HNS

Prigodna svečanost u Županji

Šuker i Miličević
otkrili spomenik
prvoj nogometnoj
lopti

08.12.2015.
Šuker i Miličević otkrili spomenik prvoj nogometnoj lopti
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U Županji su ovoga utorka predsjednik HNS-a Davor Šuker, gradonačelnik grada Županje Davor Miličević te župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić otkrili spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj.

Prilikom predstavljanja spomenika prvoj nogometnoj lopti, koja ima uistinu zanimljivu povijest, gradonačelnik Miličević zahvalio se Hrvatskom nogometnom savezu te je otkrio kako će ovaj događaj biti upisan u povijest grada Županje.

"Sretan sam što danas mogu zajedno s vama biti svjedokom posebnog događaja koji će biti upisan u povijest našeg grada, ali isto će se tako danas nastaviti davno ispisani i ispričani događaji o prvoj nogometnoj lopti i prvom igranju nogometa, koji su započeti baš ovdje u našoj Županji. Mi Županjci smo na to posebno ponosni. Sama nogometna lopta sačuvana je od davnih vremena te se danas nalazi u Zagrebu."

"Postavljajući i otkrivajući ovaj spomenik prvoj nogometnoj lopti, kao i prvom igranju nogometa u Hrvatskoj želim posebno zahvaliti Hrvatskom nogometnom savezu na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom bez kojeg se ovaj događaj sigurno ne bi dogodio. Uz vašu pomoć ovi povijesni događaji dobivaju poseban značaj, a naša Županja bogatstvo više u svojoj turističkoj ponudi koje ćemo znati prepoznati i njegovati."

foto: Drago Sopta/HNS

Predsjednik HNS-a istaknuo je kako mu je velika čast otkrivanje ovog spomenika, ali je potaknuo i na dodatno ulaganje u djecu, obrazovanje i sport.

"Osobna mi je čast da u ime Hrvatskog nogometnog saveza možemo biti ovdje. Kada se sjetim 1998. kada smo igrali za reprezentaciju, mogu samo misliti kako je na ovom Trgu bilo prekrasno gledati i bodriti Vatrene. Mnogo se razmišljalo o izgradnji ovog spomenika, budući da moramo čuvati hrvatsku povijest. Koliko budemo u svijetu jaki s A reprezentacijom, toliko ćemo moći pratiti i ovu djecu jer bez ulaganja u djecu, škole, akademije, nogometne terene i infrastrukture nema rezultata, a drago mi je vidjeti da ovdje ima i mnogo djevojaka u ženskom nogometu. Zašto je Hrvatska uvijek među TOP 10 ili TOP 20 reprezentacija u svijetu? Upravo zbog toga što brojni ljudi, kojima se i zahvaljujem u svoje ime, ulažu i uvijek će pomagati mladosti."

"Bez utakmica ne bi bilo ni svjetskih odličja, ni odlazaka mlađih dobnih kategorija na Prvenstva. Naime, ne odlazimo vidjeti Francusku, odlazimo promicati Hrvatsku, boriti se za Hrvatsku i baš zbog toga možemo reći da smo u ovom dijelu Europe najuspješniji. Sitnice za nas nisu sitnice i stoga ćemo uvijek paziti na našu mladež. Iz Županje i okolice dobili smo mnogo A reprezentativaca. Zašto to govorim? Sigurno da nam je važno da reprezentativcima neće postati samo igrači iz Zagreba, Splita, Rijeke ili Osijeka, već i oni iz malih sredina."

Nadodao je predsjednik Šuker kako se prilikom ove svečanosti ne smije zaboraviti ni Gunja te je najavio i skoro odigravanje utakmice na tamošnjem stadionu.

"Otkrivanje ovog spomenika velika je čast za HNS, a vjerujem i za sve ljubitelje nogometa koji će posjetiti Županju i biti ovdje na Trgu te će moći vidjeti spomenik ovoj prekrasnoj, prvoj nogometnoj lopti. Drago mi je i da možemo pomoći u više navrata te da ćemo biti ponovno ovdje na otvaranju terena s umjetnom travom jer znam koliko to djeci i mladim nogometašima znači. Stoga molim sve da što više ulažemo u djecu, škole i obrazovanje i bit će nam svima bolje, a potom je najlakše gledati velika natjecanja na kojima će naša mala Hrvatska predstavljati sva srca koja vole nogomet i sport. Stoga mi je ovo otkrivanje spomenika velika čast, ali to neće biti zadnje. Sjetimo se i da je Gunja blizu i da je HNS pomogao oko tamošnjeg stadiona, ali i da ćemo svi zajedno na stadionu u Gunji odigrati pravu utakmicu kako bi napravili sve da vratimo ljude na teren i da što više igrača bude na terenu. Što više tražite od nogometa, nogomet će vam uvijek sve vratiti."

foto: Drago Sopta/HNS

Nekoliko prigodnih riječi dao je i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te se pritom zahvalio HNS-u na pomoći i gesti.

"Sve iskreno pozdravljam i kao župan, ali i sportaš te nekad nogometaš i sportski djelatnik. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo te se veselim što mi srce u grudima jače kuca na današnji dan. Otkrivanjem ovog spomenika pokazujemo da su engleski industrijalci davnih vremena u Županju donijeli nogomet i druge sportove. Iako je u Hrvatskoj danas teška situacija, ova gesta Hrvatskog nogometnog saveza pokazuje da se može funkcionirati i u teškim vremenima."

"HNS Županji poklanja spomenik nogometa, ali isto tako svih ovih godina uvelike pomaže sportu i hrvatskom nogometu kroz brojne humanitarne akcije. HNS radi dobro i kvalitetno i zahvaljujemo mu se na današnjoj gesti, kao i na pomoći u poplavama te i inače brojnim našim sportskim i nogometnim klubovima."

Na Trgu kralja Tomislava u Županji, uz brojne okupljene građane, a posebice nogometne i sportske zaljubljenike te brojnu djecu, otkrivanju spomenika prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj, uz predsjednika HNS-a Šukera te gradonačelnika Županje Miličevića, prisustvovali su i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, dopredsjednik Ante Vučemilović Šimunović, članovi IO-a Alojzije Šupraha, Davor Ivić, Drago Lucić, Stjepan Merkaš te Božo Galić, ujedno i župan Vukovarsko-srijemske županije, kao i viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić, tehnički direktor Romeo Jozak, izbornik U-16 reprezentacije Milivoj Bračun, izbornik U-15 reprezentacije Mladen Ivančić, predsjednik Stručne komisije HNS-a Ivan Bedi te brojni drugi nogometni djelatnici, ali i nogometne legende Slaven Zambata i Ivica Grnja te, dakako, akademski kipar Krešimir Rod čije je djelo sam spomenik.

Prigodnu svečanost u Županji dodatno su upotpunili nastupi KUD-a Tomislav iz Županje te KUU-a Kristal Sladorana iz Županje, a brojna okupljena djeca imala su priliku prikupiti i mnoštvo autograma od predsjednika Šukera.

Još vijesti