HNL.hr > Komentari

Na kraju tjedna

To je DeRbi!

03.12.2016.
To je DeRbi!
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Eto tako: veliko D i veliko R karakteriziraju današnju veliku subotu, obračun jeseni drugoplasiranog Dinama i prvoplasirane Rijeke. I da nema šampionskih pobuda 90 dotičnih minuta nosilo bi silne poticaje zbog 5:2 s Rujevice 18. rujna.

Od 15.00 na maksimirskom travnjaku i na globalnoj sceni bit će apsolutno najbolje momčadi nacionalnog prvenstva. Koplje iznad Osijeka i Hajduka. Bez uvrede, gospodo iz Gradskog vrta, budući da se vaš klub ne može jer ne stigne na brzinu preobraziti iz tradicionalno ugroženog aktera u etabliranog pobjednika; nije li se posljednjih sezona posljednjih pozicija rješavao u posljednjim kolima? Dočim se – bez uvrede, gospodo s Poljuda – vašem timu trebao dogoditi Split kako bi isplivale potankosti unutrašnjih razdora ili barem nesporazuma, uzroci podbačaja mnogo značajniji od navodne urote moćne ZG-centrale. Kad ćete shvatiti da je parola „Svi nam podmeću klipove“ tek nevješt alibi?

Za utakmicu svih utakmica važno je sve. I to što Dinamo kani navaliti s trojicom napadača, Soudanijem, Henriquezom i Fernandesom, i to što Rijeka nema odgovarajuće alternacija za Andrijaševića i Gavranovića. I to što je strateško vodstvo u rukama i glavama inozemnih trenera, Peteva iz Bugarske odnosno Keka iz Slovenije, neka se na neutralnom terenu zgrabe junački, ali po svim postulatima fair-playa. Vrlo je važno i to što domaći po svaku cijenu moraju tražiti pobjedu kako bi zaostatak sveli na tri podnošljiva koraka, gosti pak žustro odolijevati ne bi li se proljetnoj dionici pristupilo sa što manje stresa.

Ali... Ali od svega je važnije da tom dvoboju osim natjecateljskog naboja ne manjka ni višeznačne korektnosti, ona nema alternative. Dapače, i prije početka nasušno je potrebno odustati od krvavih sukoba Bad Blue Boysa i Armade, nisu valjda pripremljene zasjede već na autoputu? Neka stadion bude istinska sportska, a ne gladijatorska arena, s kulturom koja dominira i na tribinama i na travnjaku. Neka se ne puše za vrat sucu Vučemiloviću-Šimunoviću nakon svake odluke koja je „protiv nas“. Zar je itko uvijek u pravu, kakve su to bedastoće...!

Dobro je što povjerenik za suđenje Kukić na zadatak ne šalje i dvojicu dodatnih, onih iza vrata, čime bi se unaprijed stvorio dojam o posebnim okolnostima. To prije što ti dopunski i ne pomažu previše, ili su flegmatični ili štogod zakompliciraju.

Nužno je ugledati se u Dinamova predsjednika Barišića koji prekaljenom razložnošću najavljuje zanimljivu borbu čije sekvence ni na trenutak ne smiju nalikovati ratu. I što će kontra stranu zastupati gentleman istog profila i integriteta, sportski direktor Juričić. Možda se pojavi i predsjednik Mišković, čiji temperament nikad ne iskoči iz okvira. Kako i bi, kad je posrijedi biznismen visoke međunarodne reputacije.

Ako smijemo, apelirat ćemo na Juričićeva zamjenika Mancea. Smiri se, Ivane, čuvaj živce, ne moraš svakom (ne)prilikom biti odstranjen iz tehničkog prostora, zamjerit će ti punac Grabovac, riječki sugrađanin te stari zagrebački namještenik izbrušenih manira.

Derbi donosi neobične emocije, akcije, situacije, atrakcije. Nadamo se – ne i komplikacije. Dužni smo ga dostojno organizirati, odigrati, ispratiti. I u istom raspoloženju čekati dva preostala. Prvakom se ne postaje slučajno. Nema sumnje da će i ovosezonski tu čast doista zaslužiti.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...