HNL.hr

Rijeka spasila bod u
zadnjim sekundama,
Split na Poljudu
pobijedio Hajduk

04.04.2015.
Rijeka spasila bod u zadnjim sekundama, Split na Poljudu pobijedio Hajduk
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Subotnji program 27. kola MAXtv Prve lige donio je dva derbija, oglede dvije vodeće momčadi prvenstva Dinama i Rijeke i gradski derbi između Hajduka i Splita: Rijeka je na Kantridi uspjela izbjeći poraz u zadnjim sekundama sudačke nadoknade, završilo je 2:2 dok je Hajduk na Poljudu poražen od Splita 1:2.

Derbi na Kantridi odigran je po prilično natopljenom terenu, na nekim mjestima je voda bitno otežavala kontrolu lopte koju su u prvom poluvremenu gotovo podjednako u posjedu imale obje momčadi. Igralo se oprezno i bez puno rizika pa i nije bilo puno prilika. Dinamo je prvi došao do dvije vrlo izgledne prilike kada su Henriquez i Fernandes izašli sami na Vargića: prvi je pucao pokraj gola dok je dobar udarac Fernadesa Vargić uspio odbiti. Rijeka nije uspijevala doći u ozbiljnu situaciju pred golom Dinama, a prvi puta kada su nakon pola sata igre uspjeli preko Leovca probiti lijevi bok nakon čega je isti ubacio oštru prizemnu loptu u peterac došli su do vodstva: vratar Eduardo nije uspio uhvatiti loptu, a nakon njega je Taravel pogriješio i umirio loptu za Bekima Balaja kojem je samo preostalo gurnuti je u mrežu. Do kraja poluvremena još jednom je Frenandes bio u prilici svladati Vragića, ali mu dribling nije uspio i vratar je uspio prije nego što je došlo do kontakta loptu izbiti u korner.

Dinamo je došao do izjednačenja već u drugoj minuti nakon odmora: Fernandes je okomitom loptom uposlio Pjacu koji je izbjegao zaleđe i mirno plasirao loptu u mrežu pokraj istrčalog vratara domaćina. Nekoliko minuta kasnije domaćini su tražili kazneni udarac nakon duela vratara Eduarda i Jugovića na desnoj strani kaznenog prostora, ali je sudac Strahonja procijenio da prekršaja nije bilo. Uslijedilo je razdoblje igre u kojoj je Dinamo uglavnom imao kontrolu lopte, no bez posebnih prigoda sve do desetak minuta prije kraja. Slobodan udarac s oko 40 metara izveo je Machado ubacivanjem lopte pred gol Rijeke, u velikoj gužvi nekoliko igrača lopta se odbila do slobodnog Sigalija koji iz blizini pogađa mrežu za 1:2.

Domaćini su potom krenuli ofenzivnije i u sudačkoj nadoknadi od četiri minute uspjeli prvo napraviti dobru priliku Vešoviću čiji udarac iz blizine zaustavlja vratar Eduardo, a onda i u trenutku kada se Strahonja spremao svirati kraj doći do izjednačenja: Josip Radošević odapeo je s gotovo 30 metara i lopta se od desne vratnice odbila u mrežu za konačnih 2:2.

Rijeka je tako izbjegla poraz, a Dinamo je zadržao 14 bodova prednosti i nastavio prvenstveni niz bez poraza: pred ovim momčadima u narednih 20 dana još su dva susreta u polufinalu kupa.

Splitski gradski ogled bolje je započeo Hajduk koji je na samom početku mogao do vodstva, ali je vratar Zagorac obranio udarac Mezge kada se našao neometan na desetak metara od gola. Zaprijetio je potom i Caktaš, a momčad Splita uzvratila je s nekoliko dobrih akcija pri čemu je Rog bio u najboljoj situaciji za uputiti opasniji udarac.

Hajduk je došao u vodstvo u 37. minuti kada je dugom loptom uposlen Jozinović koji potom prizemno šalje loptu pred gol gdje je najbliži vrataru Artem Milevskyi koji skreće loptu u mrežu. Split je tri minute kasnije bio blizu poravnanja kada je Woon dobro pucao, ali je vratar Ranilović uspio loptu podići iznad grede.

Na početku drugog dijela susreta odmah su zaprijetili gosti, ali nije bilo preciznosti jednako kao i kod Caktaševog pokušaja na suprotnoj strani. Crveni su bili angažiraniji prema naprijed što im se isplatilo nakon desetak minuta kada se pomalo sretno lopta odbila do Marka Roga koji se našao sam ispred vratara i mirno pogodio za 1:1.

Išle su nakon toga obje momčadi po pobjednički gol pa su vratari bili na iskušenjima: za malo su neprecizni bili Erceg i Mezga, Caktašev i Rogov udarac išli su u vratare, a Zagorec je dva puta spašavao svoju momčad u 77. minuti. Do potpunog rezultatskog preokreta Split je došao u 84. minuti iz kaznenog udarca kojeg je skrivio vratar Hajduka, a realizirao Sokol Cikalleshi: spetljali su se u obrani Hajduka Jozinović i Milović kod izbijanja lopte nakon udarca Ercega, a vratar Ranilović neoprezno i nepotrebno je rukama odgurnuo napadača Bagarića.

Pokušali su do kraja utakmice domaćini doći do poravnanja rezultata, ali u vrlo nervoznoj igri uspjeli su tek stvoriti nekoliko gužvi u kaznenom prostoru Splita koji je tako uspio doći do prve pobjede na Poljudu.

I ovim suparnicima predstoje dva ogleda u polufinalu Kupa.

Još vijesti