Reprezentacije

Mandžukić, Čop i Kramarić za pobjedu

Učinkovita Hrvatska
slavila i u Belfastu

15.11.2016.
Učinkovita Hrvatska slavila i u Belfastu
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Vatreni su kalendarsku godinu zaključili gostovanjem u Belfastu, kod Sjeverne Irske, te u svom prvom međusobnom susretu ubilježili pobjedu 3:0.

SJEVERNA IRSKA - HRVATSKA 0:3 (0:2)
Prijateljska utakmica.
Windsor Park, Belfast.

Sudac: M. Clattenburg (Engleska)

Strijelci: 0:1 - Mandžukić (9'), 0:2 - Čop (35'), 0:3 - Kramarić (68')

Žuti kartoni:

Sjeverna Irska: Mannus, McAuley (od 46' McGivern), Evans, Hodson, Brunt (od 46' McLaughlin), McGinn (od 61' Paton), Boyce (od 68' Grigg), Norwood, McNair, Lund (od 46' Davis), Magennis (od 56' Lafferty). Izbornik: M. O'Neill.

Hrvatska: L. Kalinić (od 82' Vargić), Leovac, Mitrović, Vida (od 59' Vrsaljko), Jedvaj, Bradarić, Badelj (od 51' Brozović), Rog (od 87' Pivarić), Kramarić, Čop, Mandžukić (od 72' Ćorić). Izbornik: A. Čačić. 

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija po prvi je puta u svojoj povijesti snage odmjerila s izabranom vrstom Sjeverne Irske, a dvoboj u Belfastu pripao je Vatrenima, koji su pružili učinkovitu partiju unatoč izostanku Modrića, Rakitića, Kovačića, Subašića, Perišića i Ćorluke.

Početak susreta kasnio je 15 minuta zbog prometne gužve na putu prema stadionu Windsor Park, a gledatelji su u prvom dijelu mogli vidjeti sjevernoirske nogometaše u nekoliko poluprilika pred L. Kalinićem, no i dva pogotka u domaćoj mreži.

foto: Drago Sopta/HNS

Naime, u devetoj minuti Čop je pucao s lijeve strane, Mannus je obranio, ali je u gužvi Mandžukić uspio gurnuti loptu preko crte za vodstvo. U 35. minuti Kramarić je izveo udarac iz kuta, Mitrović je glavom prebacio, a Čop dobrom realizacijom povisio na 2:0 za Vatrene, rezultat s kojim se i otišlo na odmor.

Sličnu je sliku ponudio i nastavak. Evans te dva puta Lafferty predstavljali su najveće prijetnje po hrvatska vrata, no L. Kalinić i Vargić dobro su intervenirali, a Hrvatska je u međuvremenu postigla još jedan pogodak.

foto: Drago Sopta/HNS

Igrala se 68. minuta kada je iz daljine sjajno pogodio Kramarić. Sjevernoirski vratar Mannus tom prigodom nije mogao ništa, a tih 3:0 zadržalo se na semaforu do kraja susreta.

Mandžukić, koji je u Belfastu nosio kapetansku vrpcu, svojim se pogotkom izjednačio s Eduardom Alvesom da Silvom na drugom mjestu ljestvice najboljih strijelaca hrvatske reprezentacije. Obojica imaju po 29 golova, a prvi je i dalje sadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker (45). Čopu je pogodak na Windsor Parku bio premijerni u dresu nacionalne selekcije.

foto: Drago Sopta/HNS

15.11.2016., , Belfast
Suci: Mark Clattenburg (ENG), Jake Collin (ENG), Simon Bennett (ENG)
Četvrti sudac: Andre Marriner (ENG)
Sjeverna Irska
0
Hrvatska
3
1Alan Mannus12Lovre Kalinić
82'
4Gareth McAuley
46'
3Marin Leovac
5Jonathan Evans6Matej Mitrović
6Lee Hodson9Andrej Kramarić
68'
7Niall McGinn
61'
13Tin Jedvaj
11Chris Brunt
46'
14Duje Čop
35'
14Liam Boyce
68'
15Marko Rog
87'
16Oliver Norwood17Mario Mandžukić
9'
72'
17Patrick McNair19Milan Badelj
51'
20Matthew Lund
45'
20Filip Bradarić
21Josh Magennis
55'
21Domagoj Vida
59'
Pričuvni igrači
12Roy Carroll1Ivan Vargić
82'
2Conor McLaughlin
46'
2Šime Vrsaljko
59'
8Steven Davis
45'
11Marcelo Brozović
51'
9Will Grigg
68'
18Ante Ćorić
72'
10Kyle Lafferty
55'
22Josip Pivarić
87'
13Corry Evans
15Ryan McGivern
46'
18Michael Duffy
19Paul Paton
61'
22Tom Flanagan
Treneri
Michael O'NeillAnte Čačić

U svojoj posljednjoj utakmici u 2016. godini, hrvatska nogometna reprezentacija gostuje kod Sjeverne Irske u Belfastu.

Sjeverna Irska - Hrvatska
Prijateljska utakmica.
15. studenoga 2016., 19:45 (lokalno vrijeme)
Windsor Park, Belfast.

Tri dana nakon kvalifikacijske pobjede nad Islanđanima, Vatreni će svoje ovogodišnje nastupe zaključiti protiv reprezentacije s kojom se sastaju po prvi puta u svojoj povijesti, nacionalnom selekcijom Sjeverne Irske.

Hrvatski izbornik Ante Čačić na put na prijateljsku utakmicu u Belfast poveo je 16 igrača, a u odnosu na kadar za Island na raspolaganju mu neće biti kapetan Luka Modrić te Ivan Rakitić, Vedran Ćorluka, Mateo Kovačić, Danijel Subašić te Ivan Perišić.

"Ovu utakmicu moramo iskoristiti za provjeru određenih kandidata s manjom minutažom te tako proširiti reprezentaciju jer će nam to trebati. Želim da Hrvatska bude svoja, svugdje i protiv svakog, da sačuva dobro raspoloženje i pokuša domaćinu prekinuti niz nepobjedivosti kod kuće", naglasio je izbornik.

Sjeverna Irska pred svojim navijačima nije izgubila već deset uzastopnih dvoboja, dok je Hrvatska tijekom cijele godine izgubila samo susret osmine finala Europskog prvenstva protiv budućeg prvaka Portugala, u produžetku.

U svojoj kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Sjeverna Irska drži drugo mjesto, iza svjetskog prvaka Njemačke, a ispred Azerbajdžana, Češke, Norveške i San Marina. Na europskoj smotri ovog ljeta Sjeverna Irska stigla je do osmine finala, gdje je poražena od Walesa.

"Sjeverna Irska je dobra, za njih nema prijateljske utakmice - njima je svaka natjecateljska. Moramo se i mi tako postaviti, imamo kvalitetu, i bit će to dobra utakmica", smatra reprezentativni napadač Mario Mandžukić, koji će nositi kapetansku vrpcu Hrvatske.

Utakmica u Belfastu počinje u 19:45 po lokalnom, odnosno u 20:45 po hrvatskom vremenu.