HNL.hr

Machado eurogolom
poništio Balića za
remi u derbiju,
Slaven uvjerljiv
protiv Lokomotive

14.03.2015.
Machado eurogolom poništio Balića za remi u derbiju, Slaven uvjerljiv protiv Lokomotive
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Subotnji program 25. kola MAXtv Prve lige donio je derbi između Hajduka i Dinama koji je završio neodlučeno 1:1 te ogled Slaven Belupa i Lokomotive kojeg je s visokih 4:0 dobio domaćin.

Od susreta između Hajduka i Dinama u pravilu se očekuje više nego što se na kraju pokaže na terenu jer je najčešće igra u drugom planu, u sjeni taktičkih varijanti koje ubiju ljepotu igre. Otprilike u tom tonu izgledao je i ovaj susret koji kao da se igrao pod ručnim kočnicama pa je bilo malo prilika za pogotke, ali srećom gledatelji su ipak vidjeli dva pogotka.

U prvom poluvremenu jedinu pravu priliku imao je Pjaca i to nakon proigravanja od Čorića i solo akcije kada je izašao sam pred Kalinića koji je uspio njegov udarac odbiti nogom.

I u drugom poluvremenu prvi je u pravoj šansi Dinamo: ponovo je Pjaca uspješan u solo prodoru, ubacuje oštru loptu na desetak metara ispred gola Kalinića do slobodnog Fernandesa koji je prevario Milovića, ali pucao preko gola.

Statistički podatak da je tek u 71. minuti zabilježeno prvo zaleđe na utakmici i to od strane domaćeg napadača možda najbolje oslikava način igre. A onda je u prvoj pravoj akciji koja je završila udarcem na Dinamov gol Hajduk poveo: Caktaš je s desne strane terena prebacio na lijevu stranu kaznenog prostora do slobodnog Sušića koji vraća laganu povratnu loptu do natrčalog Balića koji neometan prizemnim udarcem pogađa mrežu. Nekoliko minuta kasnije imao je domaćin novu priliku za povećanje vodstva, ali je Caktaš bio neprecizan.

Do kraja susreta domaćin se orijentirao na zadržavanje igre pa je sudac Vučemilović morao i kartonima požurivati igrače na nastavak igre nakon prekida, slijedile su i taktičke izmjene igrača što je dovelo do četiri minute sudačke nadoknade. Upravo na isteku sudačkog vremena domaći igrači nisu dobro odbili jednu ubačenu loptu u kazneni prostor, došla je na volej Machadu koji fantastično pogađa s oko 15 metara u suprotni kut za 1:1, pravi eurogol.

Statistika susreta pokazuje izjednačenost u posjedu lopte te gotovo dvostruko više udaraca Dinama (9 pokušaja, 5 u okvir gola) od napadača Hajduka (5 udarca, 2 u okvir gola): domaćin nije znao sačuvati vodstvo i nanijeti Dinamu prvi poraz u prvenstvu pa je na kraju neodlučen rezultat možda i najrealniji.

U drugom susretu subotnjeg programa Slaven Belupo je u Koprivnici upisao visoku pobjedu protiv Lokomotive boljom i angažiranijom igrom gotovo tijekom cijele utakmice. Nakon pola sata igre domaćin je došao do zaslužene rezultatske prednosti nakon udarca iz kuta i dobre asistencije Grgića koju pred samim golom iz drugog pokušaja u gol pretvara Mirić.

Samo što je započelo drugo poluvrijeme gosti su ponovo morali vaditi loptu iz mreže: Ozobić je proigrao Brleka koji kreće sam prema vrataru Slugi, a onda nesebično proigrava potpuno slobodnog Ejupija koji postiže svoj prvi prvenstveni gol za Farmaceute za sigurnih 2:0.

Imala je i Lokomotiva prilika za svladavanje vratara Karduma, ali su i domaćini mogli do još kojeg pogotka što je u završnici susreta uspjelo legendi Davoru Vugrincu koji je ušao s klupe. U samo dvije minute (83. i 84.) dva puta je pogađao mrežu vratara Sluge: prvo je iskoristio asistenciju Ozobića i s desetak metara bio siguran, a potom je iskoristio pogrešku obrane gostiju kod vraćanja lopte vrataru koju je presjekao i iz prve plasirao u mrežu pokraj nemoćnog vratara.

Unatoč porazu momčad Lokomotive zadržala je treću poziciju u poretku dok je Slaven Belupo sada bodovno malo odmakao klubovima s dna ljestvice.

Još vijesti