HNL.hr

Osijeku derbi
začelja u sudačkoj
nadoknadi, Slaven
pobijedio Zagreb

19.04.2015.
Osijeku derbi začelja u sudačkoj nadoknadi, Slaven pobijedio Zagreb
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Dvije preostale utakmice 29. kola MAXtv Prve lige završile su pobjedama domaćina s identičnim rezultatom 2:1: Osijek je pobijedio Zadar, a Slaven Belupo je slavio protiv Zagreba.

S obzirom na mršavi bodovni saldo koji im je dodijelio posljednje mjesto u poretku, za momčad Osijeka je susret protiv Zadra postao najvažniji u dosadašnjem tijeku prvenstva. Domaćini su tako i započeli utakmicu, odmah nametnuli ritam i pritisak na gol Zadra i već u 6. minuti poveli: Škorić je ubacio loptu na 11. metara, a Antonio Perošević odmjerenim udarcem glavom ubacio loptu ispod grede za 1:0. Odmah potom nova dobra akcija Osijeka po desnoj strani, povratna prizemna lopta u kazneni prostor koju Perošević ne uspijeva dobro zahvatiti i odlazi pored gola. Još je bilo nekoliko obećavajućih napada domaćih igrača, a onda su se nakon petnaestak minuta gosti uspjeli othrvati pritisku i zaprijetili preko Krstanovića koji je ostao sam pred domaćim vratarem, ali nije dobro zahvatio ubačaj Čirjaka. Zato je u 23. minuti puno uspješniji Ivan Pešić koji se neometan odlučio na udarac s više od 25 metara, lopta pada pred Mikulićem i vara ga za 1:1.

Do kraja prvog poluvremena igralo se obostrano otvoreno s tim da su gosti imali sjajnu priliku u samoj završnici kada je povratnu loptu s ruba kaznenog prostora Jerbić snažnim udarcem poslao prema mreži, a vratar Mikulić refleksno prebacio preko grede.

Drugo poluvrijeme puno više se igralo na polovici gostiju, vrlo često lopta je bila u kaznenom prostoru odakle su ju uspješno izbacivali obrambeni igrači ili vrlo dobri vratar Matković. Najbolju priliku za domaćina propustio je Aneff kada je izašao sam pred Matkovića koji njegov pokušaj plasiranja lopte u bliži kut sprečava izbacivanjem u korner. Na drugoj strani jedinu pravu priliku imao je Banović kada je iz blizine skrenuo loptu prema mreži, a Mikulić je uspio odbiti.

Kada se činilo da će momčad Zadra ostvariti svoj cilj i ostati neporažena, u drugoj minuti sudačke nadoknade Matas je centrirao na peterac gdje je u buketu igrača najviši Neven Laštro koji glavom loptu šalje u suprotni kut za veliku i vrijednu pobjedu Osijeka. Osječani su se bodovno poravnali s momčadi Zadra i zbog bolje gol razlike preuzeli devetu poziciju u poretku: važan je svakako i podatak da je Osijek u četiri prvenstvena međusobna ogleda protiv Zadra uspješniji zbog bolje gol razlike što može biti odlučujuće za poredak nakon 36. kola.

Početne minute ogleda Slaven Belupa i Zagreba pripale su domaćinu koji je zaprijetio preko Brleka (neprecizan udarac glavom) i Mišića koji je dobro izveo slobodan udarac, a Livaković prebacio loptu preko grede. A onda je u 18. minuti Ejupi dubinskom loptom proigrao Marka Mirića koji ne oklijeva već s oko 18 metara šalje loptu pokraj Livakovića u mrežu za 1:0. Zagrebaši su uspjeli zaprijetiti preko Krovinovića koji dobro gađa lijevi kut, ali je Picak spreman i izbija u korner, a nekoliko minuta kasnije Mudražija je neprecizan s desetak metara.

U nastavku utakmice nakon odmora ponovo su domaćini prvi zaprijetili, ali je Mišić bio sebičan i u obećavajućoj situaciji pucao visoko preko gola umjesto da uposli nekog od suigrača. Zagrebaši su vrlo konkretno uzvratili u 59. minuti kada je Medić u kaznenom prostoru u duelu s Fuštarom izborio kazneni udarac kojeg Josip Jurendić sigurnim izvođenjem pretvara u 1:1. Uslijedilo je razdoblje od 15 minuta igre bez prilika da bi iznenada zaprijetio Ejupi laganim skretanjem lopte prema golu koju Livaković uspijeva preusmjeriti u korner. Livaković je spriječio i pokušaj Mihaljevića koji je u svojoj prvoj akciji nakon ulaska u igru mogao domaćina dovesti u novo vodstvo. Ali uspjelo je to domaćim igračima u 83. minuti: Crepulja je sa sredine igrališta proigrao na desnoj strani Marka Mirića koji vara svog čuvara i ubacuje snažnu prizemnu loptu pred gol, lopta dira Kolingera i potom završava u suprotnoj maloj mrežici za 2:1 što je bio i konačan rezultat.

Ovom pobjedom Slaven Belupo je u poretku preskočio momčad Zagreba i bodovno dostigao petoplasirani Split.

Zanimljivost 29. kola MAXtv Prve lige svakako je podatak da su čak četiri utakmice završile rezultatom 2:1: samo su Istra i Split odigrali 1:1.

Još vijesti