Reprezentacije

Uspješan prvi sjevernoamerički nastup

Borbena Hrvatska
nadjačala Meksiko,
Čop i Tudor za
pobjedu

28.05.2017.
Borbena Hrvatska nadjačala Meksiko, Čop i Tudor za pobjedu
foto: Drago Sopta/HNS
  • Izvještaj
  • Sastavi
  • Najava

Hrvatska nogometna reprezentacija nadjačala je Meksiko 2:1 u prijateljskoj utakmici u Los Angelesu, obilježivši tako vrlo lijepim uspjehom jedan povijesni trenutak.

MEKSIKO - HRVATSKA 1:2 (0:2)
Prijateljska utakmica.
Stadion Memorial Coliseum, Los Angeles.

Sudac: B. Toledo (SAD)

Strijelci: 0:1 - Čop (36'), 0:2 - Tudor (37'), 1:2 - J. Hernandez (87')

Žuti kartoni: L. Reyes (10'), Škorić (64'), Barišić (86'), Čop (90+3')

Crveni karton: Škorić (77')

Meksiko: Ochoa, L. Reyes (od 80' Gallardo), Moreno, D. Reyes (od 46' Araujo), Layun, E. Hernandez (od 54' Vela), Gutierrez (od 46' Dos Santos), Molina (od 46' Guardado), Herrera, Lozano, Peralta (od 66' J. Hernandez). Izbornik: J. Osorio.

Hrvatska: Kalinić, Barišić, Filipović, Nižić, Jedvaj, Šunjić, Vlašić (od 90' Miloš), Škorić, Tudor (od 71' Kolinger), Santini (od 83' Katić), Čop (od 90+3' Majer). Izbornik: A. Čačić.

foto: Drago Sopta/HNS

Po prvi je puta nakon osamostaljenja Hrvatska zaigrala na sjevernoameričkom kontinentu, a ogled s Meksikom ugostio je Memorial Coliseum u Los Angelesu. Nogometaši su pak dali svoj obol - zalaganjem, vrlo dobrom igrom i pobjedom.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon uvodnog pokušaja pritiska Meksikanaca, Hrvatska je brzo uspostavila ravnotežu na terenu te nakon petnaestak minuta počela prijetiti vratima Ochoe, prije svega nakon udaraca iz kuta.

Posebno je opasan bio pokušaj Filipovića glavom u 22. minuti, a do vodstva su Čačićevi izabranici stigli u 36. minuti, kada je Tudor izbjegao zaleđe i poslužio kapetana Čopa, koji nije imao težak posao pospremiti loptu u mrežu.

foto: Drago Sopta/HNS

Već u sljedećem napadu Tudor se upisao u strijelce, brzom reakcijom kaznivši neopreznost meksičke obrane za 2:0, rezultat s kojim se u Los Angelesu otišlo na odmor.

foto: Drago Sopta/HNS

U drugom je poluvremenu meksički izbornik Osorio u igru uveo i svoje najjače adute te je Meksiko preuzeo kontrolu nad zbivanjima, ali je vratar Kalinić izvrsno branio pokušaje E. Hernandeza, Guardada iz slobodnog udarca te Peraltin udarac glavom.

foto: Drago Sopta/HNS

Od 77. minute Hrvatska je igrala i s igračem manje, nakon što je Škorić dobio drugi žuti karton, a ubrzo je Jedvaj morao čistiti jedan meksički pokušaj sa same gol-crte.

Kalinićeva se mreža ipak zatresla u 87. minuti, kada je J. Hernandez glavom smanjio na 2:1, no hrvatski čuvar mreže potom je sjajnim potezima osujetio i preostale meksičke namjere, uključujući i udarac neometanog Morena iz blizine.

foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska je tako upisala i treću pobjedu u tri prijateljska susreta s Meksikom, a fokus reprezentacije sada se okreće kvalifikacijskom gostovanju na Islandu 11. lipnja.

foto: Drago Sopta/HNS

27.05.2017., , Los Angeles. Gledatelja: 62317
Suci: Baldomero Toledo (USA), Jeffrey Hosking (USA), Eduardo Mariscal (USA)
Četvrti sudac: Jair Marrufo (USA)
Meksiko
1
Hrvatska
2
13Guillermo Ochoa12Lovre Kalinić
10Elias Hernandez
54'
13Tin Jedvaj
6Hirving Lozano11Fran Tudor
37'
70'
20Erick Gutierrez
46'
14Duje Čop
36'
90'
3Luis Reyes
80'
5Jakov Filipović
15Hector Moreno3Borna Barišić
21Jesus Molina
46'
4Ivan Šunjić
5Diego Reyes
46'
7Nikola Vlašić
89'
16Hector Herrera8Mile Škorić
64'
77'
7Miguel Layun9Ivan Santini
82'
19Oribe Peralta
66'
6Zoran Nižić
Pričuvni igrači
12Alfredo Talavera1Antun Marković
23Jesus Gallardo
80'
2Nikola Katić
82'
2Nestor Araujo
46'
10Lovro Majer
90'
14Javier Hernandez
86'
66'
15Denis Kolinger
70'
17Jesus Manuel Corona16Mato Miloš
89'
18Andres Guardado
46'
8Jonathan Dos Santos
46'
22Jorge Hernandez
9Raul Lopez
4Rafael Marquez
11Carlos Vela
54'
Treneri
Juan Carlos OsorioAnte Čačić

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će svoju prvu utakmicu na sjevernoameričkom kontinentu, a s druge će strane terena stajati Meksiko.

Proslavljeni stadion Memorial Coliseum u Los Angelesu ostat će zabilježen kao prvi teren na teritoriju Sjeverne Amerike na kojemu je nastupila nogometna nacionalna selekcija Hrvatske. U prijateljskom ogledu snage će u subotu odmjeriti s Meksikom.

Kako se radi o terminu izvan službenog kalendara Fife, izbornik Ante Čačić nije mogao računati na sve prvotimce, a dio predviđenih putnika zadesile su ozljede. Tako će u Sjedinjenim Američkim Državama dio igrača ubilježiti svoj debi za izabranu vrstu.  

"Dečki su se morali malo upoznati i nastojali smo iskoristiti ova četiri treninga kako bismo vidjeli na koji ćemo način funkcionirati. Igrači su sretni i ponosni što imaju priliku odjenuti hrvatski dres, odigrati međunarodno značajnu utakmicu - našu prvu na sjevernoameričkom tlu - pred velikim brojem i meksičkih i hrvatskih gledatelja i svi će se podrediti momčadi te učiniti sve za dobar rezultat", sažeo je izbornik uoči utakmice.

Reprezentaciju će predvoditi provjerena imena poput vratara Lovre Kalinića, braniča Tina Jedvaja i napadača Duje Čopa.

"Oni iza sebe imaju utakmice pred ovakvim auditorijem i već su sudjelovali u reprezentativnim akcijama te će kao stožerni igrači pomoći debitantima", naglasio je Čačić.

"Očekujem dobru nogometnu predstavu, punu angažmana, nakon koje ćemo moći biti zadovoljni. Kemija je uvijek prisutna u hrvatskoj reprezentaciji", dodao je.

Meksiko je u Los Angeles došao u najboljem sastavu i priprema se za odlučujući dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U posljednjem međusobnom srazu, na svjetskoj smotri u Brazilu, Meksiko je svladao Hrvatsku 3:1 i izborio drugi krug natjecanja.

"Meksiko je očigledni favorit, bit će kompletniji i nemamo baš dobar skor s njima, ali pobrinut ću se da svi naši igrači opravdaju poziv. Igrat će s posebnom strašću za reprezentaciju svih 90 minuta i stoga će Meksiku biti teško potvrditi ulogu favorita. U klubovima s pravom skreću pozornost na sebe i dokazuju da se kvalitetnim radom otvaraju vrata velike pozornice", kaže Čačić uoči susreta.

Utakmica u Los Angelesu počinje u 17:00 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 02:00 po hrvatskom vremenu, u noći sa subote na nedjelju.