Reprezentacije

Subašić obranio kazneni udarac

Hrvatska "okrenula"
Španjolsku za prvo
mjesto!

21.06.2016.
Hrvatska "okrenula" Španjolsku za prvo mjesto!
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

Uz već osiguran plasman u osminu finala, hrvatska nogometna reprezentacija susrela se s braniteljem naslova u trećem kolu natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu u Francuskoj te preokretom došla do pobjede.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 2:1 (1:1)
Europsko prvenstvo 2016., Skupina D.
Stade de Bordeaux, Bordeaux.

Sudac: B. Kuipers (Nizozemska)

Strijelci: 0:1 - Morata (7'), 1:1 - N. Kalinić (45'), 2:1 - Perišić (87')

Žuti kartoni: Rog (29'), Vrsaljko (70'), Srna (70'), Perišić (88')

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Ćorluka, Jedvaj, Srna, Badelj, Rog (od 82' Kovačić), Perišić (od 90+4' Kramarić), Rakitić, Pjaca (od 90+2' Čop), N. Kalinić. Izbornik: A. Čačić.

Španjolska: De Gea, Alba, Pique, Ramos, Juanfran, Fabregas (od 84' Thiago), Iniesta, Busquets, Nolito (od 60' Soriano), Silva, Morata (od 67' Aduriz). Izbornik: V. del Bosque.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska i Španjolska u izravnom su okršaju u Bordeauxu odlučivale o vlasniku prvog mjesta u Skupini D, pri čemu je aktualnom prvaku Europe dovoljan bio i neriješeni ishod, ali Vatreni su bez ozlijeđenih Modrića i Mandžukića te uz preokret i obranjeni kazneni udarac uzeli sva tri boda i preskočili suparnika.

Španjolska je povela nakon samo sedam minuta igre, kada je Morata okončao lijepu akciju svoje momčadi i poslao loptu u mrežu.

foto: Drago Sopta/HNS

No, iako im je obrana u nekoliko situacija bila na ispitu, Vatreni su bili opasni po suparnička vrata, počevši s udarcem Nikole Kalinića izvan kaznenog prostora te odličnim lobom Ivana Rakitića koji je pogodio i prečku i vratnicu da bi odsjeo na gol-crti.

foto: Drago Sopta/HNS

Subašića je potom testirao Silva, blizu je pogotku bio i Nolito, pokušavali su Španjolci i ubačajima, ali Hrvatska je samom kraju prvog dijela uspjela poravnati. Ivan Perišić je centrirao s lijeve strane, a N. Kalinić odlično reagirao i stopalom u skoku svladao De Geu. S tih 1:1 otišlo se na odmor. 

foto: Drago Sopta/HNS

U nastavku je također prilika bilo s obje strane. Pjaca je pucao škaricama, Ramos je zamalo pogodio glavom, a u 70. minuti Španjolci su dobili šansu s bijele točke. No, Danijel Subašić uspio je zaustaviti udarac Ramosa i ostaviti Hrvatsku u egalu.

foto: Drago Sopta/HNS

Tri minute prije kraja, izabranici Ante Čačića stigli su do pobjedničkog pogotka iz protunapada, zahvaljujući brzom i preciznom Perišiću, koji je naciljao bliži kut španjolskog vratara za konačnih 2:1 i veliko hrvatsko slavlje na terenu i na tribinama.

foto: Drago Sopta/HNS

U drugom susretu trećeg kola, Turska je svladala Češku 2:0 i osvojila treće mjesto. U osmini finala, Hrvatska će 25. lipnja u Lensu igrati protiv jedne od najboljih trećeplasiranih momčadi.

 

21.06.2016., , Bordeaux. Gledatelja: 37245
Suci: Bjorn Kuipers (NED), Sander van Roekel (NED), Erwin Zeinstra (NED)
Četvrti sudac: VIktor Kassai (HUN)
Hrvatska
2
Španjolska
1
23Danijel Subašić13De Gea Quintana David
7Ivan Rakitić3Pique Bernabeu Gerard
5Vedran Ćorluka5Busquets Burgos Sergio
2Šime Vrsaljko
70'
6Iniesta Lujan Andres
6Tin Jedvaj7Morata Martin Alvaro Borja
7'
67'
20Marko Pjaca
90'+2'
10Fabregas Soler Fracesc
84'
4Ivan Perišić
87'
88'
90'+4'
15Ramos Garcia Sergio
19Milan Badelj16Torres Belen Juan Francisco
11Darijo Srna
70'
18Alba Ramos Jordi
16Nikola Kalinić
45'
21Jimenez Silva David
15Marko Rog
29'
82'
22Agudo Manuel
60'
Pričuvni igrači
12Lovre Kalinić1Casillas Fernandez Iker
1Ivan Vargić23Rico Gonzalez Sergio
18Ante Ćorić14Alcantara Thiago
84'
9Andrej Kramarić
90'+4'
19Soriano Llido Bruno
60'
10Luka Modrić20Aduriz Aritz
67'
8Mateo Kovačić
82'
2Azpilicueta Tanco Cesar
3Ivan Strinić4Bartra Arregal Marc
17Mario Mandžukić8Resurreccion Merodio Jorge
21Domagoj Vida9Vazquez Iglesias Lucas
14Marcelo Brozović11Rodriguez Ledesma Pedro Eliezer
22Duje Čop
90'+2'
12Bellerin Hector
13Gordon Schildenfeld17San Jose Dominguez Mikel
Treneri
Ante ČačićVicente Del Bosque Gonzalez

Hrvatska u trećem kolu Europskog prvenstva u Francuskoj igra protiv aktualnog prvaka Starog kontinenta, reprezentacije Španjolske.

Hrvatska - Španjolska
Europsko prvenstvo 2016., Skupina D
21. lipnja 2016., 21:00
Stade de Bordeaux, Bordeaux.

Uvodna pobjeda protiv Turske u Parizu te neriješeni rezultat s Češkom u Saint-Etienneu smjestili su Vatrene na drugo mjesto Skupine D europske smotre uoči sraza s europskim prvakom Španjolskom u Bordeauxu. Španjolci su s dvije pobjede na čelu tablice, Česi su treći s jednim bodom, a Turci su zasad bez bodova.

"Neće biti kalkulacija. Bez obzira na početnu postavu i puno poštovanje kvalitetnoj Španjolskoj, možda i najboljoj momčadi svijeta koju čine igrači Barcelone i Real Madrida, Hrvatska će tražiti svoju priliku i učiniti sve da je limitira i izvuče što bolji rezultat", najavio je hrvatski izbornik Ante Čačić dan prije utakmice.

U pet dosadašnjih međusobnih susreta, Španjolska je tri puta pobijedila Hrvatsku, dok je Hrvatska slavila jednom, u povijesnom prijateljskom ogledu 1994. godine u Valenciji. Tada su Prosinečki i Šuker zabili za 2:0, a posljednji ogled datira iz 2012. godine. Tada je Španjolska - također kao branitelj naslova i također u posljednjem kolu grupne faze Europskog prvenstva - svladala Vatrene 1:0 golom Navasa u 88. minuti.

"Španjolska je jedan od glavnih kandidata za osvajanje naslova, jaki su, dugo su na okupu, no i meni i mojim suigračima još je draže igrati protiv najjačih. Sigurno se neće braniti, a mi idemo na pobjedu kako bismo pokušali završiti prvi u skupini", sažeo je Ivan Perišić.

U dvoboju s Češkom lakše su ozljede zaradili Luka Modrić i Mario Mandžukić te je izbornik Čačić najavio kako će odluka o njihovom nastupu pasti u posljednji trenutak, a na raspolaganju ima igrače koji su uvijek spremni uskočiti i dati svoj doprinos.

"Vidjet ćete Hrvatsku koja dolazi. Cijela je momčad svladala sve uvrede i zapreke iz kvalifikacija te se sada ponaša zaista obiteljski i promovira Hrvatsku na način na koji joj i dolikuje. Do zadnjeg ćemo dana izgarati pozitivnom energijom", rekao je Čačić.

Pravdu će dijeliti nizozemski sudac Bjorn Kuipers, a u drugom se susretu trećeg kola Skupine D, također u 21 sat, sastaju Turska i Češka. U osminu finala Europskog prvenstva proći će dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll