HNL.hr > Komentari

Mlade nade

Hrvatska U-17 za EP
2017.

14.09.2016.
Hrvatska U-17 za EP 2017.
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Bio je ponedjeljak 26. siječnja 2015. kad je Uefa povjerila HNS-u domaćinstvo kontinentalnog prvenstva kadetskih reprezentacija što je najveći organizacijski zalogaj Kuće nogometa otkad nam je država samostalna.

U međuvremenu su određene kvalifikacijske skupine, 13 po četiri momčadi. Natjecanje u toj fazi trajat će od 16. rujna do 6. studenoga ove godine, dalje će proći po dvije prvoplasirane momčadi, dakle 26, kojima se za Elitno kolo idućeg proljeća priključuje i pet najuspješnijih trećeplasiranih plus Njemačka, trenutačno vodeća po koeficijentu. Iz novih osam skupina po četiri sudionika plasman u Hrvatsku 2017. izborit će svi prvaci te sedam doprvaka, 16. član finalnog turnira bit će naravno mali Vatreni.

Igrat će se od 3. do 19. svibnja 2017. na području Primorsko-goranske i Istarske županije: na Kantridi i Rujevici (Rijeka), stadionu Aldo Drosina i Verudi (Pula), Valbruni (Rovinj), na Velom Joži (Poreč), Gradskom stadionu (Crikvenica), Bahalinu (Novi Vinodolski) te Žuknici (Kostrena). Za domaćinstvo smo se snagom argumenata i vrijednošću rezultata mladih kategorija izborili u konkurenciji brojnih zainteresiranih – Švedske, Finske, Mađarske, Republike Irske, Bosne i Hercegovine. Pet najboljih selekcija s dotičnog vrha steći će pravo nastupa na SP-u datiranom od 19. kolovoza do 10. rujna 2017. u Indiji.

Posrijedi je prvo službeno međunarodno predstavljanje talenata rođenih 2000. godine. Činjenica da participiraju sve članice europske federacije rječita je sama po sebi. Aktualni šampion, iz Azerbajdžana 2016. u kojem nije bilo naših, je Portugal, s(p)retniji u finalnom srazu u Bakuu kad je jedanaestercima slomio Španjolsku 5:4. Nakon Hrvatske sljedeći će organizator 2018. biti Engleska.

Za koliko su spremni i sposobni izabranici Darija Bašića, čiji su momci rođeni 1998. blistali 2015. sudjelovanjem na oba natjecanja, EP-u u Bugarskoj pa SP-u u Čileu?

-Prednost ove generacije jest što smo često zajedno pa se štošta može posložiti. Okupljamo se svakog mjeseca, igrat ćemo sa starijim suparnicima i s B-postavama seniorskih ligaša. Hvala Savezu! Pozitivno je i što smo unaprijedili komunikaciju s klubovima te usuglasili programe, što se inzistira na sličnim treninzima i istom modelu.

Kojem?

-Forsiramo 4-3-3. Jasno, i zbog nogometaškog profila. Alternativa je s dvojicom napadača, klasičan 4-4-2.

Ta je Hrvatska od svibnja nanizala prilično utakmica:

-Prvo smo imali dva ogleda s Talijanima: u Fiume Venetu slavili smo mi, 2:1, u Novigradu oni, 3:0. Potom smo bili na Memorijalu Miljana Miljanića u Staroj Pazovi i Beogradu, svladali Crnu Goru 2:1, sa Slovenijom zabilježili 1:1, na kraju dobili Srbiju 3:1, podrazumijevalo se prvo mjesto koje nas je vrlo obradovalo. Na Dalekom Istoku smo za srpanjske turneje izrešetali slabašni Tokamachi 8:0, Niigatu matirali 2:1, s Japanom odradili 1:1, ali stradali od čudesnog te, za razliku od nas, kompletnog Meksika 1:5.

Svako je iskustvo dobrodošlo. Zadnja provjera bila je krajem kolovoza i početkom rujna na tradicionalnom Toto Cupu u Austriji:

-Od Švicarske smo izgubili 0:2, istim rezultatom pobijedili Rusiju, s domaćinom remizirali 2:2.

foto: Getty Images

Na redu je Croatia Cup, novo natjecanje osmišljeno upravo zbog aktualne reprezentacije koja ne mora u izlučni ciklus pa, eto, niže partnere kadgod stigne:

-Sastajemo se s Engleskom, Njemačkom i Grčkom.

Hrvatske mlade nade ovog uzrasta ili nešto mlađi zovu se Dominik Kotarski, David Čolina, Leon Šipoš, Filip Tomašković, Bartol Franjić, Tomislav Krizmanić, Jurica Pršir, Antonio Marin, Josip Šutalo (Dinamo), Jurica Bajić, Stipe Radić, Ante Palaversa, Leon Kreković, Michael Šego, Vice Baždarić (Hajduk), Marko Hanuljak, Toni Fruk (Hypo Limač) i Petar Mikulić (Inter Zaprešić).

-Na istarskim terenima ćemo, nadam se, prezentirati korak više, Croatia Cup je izvrsna prilika – kaže izbornik. –Nastojimo provjeriti još neke nove; dvojicu-trojicu iz Rijeke, očekujemo potencijalno pojačanje iz BiH i Portugala… Ukupno će biti 20 igrača i dva vratara. Cilj je ojačati konkurenciju tako da se za svaku poziciju nadmeću dvojica.

Poznato je, veli, 80/90 posto formacije. U čemu je OK?

-Jaki smo u defenzivnoj liniji. Mrežu čuva zaista vrsni Kotarski, kapetan, solidno djeluje stoperski par Radić-Šutalo, svakako i Čolina na lijevom boku, na desnom su Tomašković ili Mikulić. U vezi se mijenjaju Franjić, Fruk, Krizmanić, Palaversa, Hanuljak, katkad i Pršir, špica je Šego, na krilima Kreković, Marin, Bajić.

Šefu stožera asistiraju Petar Krpan, Jozo Bandić ili Ivan Prelčec, za vratare je zadužen Sandro Žufić, za tjelesnu pripremu Davor Lješević.

Nema iluzija da će se iz godine u godinu redati naraštaji poput čileanskog – Šemper, Sosa, Kalaica, Soldo, Moro, Brekalo… Ali svaka Hrvatska je strpljivo školovana i pozorno birana.

-Cilj je probiti se na SP, što će biti malo teže jer je šesto mjesto oduzeto Europi a dodijeljeno Oceaniji – zaključuje Dario Bašić, mlad i svestran stručnjak koji ovog petka na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu brani doktorsku disertaciju pod naslovom „Validacija notacijskog sustava za analizu izvedbe u nogometu“, temeljenu na pokazateljima svih utakmica Prve lige u sezoni 2014./2015.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...