HNS

Gradnja nogometnog centra

Šuker: "Plasman na
SP je uspjeh koji je
bitan za sve nas"

22.11.2013.
Šuker: "Plasman na SP je uspjeh koji je bitan za sve nas"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker i izvršni predsjednik Damir Vrbanović održali su konferenciju za medije nakon plasmana Hrvatske na Svjetsko prvenstvo.

Brazil će iduće godine ugostiti najbolje reprezentacije svijeta, a među njima će biti i Hrvatska, zahvaljujući uspjehu protiv Islanda u dodatnim kvalifikacijama.

"Taj je uspjeh vrlo bitan za HNS, za navijače, za nogomet, i za hrvatsko gospodarstvo općenito", sažeo je predsjednik Davor Šuker, koji je najavio i skorašnji početak projekta izgradnje nogometnog centra te kasniji rad na stadionskoj infrastrukturi.

"Hvala svim navijačima koji su bili na utakmici, tu se vidjelo tko voli Hrvatsku i nadam se da ćemo uskoro barem imati krov nad glavom na stadionu", nastavio je Šuker, koji je uputio i poziv državnim institucijama da pomognu oko spomenutih projekata.

Predsjednik HNS nije propustio priliku pohvaliti suparnike sa sjevera Europe: "Zahvalio bih se Islanđanima na odličnoj organizaciji, svaka im čast na onome što su učinili oko prve utakmice. Tu smo dobili prave prijatelje, a ubuduće će mi susret Islanda i Hrvatske u Reykjaviku biti primjer fair-playa".

Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva bit će održan 6. prosinca, nakon čega će uslijediti potraga za kampom hrvatske reprezentacije. Prije odlaska u Brazil Hrvatska će igrati i nekoliko prijateljskih utakmica.

"Nemamo problema s pronalaženjem protivnika, a Niko Kovač preferira igranje u Europi. Razgovori su otvoreni i pobrinut ćemo se da igrači budu maksimalno pripremljeni. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, kao 1998. godine", najavio je Šuker.

Šuker se osvrnuo i na slučaj Josipa Šimunića te crveni karton Marija Mandžukića.

"Nakon velikog uspjeha, pobjede protiv Islanda, došla je Šimunićeva neprimjerena gesta za sportske terene. Ne stavljamo glavu u pijesak", rekao je Šuker, koji očekuje da će Mandžukić dobiti samo jednu utakmicu kazne.

Pojasnio je i podjelu financijskog kolača: "60 posto ide Savezu, a 40 reprezentaciji. Od tih 40 posto, 80 posto ide igračima, a 20 posto stručnom stožeru. S obzirom da su izbornici bili Igor Štimac i Niko Kovač, morat ćemo sjesti i porazgovarati o omjerima. Osim toga, HNS je već tijekom kvalifikacija isplatio igračima premije za pobjede u ukupnom iznosu od 500.000 eura, na što se dodaje ovih najavljenih 500.000".

Izvršni predsjednik Damir Vrbanović nadovezao se s nekoliko objašnjenja aktualnih nogometnih tema.

"Žao mi je što otvaramo temu Josipa Šimunića, žao nam je što je to zasjenilo euforiju oko pobjede. Ne bježimo, međutim, od ovakvih stvari. Ljudski je griješiti, a HNS će se u skladu s najavama posvetiti tom problemu", rekao je.

"Josip Šimunić bio je u Savezu, emotivno je proživljavao posljednje dane i šokiran je što bi ga se moglo povezati s mračnom stranom hrvatske povijesti. Privatno, najavio je i pravnu bitku. FIFA je otvorila postupak, nema ništa ni više ni manje od toga. Postoji široka razina propisa, a uzet ćemo sve okolnosti u obzir", pojasnio je Damir Vrbanović.

Dosta je rasprave izazvalo i skidanje transparenta o Vukovaru uoči uzvratne utakmice protiv Islanda na Maksimiru.

"Hrvatska ima specifičnu situaciju kada je u pitanju tretman Fife i Uefe. Svi smo emotivno doživjeli Vukovar, ali mogu shvatiti da delegat to nije tako doživio. Tražili smo minutu šutnje i dozvolu za transparent, ali mislim da se delegat uplašio te je tražio tumačenje iz same Fife. Neki mu drugi transparenti s natpisom Vukovar nisu smetali, ovog je smatrao političkom porukom. Ovaj transparent nikome nije smetao, a jedino smo povrijeđeni mi, zbog skidanja istoga", jasan je bio Vrbanović.

Naposljetku je zaključio: "Odlazak na SP ostvarenje je sna ove generacije. Na kraju je reprezentacija došla tamo gdje joj je i mjesto, i hvala svima koji su davali podršku. Drago nam je da smo vratili osmijeh na lice navijača".

Još vijesti