HNL.hr

HHO: Izravna
prevencija navijačkog
nasilja-izvješće 17.
kola

25.11.2013.
HHO: Izravna prevencija navijačkog nasilja-izvješće 17. kola
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Promatrači HHO-a pratili su u okviru projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja", utakmice 17. kola MAXtv Prve lige i zabilježili sljedeća događanja.

NK Istra 1961-GNK Dinamo - odgođeno

Utakmica nije odigrana zbog loših vremenskih uvjeta.

NK Lokomotiva-HNK Rijeka-odgođeno

Utakmica nije odigrana zbog loših vremenskih uvjeta.

HNK Hajduk-NK Osijek 1:1

Utakmica odigrana u nedjelju 24. 11. 2013. u 19.00 sati na stadionu u Poljudu, pred oko 8.000 gledatelja, među kojima je bilo preko 3.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka) i 20-ak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek).

U 18. minuti Torcida u šest navrata skandira "HNS pederi, nogomet ste sjebali", uz dodatak "Jebo vas Mamić". Potom skandiraju  "Vukovar, Vukovar..." i hrvatsku budnicu "Oj hrvatska mati, nemoj tugovati..." kao uvod u gromko višekratno skandiranje Torcide na sjevernoj tribini ali i gledatelja na istočnoj tribini, ustaškog pokliča:  "Za dom spremni!". Potom su skandirali zajedno "Ajmo, ajmo ustaše!", da bi nastavili sa "Za dom spremni" što je pljeskom pozdravila većina gledatelja na Poljudu. Nikakve reakcije ni upozorenja nije bilo. Tek u poluvremenu utakmice spiker je upozorio da na nogometnim stadionima nema mjesta rasizmu i neprimjerenom navijanju.

U 54-oj minuti Torcida skandira "HNS pederi, nogomet ste sjebali!", a u 58. minuti pale 7 baklji,  minutu kasnije slijedi prava bakljada od preko petnaestak baklji, pa je dim prekrio dobar dio stadiona. Potom je sljedio snažan topovski udar uz još jednu baklju u 71. minuti.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik

Još vijesti