora biti bolja u nekim stvarima"

Maroko

"Nitko ih nije očekivao tako visoko i podsjećaju me na Hrvatsku '98. Kroz turnir su rasli, pokazali su velike emocije, uživaju u podršci navijača, i čeka nas teža utakmica nego u prvom kolu. U prvoj utakmici bilo je i nepoznanica. Puni su samopouzdanja, motiva i energije. Svaka im čast na onome što su napravili, nikoga se ne boje. Najugodnije su iznenađenje, a ima mnogo velesila koje su podbacile, koje su očekivale biti u polufinalu"

Budućnost

"Prošlo je vrijeme tiki-take, Španjolska s 900 dodira nije uspjela pobijediti Maroko. Francuska već dugo igra drugačije, ključ budućeg uspjeha svih reprezentacija bit će čvrsti blok i brzo otvaranje, takvi igrači bit će prevaga u budućnosti. Mi imamo talente za budućnost. Možda je ovo zadnje SP naše zlatne generacije, i možemo govoriti o novoj Hrvatskoj. Kroz sljedeću godinu spremit ćemo dobru reprezentaciju za 2024. i 2026. godinu. Moramo zadržati kontinuitet, ne smijemo ovo upropastiti. Važno je da uvijek ostane netko stariji, samo tako se može do uspjeha"

Stanišić protiv Mazraouija

"Stanišić je naša budućnost, igrač je velikog Bayerna i imao je već zapažene utakmice za Hrvatsku. Kvaliteta mu raste svakim treningom u Bayernu i možda ćemo sutra vidjeti njegov ogled s Mazraouijem, koji je također kvalitetan i mnogo znači za Maroko"

Svjetsko prvenstvo usred sezone

"Najviše su profitirale manje reprezentacije jer su imale igrače u optimalnoj formi, usred sezone, a što će biti dalje, vidjet ćemo. Klubovi će imati problema zbog igrača iz reprezentacija koje su ostale do kraja. No, mislim da je bilo dobro što je SP bilo usred sezone"

Argentina protiv Francuske

"Obje su reprezentacije jako kvalitetne, makar imaju različite stilove. Francuska pobjeđuje i kada nema kontrolu utakmice, Mbappe može napraviti prevagu, ali Argentina ima Messija koji uvijek može riješiti utakmicu. Bit će neizvjesno i nije preporučljivo prognozirati. Neka pobijedi bolji" 

Ostanak Luke Modrića

"O svemu će odlučiti Luka, a ja se nadam da će ostati s nama. Mislim da će tako i biti, s obzirom kako razmišlja o nogometu i reprezentaciji"

Sudac iz Katara

"Mislim da je FIFA ušla u veliki rizik, ali nadam se da nećemo nakon utakmice govoriti o sucu"

foto: Drago Sopta/HNS