Reprezentacija > Muška > A

Vatreni ogledi sa suparnicima na EP-u

Španjolska, Češka i
Turska: Dosadašnji
dvoboji

13.12.2015.
Španjolska, Češka i Turska: Dosadašnji dvoboji
foto: UEFA
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U Skupini D Europskog prvenstva 2016. godine Hrvatska će igrati sa Španjolskom, Češkom i Turskom. Kako su Vatreni prolazili u prijašnjim ogledima s tim reprezentacijama?

Španjolska

Vatreni su sa Španjolskom odigrali samo jedan natjecateljski susret, upravo na prošlom Europskom prvenstvu, 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Kao što će biti slučaj i u Francuskoj, Hrvatska i Španjolska sastale su se u trećem kolu grupne faze, a pobjedu 1:0 europskim je prvacima u Gdansku donio Jesus Navas u 88. minuti dvoboja, nakon što je Bilićeva momčad imala veliku Rakitićevu šansu sredinom nastavka.

U četiri prijateljske utakmice, Španjolci imaju dvije pobjede ('99 u Sevilli 3:1, gol Šukera; '06 u Ženevi 2:1, gol Kranjčara), uz jedan remi ('00 u Splitu, bez golova), a Hrvatska je slavila jednom (2:0), u Valenciji 1994. godine, golovima Prosinečkog i današnjeg predsjednika HNS-a Šukera. Susret sa Španjolcima imat će dodatnu draž zbog važnih uloga koju ponajbolji hrvatski nogometaši igraju u španjolskim velikanima Barceloni (Rakitić) i Real Madridu (Modrić, Kovačić).

Češka

S Česima hrvatska nogometna reprezentacija još nije odmjerila snage u natjecateljskoj utakmici te će okršaj u Saint Etienneu biti premijera u toj kategoriji.

U dosadašnja dva prijateljska dvoboja, Hrvatska je svladala Češku na jedanaesterce u finalu Kupa kralja Hassana u Maroku 1996. godine, nakon neriješenih 1:1 (Pralija), a u veljači 2011. godine Čehe je nadjačala rezultatom 4:2 u Puli, uz dva gola Nikole Kalinića te po jedan Iličevića i Eduarda. To je bila prva utakmica na kojoj je reprezentacija Češke primila četiri pogotka.

Turska

Hrvatski dvoboji s Turskom dugo će se pamtiti u hrvatskoj nogometnoj povijesti, a prvi je upriličen na Europskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj, u Nottinghamu. Obje su izabrane vrste u tom susretu debitirale na europskim smotrama, a čovjek odluke bio je Goran Vlaović, zabivši u završnici pogodak iz protunapada za konačnih 1:0. Turski branič Alpay Özalan, koji ga nije zaustavio prekršajem, dobio je nagradu za fair-play.

12 godina poslije, na europskoj smotri najboljih u Austriji i Švicarskoj, Hrvatska i Turska susrele su se u četvrtfinalu, a pogodaka nije bilo sve do kraja produžetaka. Tada je Ivan Klasnić izazvao hrvatsku euforiju, golom u 119. minuti, da bi u sudačkoj nadoknadi Semih Sentürk uspio izjednačiti te izboriti jedanaesterce, u kojima je Turska prošla u polufinale. Mnogi akteri te utakmice taj poraz navode kao najteži u svojim karijerama.

Brzu priliku za uzvrat Hrvatska je dobila u dodatnim kvalifikacijama za EP 2012. godine, i maksimalno je iskoristila. Pobjeda u Istanbulu 3:0 (Olić, Mandžukić, Ćorluka) jedna je od najpamtljivijih predstava Vatrenih u Bilićevom mandatu, a u zagrebačkom uzvratu s neriješenih 0:0 osiguran je željeni cilj. Obje prijateljske utakmice završile su bez pobjednika - 1:1 u Sendaiju (1997.) uz gol Ercega te 2:2 u Zagrebu (2004.) uz dva gola Šokote .

Uz takvu povijest, ogled Hrvatske i Turske idućeg ljeta na Parku prinčeva sigurno vrijedi ne propustiti, a tu neće biti kraj. Naime, Hrvatska i Turska nalaze se zajedno i kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

 

Još vijesti