HNS

Održan 66. Fifin kongres

Kosovo i Gibraltar
novi članovi,
predstavljen Fifin
program legendi

13.05.2016.
Kosovo i Gibraltar novi članovi, predstavljen Fifin program legendi
foto: Getty Images
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U Meksiku je održan 66. Fifin kongres, prvi s novim predsjednikom Giannijem Infantinom, a na kojem je predstavljen program za korak naprijed (Fifa Forward) u svjetskom razvoju nogometa, kao i Fifin program legendi, napredak u izvršavanju reformi te je imenovana nova glavna tajnica Fatma Samoura.

66. Fifin kongres održan je protekla dva dana u Meksiku, a otvoren je proslavom meksičkog nogometa kojeg su se u Narodnom kazalištu Meksika prisjetili kroz šest različitih scenskih nastupa od drevnih Maja i njihove igre loptom preko povijesti meksičkog nogometa do danas.

Na pozornici je potom predstavnicima zemalja članica Fife te uvaženim gostima, predsjednik Fife Gianni Infantino predstavio inicijativu Fifine nogometne legende, a koje su u srijedu navečer odigrale nogometnu utakmicu protiv meksičke all-star momčadi. Ova inicijativa je predstavljena kao dio novog pristupa Fife da ostvari bolju suradnju sa suradnicima, ali i da bivši najbolji nogometaši i nogometašice promoviraju i daju podršku nogometu i njegovoj široj misiji diljem svijeta, a fokusirat će se na tri glavna zadatka: Fifine legende na turneji, Forum Fifinih legendi te Inicijative Fifinih legendi.

foto: Getty Images

U četvrtak je Infantino i porazgovarao s nogometnim legendama kako bi s njima razmijenio mišljenja o trenutnoj nogometnoj situaciji u svijetu, a bio je i moderator njihova međusobnog razgovora. Među nogometnim legendama u Meksiku našli su se i bivši hrvatski reprezentativci Zvonimir Boban i Dario Šimić, kao i Jose Mourinho, Mia Hamm, Alessandro Altobelli, Marcel Desailly, Ronaldinho, Fabio Cannavaro, Carles Puyol, Luis Figo, Clarence Seedorf, Pablo Aimar...

Na Kongresu u petak imenovana je nova glavna tajnica, Senegalka Fatma Samoura. Kosovo je po glasanju postalo 210. zemlja članica Fife sa 141 jednim glasom za i 23 protiv, dok je Gibraltar postao 211. članica Fife uz 172 glasa za i 12 glasova protiv. Imenovani su i novi članovi Financijske komisije, Razvojne komisije, Etičke komisije, Disciplinske komisije te Predsjedavajuće komisije, kao i Komisije za reviziju i sukladnost.

foto: Getty Images

Također, predstavljen je i program za korak naprijed što se razvoja svjetskog nogometa tiče, a prisutni su upućeni i u napredak u izvršavanju reformi.

Na Kongresu je sudjelovalo 209 zemalja članica, a hrvatsku delegaciju na Kongresu činili su predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i član IO Uefe Davor Šuker, izvršni direktor Damir Vrbanović te tajnik Vladimir Iveta.

Sljedeći kongres bit će održan 2017. godine u Kuala Lumpuru, dok će 2018. biti održan u Moskvi.

Još vijesti