HNL.hr

Istraživanje CIES Football Observatoryja

Lokomotiva prednjači
u Europi po minutaži
mladih igrača

18.03.2016.
Lokomotiva prednjači u Europi po minutaži mladih igrača
foto: Gordan Laušić
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

CIES Football Observatory u svom je novom mjesečnom izvještaju, onome za ožujak, objavio istraživanje o minutaži mladih nogometaša u 31 europskoj nogometnoj ligi, a u istom prednjači upravo hrvatska Lokomotiva.

Istraživanje CIES Football Observatoryja, istraživačke grupe koja od 2005. godine djeluje u sklopu Međunarodnog centra za sportska istraživanja, provedeno je između 1. srpnja 2009. godine i 31. prosinca 2015. godine na nogometašima koji još nisu proslavili 22. rođendan, a koji su igrali službene utakmice za svoje klubove iz 31 različite europske nogometne lige, članice Uefe.

U istraženom razdoblju nogometaši do 22 godine starosti igrali su 14,6% minuta u 31 istraživanjem obuhvaćenoj ligi. Analiza po samim ligama pokazala je kako su se u hrvatskoj Prvoj ligi najviše koristili igrači mlađi od 22 godine. Odigrali su 28,7% od ukupne minutaže u razdoblju istraživanja, od toga je njih 26,3% hrvatskih igrača, a 2,4% stranaca. Uz hrvatsku ligu u ovome segmentu, sa slično visokim postotkom od 27,8% slijedi tek Slovenija. Nijedno drugo istočnoeuropsko ili južnoeuropsko domaće prvenstvo nema navedeni postotak domaćih igrača iznad 20%.

U istraživačkom razdoblju, konstantno je u prvim ligama bilo prisutno ukupno 247 klubova, a u 31 od tih momčadi minutaža igrača mlađih od 22 godine bila je veća od 25%. Najveću minutažu u navedenom periodu imali su mladi igrači Lokomotive s 54,2%. Od klubova iz regije, tek su u Litex Loveču U-22 nogometaši proveli barem jednu četvrtinu utakmice na terenu. S druge strane, takva je situacija u šest nizozemskih, pet srpskih te po četiri hrvatska i slovenska kluba. Od hrvatskih momčadi tu su još Hajduk s 33,9%, Osijek s 31,7% i Dinamo s 25,9%.

Vrijedi istaknuti i kako je CIES Football Observatory proveo i istraživanje o najiskusnijim mladim igračima. U Ligama petice među igračima koji su rođeni 1996. godine na diobi četvrtog se mjesta s postotkom minutaže od 40,9% našao Alen Halilović (Sporting Gijon), dok se među igračima rođenima 1997. godine i kasnije na šestom mjestu našao Andrija Balić (Hajduk/Udinese) s 11,8%. U preostalim domaćim prvenstvima među igračima rođenima 1995. godine na četvrtoj se poziciji našao Dinamov Marko Pjaca s 40,4%, dok među igračima rođenima 1997. godine i kasnije hrvatska ima dva igrača, peto mjesto zauzeo je Dinamov Ante Ćorić s 23,5%, a deseto Hajdukov Nikola Vlašić sa 16,4%.

Još vijesti