HNL.hr

Rijeka pobijedila
Hajduk na Poljudu,
Istra 1961-Split bez
pobjednika

18.04.2015.
Rijeka pobijedila Hajduk na Poljudu, Istra 1961-Split bez pobjednika
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U dvije subotnje utakmice 29. kola MAXtv Prve lige gosti su odnijeli četiri boda: Rijeka je na Poljudu preokretom u rezultatu pobijedila Hajduk 2:1 dok su u Puli Istra 1961 i Split odigrali bez pobjednika 1:1.

Jadranski derbi na Poljudu započeo je poprilično oprezno pa u prvih dvadesetak minuta ni Hajduk ni Rijeka nisu stvorili opasniju situaciju pred suparničkim vratarima. Pokušao je udarcem iz daljine Caktaš, ali je lopta otišla daleko od gola, a na drugoj strani s ruba kaznenog prostora Bradarić je pucao iznad grede. Što je više vrijeme odmicalo Hajduk je preuzimao inicijativu igre, bili su sve bliže gostujućem kaznenom prostoru i jednu takvu situaciju Gotal je iskoristio za dobar udarac nakon kojeg je lopta prošla za malo pokraj vratnice. Najbolju priliku za domaćina propustio je u 30. minuti debitant Tudor kada nije iskoristio nesporazum u obrani Rijeke: ukrao je loptu na 18 metara, prevario Vargića, ali je otišao malo lijevo i nije uspio pogoditi praznu mrežu. Rijeka je uzvratila akcijom u kojoj je Sharbini dobro asistirao za Jugovića koji u duelu s Mikanovićem u kaznenom prostoru pada i traži prekršaj, ali sudac Mlakar s tim se nije složio.

Da nešto ne funkcionira s obranom Rijeke vidjelo se u završnici poluvremena. Prvo je nakon udarca iz kuta Caktaš glavom poslao loptu u vratnicu, a samo minutu kasnije nakon još jednog kornera Bradarić je u pokušaju izbacivanja lopte pogodio suigrača Leovca od kojeg se lopta odbija u vratnicu, pritrčao je Fran Tudor i glavom je pospremio u mrežu kraj uspavane obrane Rijeke za 1:0 samo minutu prije završetka prvog dijela susreta.

U drugo poluvrijeme Hajduk je ušao s više igrača u obrambenim zadacima očekujući napade gostiju, no oni su bili potpuno jalovi i bez ikakve opasnosti za domaćeg vratara pa su i domaćini sve češće išli po drugi pogodak. U samo dvije minute, 73. i 75., propustili su sjajne prilike Milevskyi i Vlašić: prvi je oklijevao i sa 5 metara pucao u već svladanog Vargića dok je potom Vlašić pucao s ruba kaznenog prostora tik uz vratnicu.

Kada se činilo da Rijeka nema raspoloženih igrača za bilo kakav rezultatski preokret, u 80. minuti Sharbini je savršenom dijagonalnom loptom pronašao slobodnog Ivana Tomečaka na desnoj strani kaznenog prostora, Milović je pokvario pokušaj postavljanja zaleđa, a Tomečak kroz noge istrčalog Grbića šalje loptu u mrežu za, prema do tada prikazanom na terenu, pomalo neočekivanih 1:1. Samo dvije minute kasnije i Bradarić je na desnoj strani pronašao ponovo slobodnog Tomečaka koji ubacuje prizemnu loptu na peterac Hajduka, nitko iz obrane domaćina niti ne pokušava ju izbaciti pa Marko Vešović bez poteškoća pogađa mrežu za potpuni rezultatski preokret i pobjedu Rijeke 2:1.

Do kraja susreta Hajduk nije uspio stvoriti ozbiljnu priliku za barem neodlučeni kojeg su svakako igrači Hajduka prema prikazanom na terenu zaslužili: Rijeka je do pobjede došla iz jedina dva udarca koji su išli u okvir gola i završili u mreži.

Susret Istre i Splita po hladnom vremenu započeo je u htijenju obje momčadi da što prije postignu pogodak: gosti su zaprijetili iz nekoliko udaraca iz kuta dok je za domaćina prvi iz okreta s 15 metara pokušao Radonjić, ali je otišlo izvan okvira gola. Uslijedilo je razdoblje igre bez previše rizika, a onda je u 29. minuti domaća obrana odbila loptu samo na 20 metara gdje je Sokol Cikalleshi imao vremena namjestiti se za savršen i precizan udarac za 0:1. Nekoliko minuta kasnije Rog je nakon gužve iz blizine pokraj već svladanog vratara Drevena loptu poslao u vratnicu nakon čega je izbijena u polje. Domaćini su pokušavali doći do poravnanja rezultata, no nedostajalo je kvalitetne asistencije za Radonjića dok je Jo u jednoj akciji blokiran u zadnjem trenutku, a Franjić je u svom pokušaju bio za malo neprecizan.

U nastavak utakmice nakon odmora domaćin je ušao uz savezništvo i pomoć vjetra, no nisu uspijevali stvoriti pravu situaciju za poravnanje osim nekoliko gužvi pred vratarem Zagorcem. S druge strane gosti su pokušavali doći do novog pogotka, a najbolju priliku propustio je Roce na samom početku drugog poluvremena.

Domaćinu su se napori isplatili u 82. minuti kada je Vrgoč na 15 metara skrivio kazneni udarac zbog prekršaja na Jordanu kojeg je Dejan Radonjić sigurnim udarcem pretvorio u izjednačenje rezultata.

Do kraja utakmice niti jedna momčad nije preuzela previše rizika pa je završilo neodlučeno 1:1: s osvojenim bodom Istra se još malo odmakla od posljednje plasiranog Osijeka dok se Split približio četvrto plasiranom Hajduku na 3 boda. Domaćinu je to bila 11. prvenstvena utakmica koju završavaju neodlučenim rezultatom dok je momčad Splita po tome rekorder: oni su upisali 13 utakmica bez pobjednika.

Još vijesti