Reprezentacije

Kraj puta u Francuskoj

Portugal u
produžetku svladao
Vatrene

25.06.2016.
Portugal u produžetku svladao Vatrene
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava
  • Galerija

U osmini finala Europskog prvenstva u Francuskoj, Hrvatska se susrela s reprezentacijom Portugala, koji je slavio u produžecima.

HRVATSKA - PORTUGAL 0:1 (0:0, 0:0)
Europsko prvenstvo 2016., osmina finala.
Stade Bollaert-Delelis, Lens.

Sudac: C. Velasco Carballo (Španjolska)

Strijelci: 0:1 - Quaresma (117')

Žuti kartoni: Carvalho (78')

Hrvatska: Subašić, Strinić, Vida, Ćorluka (od 120' Kramarić), Srna, Badelj, Modrić, Brozović, Rakitić (od 110' Pjaca), Perišić, Mandžukić (od 88' N. Kalinić). Izbornik: A. Čačić.

Portugal: Rui Patricio, Guerreiro, Pepe, Fonte, Cedric, Carvalho, Adrien Silva (od 108' Danilo), Joao Mario (od 87' Quaresma), Andre Gomes (od 50' Sanches), Ronaldo, Nani. Izbornik: F. Santos.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija zaključila je svoj nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj u osmini finala, minimalnim porazom od nacionalne selekcije Portugala.

Prvo je poluvrijeme proteklo o obostrano čvrstoj, organiziranoj igri u kojemu niti jednom suparniku nije dopušteno previše prostora za razvoj napadačkih akcija.

Portugalci su jedinu prigodu imali u 25. minuti, kada je Pepe pucao glavom preko grede, a Hrvati su uzvratili pet minuta poslije, Perišićevim pokušajem u bliži kut nakon prolaska po desnoj strani. Šansa se nedugo prije odmora otvorila i Mandžukiću nakon prekida te Striniću na lijevoj strani, ali portugalski vratar nije imao pravog posla.

Niti u nastavku nije bilo popuštanja, a Brozović s jedne i Sanches s druge strane nisu bili precizni, dok je najbolju priliku propustio Vida kada je u 62. minuti pucao glavom pokraj gola.

foto: Drago Sopta/HNS

Ušlo se stoga u produžetke, u kojima je Hrvatska više kombinirala pred portugalskim golom. Pucali su N. Kalinić pa Brozović, a u 113. minuti opet je Vida zamalo postao hrvatski junak. 

Igrala se 116. minuta kada je N. Kalinić za centimetar zakasnio na Perišićevu loptu, a u nastavku akcije upravo je Perišić pogodio vratnicu. No, Portugal je potom krenuo u protunapad, Subašić je zaustavio Ronaldov pokušaj, ali Quaresma je odbijenu loptu poslao u mrežu.

U sudačkoj nadoknadi ponovno je Vida imao još jednu šansu, ali ni ta lopta nije završila u mreži. Portugal će 30. lipnja u Marseilleu igrati četvrtfinalni dvoboj protiv Poljske.

25.06.2016., Stadium Felix-Bollaert, Lens. Gledatelja: 35000
Suci: Carlos Velasco Carballo (ESP), Roberto Alonso Fernandez (ESP), Juan Carlos Yuste Jimenez (ESP)
Četvrti sudac: Viktor Kassai (HUN)
Hrvatska
0
Portugal
1
23Danijel Subašić1Patricio Rui
7Ivan Rakitić
90'+20'
3De Lima Ferreira Kepler Pepe
10Luka Modrić4Fonte Jose
5Vedran Ćorluka
90'+30'
5Guerreiro Raphael
4Ivan Perišić7Aveiro Cristiano Ronaldo
19Milan Badelj10Eduardo Joao Mario
87'
3Ivan Strinić14Carvalho William
78'
17Mario Mandžukić
88'
15Gomes Andre
50'
11Darijo Srna17Cunha Luis Nani
21Domagoj Vida21Soares Cedric
14Marcelo Brozović23Silva Adrien
90'+18'
Pričuvni igrači
12Lovre Kalinić12Lopes Anthony
1Ivan Vargić22Carvalho Eduardo
18Ante Ćorić13Pereira Danilo
90'+18'
9Andrej Kramarić
90'+30'
16Sanches Renato
50'
8Mateo Kovačić20Quaresma Ricardo
90'+27'
87'
2Šime Vrsaljko2Alves Bruno
6Tin Jedvaj6Carvalho Ricardo
20Marko Pjaca
90'+20'
8Moutinho Joao
22Duje Čop9Lopes Eder
16Nikola Kalinić
88'
11Freitas Adelino Vierinha
13Gordon Schildenfeld18Silva Rafael
15Marko Rog19Santos Eliseu
Treneri
Ante ČačićSantos Fernando

U prvom nastupu u drugom krugu Europskog prvenstva u Francuskoj, Hrvatska će u Lensu odmjeriti snage s Portugalom.

Hrvatska - Portugal
Osmina finala Europskog prvenstva 2016
25. lipnja 2016., 21:00
Stade Bollaert-Delelis, Lens

Hrvatska nogometna reprezentacija sa sedam je osvojenih bodova zauzela prvo mjesto u Skupini D europske smotre te izborila osminu finala, u kojoj će se sastati s Portugalcima, na stadionu Bollaert-Delelis u Lensu, poprištu hrvatskog debija na svjetskim smotrama.

Izabranici Ante Čačića u Francuskoj su pobijedili Tursku 1:0, remizirali s Češkom 2:2 te pobijedili branitelja naslova Španjolsku 2:1. Portugal je, s druge strane, sva tri dvoboja grupne faze odigrao neriješeno - 1:1 s Islandom, 0:0 s Austrijom te 3:3 s Mađarskom - te osigurao drugi krug kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

"Teško je reći tko je favorit, a osim toga nema lakih suparnika na EP-u. Bit će to sraz dvije dobre momčadi, a Portugal se sigurno boji Hrvatske i neće igrati kao do sada. Moramo ostati na tragu prethodnih igara, držati se svog stila kako bismo pronašli prostor i vrijeme za ono u čemu smo najbolji. Istovremeno moramo ograničiti kvalitetu protivnika, u kojemu prednjači klasa Cristiana Ronalda. Moramo ne dopustiti da ga Portugal iskoristi tamo gdje je najjači", naglasio je izbornik Čačić.

U konkurenciju za nastup vraćaju se Luka Modrić i Mario Mandžukić, koji su sanirali ozljede iz drugog kola i počet će od prve minute.

Hrvatska i Portugal u prošlosti su se sastali tri puta, i sva su tri puta slavili Portugalci. Na Europskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj bilo je 3:0, kada je momčad Ćire Blaževića već osigurala prolaz, a u prijateljskom okršaju 2005. godine u Coimbri bilo je 2:0, golovima Petita i Paulete. Posljednji susret datira iz 2013. godine, kada je prijateljski dvoboj u Ženevi presudio Ronaldo, golom za konačnih 1:0.

"Tradicije postoje da se ruše, a ova je momčad spremna im zabiti", poručio je Čačić ukazujući na podatak da Hrvatska još nije postigla pogodak Portugalu.

"Smatram da smo napravili sjajan posao u skupini, no želimo li napraviti velike stvari, ovo je novi početak Europskog prvenstva. Vjerujem da će se nas mnogo pitati na terenu. Ponosni smo što smo među 16 najboljih momčadi Europe, ali ne želimo stati na tome", istaknuo je reprezentativni veznjak Milan Badelj.

Utakmicu Hrvatske i Portugala sudit će Španjolac Carlos Velasco Carballo, a pobjednik će u četvrtfinalu zaigrati protiv boljeg iz dvoboja Švicarske i Poljske.

galleryimg2
foto: Drago Sopta/HNS
scrollscroll