HNL.hr

Split i Dinamo u
finalu Kupa

22.04.2015.
Split i Dinamo u finalu Kupa
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Split i Dinamo uspjeli su u uzvratnim utakmicama polufinala HNK-a sačuvati rezultatsku prednost iz prvih susreta: Split je nakon 1:1 izborenih na Poljudu prolaz dalje dodatno potvrdio pobjedom od 1:0 protiv Hajduka na Parku mladeži, a Dinamu je za prolaz nakon pobjede 2:1 u Maksimiru bilo dovoljno 0:0 na Kantridi.

Utakmica Splita i Hajduka započela je s dosta opreza na obje strane, bez puno rizika u igri pa su nedostajale prave prilike za pogotke. Za zabilježiti je tek neuspješne pokušaje Bagarića u 1. minuti , Sušićev udarac u 19., potom pokušaje Cikalleshija i Roga koji su svi otišli pokraj gola. Najbolju priliku, prvu pravu, u 36. minuti propustio je Milevskyi kada ga je uposlio Vlašić, no lopta je završila na stativi gola domaćina. Kada se činilo da će prvo poluvrijeme završiti bez pogodaka, u 42. minuti Milović je u kaznenom prostoru srušio Bagarića, a najstrožu kaznu u pogodak za domaćina pretvorio je Sokol Cikalleshi.

Nakon odmora Blagojević je zaprijetio udarcem s oko 20 metara, lopta je otišla u vratara Grbića. A pred vratima Zagorca Vidović je nespretno odbio jednu loptu koja je završila tik uz vratnicu u korneru. Do kraja susreta Split se orijentirao na igru s više igrača s obrambenim zadacima čuvajući prednost, a igrači Hajduka u cijelom drugom poluvremenu nisu uspjeli napraviti niti jednu pravu situaciju iz koje bi došli do poravnanja rezultata pa se tako Split ukupnim rezultatom 2:1 plasirao u finale Hrvatskog nogometnog kupa.

Već sam plasman u polufinale za momčad Splita bio je najveći uspjeh u natjecanju HNK-a, a plasmanom u finale samo su povećali i uljepšali svoj rezultat.

Drugi polufinalni susret između Rijeke i Dinama na Kantridi započeo je s nešto većim posjedom lopte domaćina, ali bez pravih akcija za prilike: udarcima s odstojanja neprecizno su pokušavali Balaj, Radošević i Vešović. Što je vrijeme više odmicalo, Dinamo je primirio igru i iz dva prekida ozbiljno zaprijetio: u 38. minuti dobar ubačaj Machada za Fernandesa koji glavom puca u gredu. Veliki trud domaćih igrača i aktivnija igra u prvom poluvremena nije se isplatila boljim rezultatom koji im je neophodan za prolaz.

Drugo poluvrijeme bilo je puno zanimljivije jer su obje momčadi igrale s više rizika u želji da postignu pogodak koji bi riješio pitanje odlaska u finale. Prvo je Sharbini pucao s 18 metara prizemno u vratara Ježinu, a u 61. minuti Soudani je pobjegao obrani domaćina i pucao pokraj gola. Još je jednom iz daljine pokušao Sharbini, ovaj puta poprilično pokraj gola, a puno bolje pucao je Ivančić tek što je ušao s klupe, no Ježina je bio siguran.

U 81. minuti domaćini su uspjeli ubaciti loptu u mrežu: uspjelo je to Ivančiću iz pozicije zaleđa nakon što je Ježina obranio udarac Tomasova pa suci opravdano nisu priznali pogodak. Zbog protestiranja kod prvog pomoćnog suca u toj situaciji crvene kartone dobili su Jugović i Vešović koji su napustili klupu.

Minutu kasnije Pjaca si je solo akcijom izborio dobru situaciju za udarac, ali lopta odlazi pokraj već svladanog Vargića i lijeve vratnice. Do kraja utakmice nije više bilo prilika jer je momčad Dinama umješno čuvala loptu, a u sudačkoj nadoknadi zbog vrijeđanja drugog pomoćnog suca crveni karton dobio je i Leovac.

Dinamo je tako uspio sačuvati prednost od 2:1 iz prvog susreta u kojem je bio puno bolji i plasirao se u još jedno finale u kojem ga sada čeka momčad Splita.

Prema odluci Izvršnog odbora HNS-a domaćina finala koje se igra 20. svibnja odrediti će se javnim ždrijebom na kojem će biti prisutni predstavnici i treneri oba kluba finalista.

Još vijesti