HNL.hr > Komentari

Tema dana

Hrvatski
treneri-inozemci sve
uspješniji

28.11.2016.
Hrvatski treneri-inozemci sve uspješniji
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Kod kuće ništa nova: vodeća Rijeka odolijeva Dinamu na +6 pa se nestrpljivo čeka subotnji derbi u Maksimiru, na dnu se i dalje muče Cibalia i Split. Zato ćemo nakratko iskoračiti preko granice.

Na raznim stranama kruh zarađuju naši brojni stručnjaci, odreda bivši nogometaši zavidna rejtinga, pretežito reprezentativci. Ukratko ćemo analizirati učinak jedanaestorice kako bismo sastavili idealnu postavu (4-2-3-1):
Ivković - Tudor, Bilić, Mamić, Jurić - Jurčić, Dalić - Besek, Bjelica, Ivanković - Pamić.

Primjećujete da ne navodimo Kovača, koji je u proljeće repesažom spasio frankfurtski Eintracht, a sada maršira bundesligaškim stadionima dijeleći nadasve visoko treće mjesto u konkurenciji 18 sastava. U zadnja dva kola njegovi su puleni s po 2:1 svladali Werder u Bremenu i Borussiju Dortmund u Frankfurtu, što je fantastično. Sjajnog Niku ipak preskačemo zato što ni igrački ni trenerski nije participirao u 1. HNL. Nadamo se da će prije ili kasnije preuzeti neki klub pa blistati kao što je s mladom reprezentacijom, također i s najboljom – koju je odveo na SP u Brazil.

Tomislav Ivković

Očito se privikava na uvjete u Saudijskoj Arabiji. Njegov Al Faisaly tamo nije iz skupine vrhunskih, ali se ne da iz najjače lige. Tomo je solidno startao, remijem bez pogodaka kod Taawona, da bi potom izgubio 1:3 kod Al Ittifaqa pa je izvjesna samo neizvjesnost. Dok ne pohvata sve konce i krene.

Igor Tudor

Njemu je Turska mnogo sretnija od Grčke. Nije bilo ugodno u PAOK-u, ugodno je u Karabüksporu. Nakon četiri utakmice bez pobjede u subotu je isprašen Gaziantep (2:0) tako da je učvršćeno mjesto u gornjem dijelu ljestvice. Za momčad olako osuđenu na grčevitu borbu za očuvanje statusa više nego dobro.

Slaven Bilić

I on je prošao turskim terenima, vrlo korektno vodeći Bešiktaš. Već drugu godinu je u svom West Hamu. Lani nije manjkalo spektakularnih rezultata, popravljaju se i ovosezonski. Puno vrijedi nedjeljnih 1:1 na Old Traffordu, efektno vodstvo protiv Josea Mourinha. ManU su spasili transfer-rekorder Paul Pogba i neuništivi Zlatan Ibrahimović.

Zoran Mamić

Impozantna serija od sedam pobjeda razgalila je Riyadh, učinilo se da će Zoki s istinskim pojačanjima Ivanom Tomečakom i Marinom Tomasovom biti kost u grlu i slavnom Al Hilalu. Ne znači da neće, usprkos tome što je Al Nassr ovog vikenda neočekivano sustao, 1:2, u gostujućoj partiji s Al Taawonom. Za pretpostaviti je da se radi o malom predahu.

Ivan Jurić

Prethodne je sezone u Seriju A lansirao Crotone, što nije bio uspjeh nego mega-uspjeh. U ovoj stoji na zapovjednom mostu Genoe. Koja je jučer na svojem travnjaku što igrom što rezultatom (3:1) pregazila Juventus. Uvjerljivi lider prvenstva za kojeg je igrao i Mario Mandžukić mogao je jedino potpisati kapitulaciju i čestitati, podjednako potišteno i iskreno.

Krunoslav Jurčić

Njemu je najteže. Nikako da se Adanaspor probudi, ni u Antalyji se nije otišlo dalje od minimalnog poraza, 0:1. Stoga Kruni i momcima sa stadiona koji je prozvan po nacionalnom izborniku Fatihu Terimu, tu rođenom i afirmiranom, preostaje isključivo patnja. Posljednji su, ne i bez izgleda, sve je dostižno pod uvjetom da se osnaži nogometaški kadar.

Zlatko Dalić

Glede misije u Emiratima on je svoje napravio: bio je prvak i osvajač Predsjedničkog kupa, upravo je završio finalno razigravanje s južnokorejskim Jeonbuk Motorsom za naslov azijskog prvaka. Do pokala su se ispriječile nijanse. U Jeonjuu je Al Ain vodio te u finišu primio dva pogotka, nekidan je uzvrat u svojoj oazi okončao 1:1. Gosti su poveli, za Dalića izjednačio njihov zemljak Myeong-Joo Lee. Dalje nije išlo. Ionako je senzacionalno.

Dražen Besek

Birkirkara je s Malte. U prijevodu, nije baš kolos. To Draženu ne smeta. Štoviše, nije loše iz pregoleme Kine aterirati ma mali sredozemni otok. Još se nišani prvo mjesto neovisno o šest bodova zaostatka. U kvalifikacijama za Europsku ligu izbačeni su i Široki Brijeg i Hearts, ne i Krasnodar. Ne, za Beseka nema zime.

Nenad Bjelica

Lech Poznan ne zna stati u poljskoj Ekstraklasi, tri boda osvojio je četvrti put zaredom i pogled prema vrhu sve je kraći. Možda u srijedu kod Wisle Krakow prođe i u kupu. Ugledni strateg Bjelica osmislio je zorni preokret, igra se moderno, svrsishodno. I, eto, pomiču granice trenerskih angažmana; još malo pa će i u toj domeni važiti krilatica „Bilo kuda, Hrvat svuda“!

Branko Ivanković

U prošlom iranskom prvenstvu nije bio prvak zbog simbolično skromnije gol-razlike. U ovom je Persepolis opet na najvišim kotama, spreman uzeti ono što mu pripada. Ivanković je na svom području, u zemlji s kojom se plasirao na njemačko SP 2006. Ovo neodlučeno s Paykanom na strani, 0:0, nije za baciti. U petak stiže nositelj „lampaša“ Machine Sazi i bodovi su gotovo sigurni. Valjda će Tractor Sazi negdje ostati bez goriva...

Igor Pamić

Paminjo nastoji Koprane usidriti u što mirnijoj luci. To su njegovi Istrijani, slični po mnogočemu. Stanje na ljestvici nije briljantno, šteta što prekjučer na Bonifiki nije pala susjeda Gorica (0:0). A već preksutra mora se vodećem Mariboru. Pa što, i Ljudski vrt je za ljude, on pogotovo, ništa nije izgubljeno unaprijed!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...